Slanking

Kan en DNA-test gjøre deg slank?

Julie Rosendahl (31) testet!

TRE KILO NED: Julie var skeptisk til gentesting av sitt DNA, men opplevde å gå ned i vekt. Foto: NELLIE MØBERG/ All Over Press
TRE KILO NED: Julie var skeptisk til gentesting av sitt DNA, men opplevde å gå ned i vekt. Foto: NELLIE MØBERG/ All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hva om en DNA-test kunne avsløre om du er disponert for overvekt, har junkfood-gener og om du klarer deg best som sprinter eller langdistanseløper? Og at du ut fra ditt DNA kunne skreddersy ditt optimale kosthold? Finne idealvekten?

Det måtte jo være vidunderlig.

Gentester er blitt kommersiell vare, de kan kjøpes på nettet og apoteket. Fagfolk er skeptiske, men når det kommer til slankepotensialet i slike gentester, mener den danske testfirmaet Diets & Genes at det faktisk finnes.

LES OGSÅ: Du kan gå ned i vekt uten slanking

Gikk ned i vekt

Julie Rosendahl (31) prøvde ut firmaets test, og opplevde at hun gikk ned i vekt da hun fulgte anvisningene fra firmaet om hvordan hun skulle endre kostholdet. Firmaet ga henne også beskjed om at hun hadde noen «vanskelige» gener og blant annet var disponert for å overspise.

– Det var litt voldsomt å få vite at jeg er disponert både for overvekt og overspising, så jeg ble ganske oppgitt. Jeg tenkte at «ok, uansett hva jeg gjør så arbeider genene mine mot meg». Men etter å ha fått konkretisert utfordringene mine ble det mer overkommelig, sier Julie.

LES OGSÅ: De vanligste slanketabbene

– Jeg er veldig glad for at jeg skal spise masse laks og avokado. Jeg har måttet venne meg til å starte dagen med fisk, og det har også vært en utfordring å spise fem–seks måltider om dagen. Men jeg har gått ned et par kilo på tre uker, og også fått mer energi.

Uavhengige fagfolk advarer mot tester som de Diets and Genes selger: Kvaliteten på testene er varierende, og ikke minst, vi kjøper oss bekymringer.

LES OGSÅ: Slik går du varig ned i vekt

Skeptisk

Klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus, Mette Svendsen, mener det ligger i sakens natur at du går ned i vekt med en skreddersydd diett.

– Det skrur på motivasjonen – du får en bekreftelse om at dette er spesielt for deg.

Hun vil ikke gi en DNA-test æren for vellykket vektreduksjon.

– I dokumentert forskning er det ingen klare oppfatninger av hvilke type gener som er koblet til fedme. Det er mange genetiske varianter som kan gjøre en sårbar for å utvikle fedme. Vi vet at det er samsvar mellom enkelte gener og våre spisevaner, sier Svendsen.

FOR STOR BUKSE: Og kanskje for tynn kropp? Noe midt i mellom hadde kanskje vært best. Foto: All Over Press
FOR STOR BUKSE: Og kanskje for tynn kropp? Noe midt i mellom hadde kanskje vært best. Foto: All Over Press Vis mer

– Jeg er veldig imot å gå ut med en løsning på noe som er så komplekst uten vitenskapelig dokumentasjon.

LES OGSÅ: Jojo-slanking ødelegger ikke forbrenningen

Jøran Hjelmesæth er seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold og professor ved UiO. Han forklarer sammenhengen mellom gener og overvekt:

– Genene våre inneholder oppskriften på forskjellige proteiner som påvirker appetitt, spiseadferd og forbrenning. Det er påvist mer enn 50 genetiske varianter som gir økt risiko for overvekt og fedme, påpeker han.

Folk er forskjellige

Diets & Genes mener uansett å ha sitt på det tørre.

– I mange år har vi antatt at «one size fits all» når det kommer til slanking og vekttap. Men to venninner kan følge den samme dietten og få vidt forskjellige resultater, sier kostholdsveileder Sanne Hessel i Diet & Genes.

– Skal de to venninnene oppnå samme resultat, må de altså ikke nødvendigvis leve på samme måte. Her kan kunnskap om genene avgjøre hva som er det riktige for den enkelte person, sier Hessel.

– Hvis du spiser ut fra genene dine, vil du lære å kjenne på kroppen hva den trenger. Ut fra DNA-testen kan vi vurdere hvordan din mat bør se ut i forhold til andel karbohydrater, fett og proteiner, og dermed gi deg en anbefaling slik at du kan lære å «deaktivere» de utfordrende genene dine. Vi kan også se hvordan du bør trene. Noen mennesker har godt av kortvarig, intens trening, mens andre er utholdende.

Trener du altså uhensiktsmessig i forhold til ditt DNA, kan det ifølge Hessel for eksempel bety at du aktiverer overspisningsgenet ditt, eller at kroppen har vanskelig for å miste det fettet som frigis under treningen. Og det kan føre til vektøkning, mener hun.

LES OGSÅ: Overspising er den vanligste spiseforstyrrelsen

Utviklet av fagfolk

Diet & Genes sjekker kost- og treningsgener ved hjelp av en spytt-test. Firmaet opplyser at dna-testen som brukes er utviklet i samarbeid med Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet. Ut fra analysen lager Diet & Genes’ leger og kostholdsveiledere en personlig kost- og mosjonsprofil.

Genekspert Dag Erik Undlien ved Ullevål sykehus sier at det ikke er usannsynlig at gener vil kunne forklare hvorfor noen går ned og andre ikke ved samme diett, men sier at per i dag vet vi for lite til at dette har praktisk verdi:

Gener kan forklare mye om vi er disponert for fedme, men det er fortsatt mye som gjenstår. Per i dag har vi fremdeles ikke kunnskapen som skal til for at slike gentester kan gi informasjon som den enkelte kan nyttiggjøre seg, hevder han.

Denne saken ble opprinnelig publisert i KK 1.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer