Kjærlighet

Kan du tilgi utroskap?

Klarer du ta valget som strider mot dine prinsipper og sunn fornuft? Her er tipsene for deg som vil bli, - eller gå.

UTROSKAP: Ifølge eksperten er det enkele par som kommer styrket ut av det, men  Foto: Fotolia
UTROSKAP: Ifølge eksperten er det enkele par som kommer styrket ut av det, men Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det skjer igjen: Den gifte mannen blir vilt forelsket i en mye yngre kvinne og bare «må» følge lystene sine.

Kunne du gi ham rom til å gjøre det – fordi du elsker ham så høyt, og fordi det er din eneste sjanse til kanskje å få ham tilbake når han en dag kommer på bedre tanker?

«Aldri i livet!» tenker du kanskje.

Men det finnes kvinner som gjør nettopp det. Selv om det kan se merkelig og galt ut utenfra, og selv om det strider mot all fornuft, kan det også være riktig å bli i forholdet. Noen ganger kommer man som par faktisk styrket ut av det, og lever lykkelig resten av sine dager. Andre ganger ikke.

LES OGSÅ: Hvem er mest utro?

Når hode og hjerte vil forskjellig

Så hvordan vet du hva som er riktig for deg? Samlivsterapeut Katrine Axholm undertreker følgende resonement:

– Hvem definerer hva kjærlighet er? Jeg skulle ønske at jeg kunne sette min mann fri til å gjøre hva han har lyst til, for jeg synes faktisk at det må være den ultimative kjærlighetserklæring. Og jeg ser klienter som lykkes med det og finner tilbake til hverandre.

– Det viktigste er å gjøre det helt klart overfor seg selv hva som er motivasjonen. For når vi ikke forstår hva det handler om, er vi ille ute. Ser du partneren din slik han virkelig er, og elsker ham for det, eller ser du ham slik han en gang var, eller som du skulle ønske at han var? Elsker du egentlig en illusjon?

Kunsten å slutte å elske

Hvis du innerst inne vet at det ikke gjør deg noe godt å bli i forholdet, men likevel ikke greier å gå, trenger du trolig å komme til en vanskelig, men viktig erkjennelse: At du fremdeles elsker ham. At han kanskje fremdeles er mannen i ditt liv – selv om dere ikke bør være sammen.

– Man kan ikke gi slipp med hodet og bestemme seg for ikke å elske. Hvis du kan erkjenne at du faktisk elsker ham, men at du likevel må komme deg videre fordi du faktisk også elsker deg selv, da kan du sakte, men sikkert begynne å gi slipp, forteller Katrine Axholm.

LES OGSÅ Ni grunner mot monogami

Slik kan du bli

Vær hele tiden bevisst på hvorfor du blir. Hva er motivasjonen din?
Se på hva du kan lære av forholdet. Er det noe du kjenner igjen?

Sett grenser, slik at du kan stå i det. For eksempel at det er OK at han treffer en annen, men du vil ikke høre om det. Eller at han ikke skal sove hos henne – eller hva som enn føles riktig for deg.

Tilgi deg selv hvis du treffer en beslutning som du angrer på. Det er lov å skifte mening.

Husk at det ikke handler om at det er noe galt med deg, og at du gjør så godt du kan.

Les mer i KK 31, som er i salg nå. Foto: KK
Les mer i KK 31, som er i salg nå. Foto: KK Vis mer

Slik gir du slipp

Flytt fokus fra hva han gjør, og hvorfor.

Se på deg selv
og din motivasjon. Hva er viktig for deg? Hva føles riktig?Elsker du ham virkelig som han er? Eller elsker du illusjonen om ham slik du skulle ønske at han var?

Gi plass til følelsene dine. Gi deg selv lov til å elske ham, selv om dere ikke kan være sammen. La den følelsen være der – ellers tar den over.

Spør deg selv hvordan du ønsker å leve. Hvilken kvinne vil du gjerne være? Og hvilket forbilde vil du være for dine barn?


Les mer om hvorfor Helle tok mannen tilbake igjen og igjen etter gjentatte utroskap i KK 31, i salg nå.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer