Barn

Kan du påvirke om det blir gutt eller jente?

Svaret får du her!

KAN VI PÅVIRKE OM VI FÅR GUTT ELLER JENTE? Vi vet i alle fall at høy sædkvalitet kan gi en ørliten større sjanse for at det blir en gutt... Foto: Getty Images/iStockphoto
KAN VI PÅVIRKE OM VI FÅR GUTT ELLER JENTE? Vi vet i alle fall at høy sædkvalitet kan gi en ørliten større sjanse for at det blir en gutt... Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du vært inne på tanken om å få barn? Vi er mange som drømmer om å høre lyden av små skritt over parketten. Å sove hele to timer i strekk hver natt, er vel også noe vi kan leve med i en periode, tenker vi.

Ja, dersom du er i barnemodus lurer du sikkert også litt på om det er en Kjell eller en Pia du vil få. Og hvordan var det nå igjen - kan vi være med å påvirke hva det blir?

Ifølge Videnskab.dk er det faktisk et par ting som kan avgjøre hvilket kjønn det blir, selv om det er ørsmå marginer som gjelder her.

God kvalitet på sæden?

Barnets kjønn blir avgjort i det øyeblikket en sædcelle smetter inn i en eggcelle. Har denne et x-kromosom, blir det en jente, og bærer den et y-kromosom, blir det en gutt.

Når vi har kommet så langt, er det altså ikke mye vi kan gjøre fra eller til når det kommer til barnets kjønn.

Men ifølge Videnskab.dk kan faktisk kvaliteten på mannens sæd ha litt å si for hva som skjer. Det er nemlig vitenskapelig bevist at god sædkvalitet øker sjansen for å få en gutt, mens dårlig sædkvalitet øker sjansen for å få en pike.

- Hvis man gjerne vil ha en gutt, kan man prøve å passe på sædkvaliteten. Vil man ha en jente, kan man altså bare slappe litt mer av, sier professor i menneskelig reproduksjon, Jens Fedder, fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital til det danske magasinet.

KVALITETEN PÅ SÆDEN KAN VÆRE AVGJØRENDE: Ifølge Videnskab.dk, er det større sjanse for å få en gutt, hvis sædlvaliteten er av topp kvalitet. Foto: Getty Images/iStockphoto
KVALITETEN PÅ SÆDEN KAN VÆRE AVGJØRENDE: Ifølge Videnskab.dk, er det større sjanse for å få en gutt, hvis sædlvaliteten er av topp kvalitet. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Coca Cola er sædversting

For å holde sædkvaliteten god, er det mye mannen kan gjøre. Han kan trene og prøve å holde seg slank, og styre unna fet mat, spesielt mettet fett.

Hamburgere, flesk og frityrgryta er eksempler på dette - i det hele tatt bør mannen føre en sunn livsstil.

Menn bør heller ikke få i seg mer enn 1 liter cola om dagen. Drikker han mer enn det, kan det redusere sædkvaliteten.

Men uansett kvaliteten på sæden, så skal det være ørsmå marginer som i tilfelle vil avgjøre hva det blir.

Har du gutt fra før?

Man pleier å si at dersom man allerede har en gutt, er sannsynligheten større for at du får en gutt enn en pike neste gang. Stemmer dette? spør leseren «Kristine» videre i Spørg Videnskaben-spalten på Videnskab.dk.

Fedder svarer at det er helt korrekt at sjansen blir høyere for at du får en gutt, hvis du har en gutt fra før. Og det samme gjelder for jenter.

- Sjansen er stor nok. Hvis man har flere barn av samme kjønn, er det statistisk mer sannsynlig at den neste i rekken blir en av samme slaget, sier han.

Men hvorfor det er sånn, vet man ikke så mye om ennå. Og alle myter om at noen stillinger er bedre hvis du vil ha en jente, mens misjonæren passer best hvis du vil ha en gutt, er det lite hold i.

Kunstig eller naturlig

Ifølge statistikken er det 51/49 stor sjanse for å få en gutt hvis du får barn med mannen din etter naturmetoden.

Når det gjelder kunstig befruktning, er det enda større sjanse for at det blir en gutt -  53/47.

Hvis den kunstige befruktningen derimot har skjedd ved at sædcellene har blitt tatt ut av mannens bitestikler, som brukes til å oppbevare og modne sædceller i pungen, blir kjønnsfordelingen i jentenes favør, på 40/60, skriver nettstedet. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer