Barn

Kan få barn uten menn

Lesbiske som drømmer om biologiske barn går en lys framtid i møte, dersom tysk professor lykkes.

Kan få barn uten menn
Publisert
Sist oppdatert
Studien, som er å lese i New Scientist, skal være et vitenskapelig gjennombrudd. Tyske forskere har nemlig lykkes i å utvikle sædceller fra kvinnelige stamceller. Men det gjenstår å sikre at disse får de samme kvalitetene for reproduksjon som «vanlige» sædceller, skriver kvinnemagasinet Marie Claire.
 • Menns tur til å amme
 • Oppfører seg som menn

  Det tyske forskerteamet har tidligere klart å omprogrammere muskelstamceller fra benmargen hos menn, slik at de begynner å utvikle seg til sædceller i stedet for å bli til muskelfibre, sener eller brusk. Nå har de gjort det samme med kvinnelige såkalte embryonale stamceller.Embryonale stamceller er en av de aller første typene celler som dannes når det befruktede egget begynner å dele seg. Disse gir siden gir opphav til alle andre typer stamceller og øvrige celler i kroppen. Ved å tilføre cellene vitaminer og kjemikalier, begynte noen av stamcellene å oppføre seg som PGC-celler, en type stamceller som normalt dannes i mannens testikler, skriver tidsskriftet Illustrert Vitenskap.De produserte nå en rekke forskjellige signalmolekyler, noe nettopp PGC-cellene benytter til å fortelle seg selv og de omkringliggende cellene at de skal gjennomføre utviklingen til sædceller.

  Etisk forsvarlig?

  Nå håper teamet å få også kvinnelige stamceller til å produsere sæd med de samme genetiske muligheter for reproduksjon, men dette krever en etisk godkjennelse fra universitetet i Newscastle, som forskerteamet er tilknyttet. Det som er spesielt vanskelig, er å holde liv i de omprogrammerte muskelstamcellene lenge nok til at de utvikler seg til modne sædceller, noe som er årsaken til den store skepsisen i de medisinske kretsene professoren bak undersøkelsen, Karim Nayernia, vanker i. Professoren sier på sin side til New Scientist at:- Jeg tror at det, i hvert fall i prinsippet, er vitenskapelig mulig.

  Forvokste musunger

  Han viser til gode erfaringer fra mus, hvor han det siste året har klart å utvikle fullt funksjonsdyktige sædceller fra embryonale stamceller. Disse ble brukt til kunstig befruktning av en hunnmus, noe som resulterte i sju musunger. Imidlertid var musungene ikke helt normale. De var enten mye større eller mindre enn normalt, og de døde alle tidlig.Det er med andre ord et stykke igjen, men professor Karim Nayernia er optimistisk. Han regner med å være i stand til å produsere menneskelig sæd i en fullt utviklet utgave om tre-fem år. Deretter er det opp til politikerne å avgjøre om det er etisk forsvarlig å bruke den kunstige sæden til å befrukte en kvinne. LES OGSÅ:
 • Hårfjerning for 10-åringer
 • Hjemmetest som fastslår kjønn
 • Blir foreldre igjen
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.