Lettprodukter

Kan du stole på disse produktene?

Matvarer med mindre fett og sukker er ikke alltid sunnere.

LETT: Hvilke produkter med mindre fett og sukker kan vi egentlig stole på? Foto: Stine Helén Tunstrøm
LETT: Hvilke produkter med mindre fett og sukker kan vi egentlig stole på? Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Velger du bevisst matvarer med mindre fett og sukker i tro om at det er et sunnere valg? Dessverre er det ikke alltid at de magre produktene er bedre enn originalen.

Ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS, Kari Bugge, forteller til KK.no at det er noen av lettproduktene du kan bli litt lurt av, men det er også noen av dem som faktisk er et bedre valg. 

– Salami er et godt eksempel på sistnevnte. De salamitypene som reklamerer med å ha mer kjøtt og mindre fett er faktisk et bedre valg. Her får du et bedre produkt med mer kjøtt, og mindre kalorier og mettet fett, forklarer hun.

Slik er det derimot ikke med alle produkter på markedet.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om lettproduktene

GODT VALG: Salami som reklamerer med mindre fett og mer kjøtt er faktisk et bedre valg. Foto: Fotolia
GODT VALG: Salami som reklamerer med mindre fett og mer kjøtt er faktisk et bedre valg. Foto: Fotolia Vis mer

Er syltetøyet virkelig uten sukker?

Bugge drar spesielt frem syltetøy som et typisk eksempel på en vare der vi kanskje blir litt lurt.

– I noen syltetøyvarianter som er merket med å være uten tilsatt sukker er det noen ganger tilsatt juicekonsentrat fra eple eller drue i stedet. Syltetøyet er med andre ord tilsatt sukker, bare i en annen form, forteller hun.

Juicekonsentrat er nemlig en variant av sukker, men på varedeklarasjonen står det ikke sukker, og vi kan derfor bli litt lurt. 

– Selv ville jeg heller valgt å gå for syltetøy som inneholder mer bær. Sjekk innholdet om det er mer bær enn sukker per 100 gram syltetøy, anbefaler hun.

LES OGSÅ: Meieriprodukter - Spar fett og kalorier på å velge lett-variantene

Vær obs på yoghurten

Når det gjelder meieriprodukter finnes det lettvarianter av så å si alt. Det være seg melk, yoghurt, rømme, kesam, ost og cottage cheese, og en lang rekke andre ting. Disse er det ikke like mye å utsette på.

– I magre meieriprodukter er det generelt slik at større deler av fettet er fjernet. Det er altså reelt sett lettere produkter enn originalene, med færre kalorier, men med like stort innhold av kalsium og andre næringsstoffer, sier Bugge.

LETT ELLER ORIGINAL? De fleste magre meieriprodukter har færre kalorier, men med like stort innhold av kalsium og andre næringsstoffer. Men vær obs på yoghurten. Foto: Stine Helén Tunstrøm
LETT ELLER ORIGINAL? De fleste magre meieriprodukter har færre kalorier, men med like stort innhold av kalsium og andre næringsstoffer. Men vær obs på yoghurten. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

LES OGSÅ: Greit å vite om lettyoghurt

I meieriprodukter vil det derimot alltid være litt sukker i form av melkesukker, og det er viktig at man skiller mellom melkesukker og tilsatt sukker. Det er det tilsatte sukkeret du vil unngå. Spesielt i yoghurt er det vanlig å tilsette sukker for å gjøre produktet søtere.

– Noen yoghurter befinner seg litt i grenseland for hvor lurt man blir, og det kan nok være lurt å lese varedeklarasjonen. Her mener jeg det er like greit å velge naturell yoghurt med et normalt fettinnhold, fremfor en yoghurt med mindre fett, men med tilsatt sukker, forteller hun.

Og nå som sommeren banker på døren og mange av oss starter å løpe etter isbilen, er det greit å være obs på at det heller ikke her nødvendigvis er bedre å velge lettvariantene.

– Ja, magrere kan i mange tilfeller bety søtere. Og magrere is har ofte mer sukker enn de fetere variantene, sier ernæringsfysiologen.

Det finnes ikke sunt potetgull

Også i potetgullhyllene finner vi produkter som lover langt mindre fett

Sørlandschips har nylig lansert den nye varianten Poppa Chips som inneholder 55 prosent mindre fett, Maarud har Superchips med 40 prosent mindre fett, mens Kims har CRISPs som skal være laget av 60 prosent fullkorn og inneholde 30 prosent mindre fett.

POTETGULL: Pleier du å gå for de magrere potetgull variantene? Da bør du huske å sjekke næringsinnholdet bak på posen. Det kan nemlig være at det ikke er noe sunnere. Foto: KK
POTETGULL: Pleier du å gå for de magrere potetgull variantene? Da bør du huske å sjekke næringsinnholdet bak på posen. Det kan nemlig være at det ikke er noe sunnere. Foto: KK Vis mer

For en potetgullelsker kan dette høres ut som en drøm som har gått i oppfyllelse. Men du bør ikke juble for tidlig. Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør har tidligere sagt til KK.no at det nemlig ikke er fettinnholdet som avgjør hvor mye sunnere potetgullet er, men heller kaloriinnholdet.

IKKE KONSENTRAT: Vi gjør oppmerksom på at det sukkerfrie syltetøyet fra Lerum ikke er tilsatt juicekonsentrat, men er helt uten tilsatt sukker.  Foto: Stine Helén Tunstrøm
IKKE KONSENTRAT: Vi gjør oppmerksom på at det sukkerfrie syltetøyet fra Lerum ikke er tilsatt juicekonsentrat, men er helt uten tilsatt sukker. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

– Det er viktig at du sjekker posens næringsinnhold, og da spesielt kaloriinnholdet. Noen ganger er det slik at produkter som inneholder mindre fett har et høyere innhold av karbohydrater – noe som gjør dem mer kaloririke, har hun sagt.

Mens vanlig potetgull ligger i området 540 kalorier per 100 gram, ligger de lettere variantene gjerne rundt 450 kalorier per 100 gram. Forskjellen er altså ikke så stor som man kanskje skulle tro.

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer