Snacks

Kan erstatte smør, dressing og dipp

Hummus er fantastisk næringsrikt, mettende og kalorifattig.

GODT OG SUNT: Hummus, som opprinnelig kommer fra Midtøsten, er både sunt og næringsrikt, og kan brukes som dip, salatdressing og pålegg.  Foto: Getty Images/iStockphoto
GODT OG SUNT: Hummus, som opprinnelig kommer fra Midtøsten, er både sunt og næringsrikt, og kan brukes som dip, salatdressing og pålegg. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At kikerter er sunt, er en kjent sak. Og hva kan vel da være bedre enn å hive disse smakfulle, næringsrike «bønnene» i en mixmaster med litt malte sesamfrø, hvitløk, olivenolje og sitronsaft, og bruke blandingen som dressing, dipp eller pålegg?

For det er nettopp dét hummus er. Og dersom du føler sug etter en sunn snack med flust av næringsstoffer, god mettende effekt, super smak og lite kalorier – ja, da er dette noe for deg.

LES OGSÅ: Fem matvarer som holder deg slank

Proppfullt av næringsstoffer

Kikerter - også i most form, er proppfulle av fiber, som blant annet holder deg mett lenger, er bra for fordøyelsen, holder kolesterolet ditt i sjakk og promoterer bedre hjertehelse.

Fiber kan også hjelpe kroppen med å regulere blodsukkernivåene, noe som gjør hummus til en «diabetes-vennlig» snack.

I tillegg til fiber er kikerter også rike på vitaminer og mineraler, deriblant folat, som er spesielt viktig for gravide, mangan, sink, magnesium og ikke minst protein - som er spesielt viktig for cellene.

LES OGSÅ: Bytt ut risen med bønner

Sunne fettstoffer

Hummus er altså (som oftest) laget på moste kikerter, tahini (malte sesamfrø), hvitløk, sitronsaft og olivenolje. Og når du drysser litt olivenolje i blandingen får du blant annet i deg sunt umettet fett, som er viktig for hjertet.

Disse fettstoffene er også med på å senke kolesterolnivåene, motvirke blodpropp og holde blodsukkeret stabilt blant diabetikere, skriver helsenettstedet Livestrong.com (ekstern lenke).

Sist, men ikke minst inneholder hummus (så fremt du lager den selv) lite kalorier og fett.

LES OGSÅ: Her er snacksen du kan spise mye av

Enkel oppskrift på hummus:

(Kilde: Matprat.no – ekstern lenke)

Ingredienser:
• 1 boks hermetiske kikerter à 240 g
• Saften av 1 stk sitron
• 2 båt hvitløk
• ½ ts salt
• ½ dl olje
• 2 stilk bladpersille

Slik gjør du det:
1. Ha kikertene i en foodprocessor sammen med ferskpresset sitronsaft, hvitløk, salt og olje.

2. Tilsett persille helt på slutten så ikke massen blir lysegrønn. Hummusen skal ha en myk konsistens.

LES OGSÅ: Slik lager du grove knekkebrød

Slik kan hummus brukes

Hummus, er svært allsidig, men brukes som oftest som dip – enten med rå grønnsaker, grove kjeks, tortillachips eller lignende.

Hummus kan imidlertid brukes til mye annet også. Skal du for eksempel lage en pastasalat, er det godt å vende pastaskruene i hummus først, eventuelt kan du gjøre den litt mer rennende og bruke den som dressing. Mosen er også perfekt å bruke som pålegg, eller som erstatning for smør/majones.

Smør blandingen på en grov skive med lett ristende grønnsaker, og du har en super og sunn sandwich med masse fiber, proteiner og sunne fettstoffer.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer