Kviser

Kan fet mat og sukker gi deg kviser?

Sjekk hva slags effekt maten du spiser egentlig har på huden din.

KVISE-MYTE?: Er det sant at fet mat, eller mat med mye sukker, kan gi deg kviser? Svaret får du i denne saken! Foto: Jason Stitt - Fotolia
KVISE-MYTE?: Er det sant at fet mat, eller mat med mye sukker, kan gi deg kviser? Svaret får du i denne saken! Foto: Jason Stitt - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De fleste av oss vet at det vi spiser har en stor innvirkning på kroppen vår. Og du har garantert hørt et sted at mat med høyt sukker- og fettinnhold vil kunne gi deg flere kviser og urenheter.

Spørsmålet er om dette egentlig stemmer? Eller er det kanskje helt andre ting enn godteposen du slukte i helgen som har gjort at du nå har en megakvise i pannen?

- Gjennom tidene har det vært mange forskjellige «sannheter» og myter omkring mat og hud, da spesielt vedrørende akne, sier hudlege og ekspert Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter til KK.no:

- Det er liten tvil om at akne kan forverres av inntak av visse typer mat. Og hovedsakelig gjelder dette ved høyt inntak av meieriprodukter og mat med høy glykemisk indeks, som raske karbohydrater (lyst brød, pasta etc.).

LES OGSÅ: 5 ting som er bevist å påvirke huden

UREN HUD: Sliter du med uren hud? Mest sannsynlig har det ikke særlig stor sammenheng med maten du spiser.  Foto: olavs - Fotolia
UREN HUD: Sliter du med uren hud? Mest sannsynlig har det ikke særlig stor sammenheng med maten du spiser. Foto: olavs - Fotolia Vis mer

- Maten har mindre betydning

Ifølge Veer er det likevel de færreste av oss som får kviser som følge av maten vi spiser.

Årsaken til kvisene er da gjerne mer sammensatt (hormoner, arv, forurensning, feil hudpleie og lignende).

- For de fleste har maten man spiser langt mindre betydning enn man kanskje tror. Mange yngre mennesker med akne lurer ofte på hvorfor akkurat de har fått kviser. Ofte bebreider de seg selv, til tross for at de lever sunt og trener - samtidig som de holder seg unna usunn mat og så videre. Da er det ofte greit å kunne berolige med at mat ofte ikke er årsaken til akne, sier han:

- Samlet står man derfor igjen med at inntak av melk og hurtige karbohydrater i noen tilfeller kan forverre akneplagene. Man mener at inntak av nevnte produkter kan stimulere insulin og «insulin-like growth factor 1» der denne vekstfaktoren igjen øker nivået av testosteron som igjen kan være medvirkende til akne. Men for de fleste er årsakene såpass multi-faktorelle at man ikke kan anbefale diett som behandling mot akne.

LES OGSÅ: Kan du få kviser av sushi?

Kutt ut i en periode

KAN MULIGENS GI KVISER: Noen mennesker kan få kviser av meieriprodukter og mat som inneholder raske karbohydrater.  Foto: natalyka - Fotolia
KAN MULIGENS GI KVISER: Noen mennesker kan få kviser av meieriprodukter og mat som inneholder raske karbohydrater. Foto: natalyka - Fotolia Vis mer

Ifølge hudlegen kan det altså være greit å prøve å kutte litt ned på inntaket av meieriprodukter og raske karbohydrater hvis man føler at man er mye plaget med kviser.

Likevel er du ikke garantert en effekt ved å gjøre dette.

- Dersom du mistenker at du får mer akne av visse matvarer – som melk, eller raske karbohydrater, kan du kutte de ut i en periode for å se om det gir bedring, men vi har ingen tester for å påvise det. Videre ser vi at akne går i familier, så en viss arvelig komponent finnes også, forklarer han.

Hjelper det ikke å kutte ned på de nevnte matvarene, anbefaler eksperten deg å oppsøke en hudlege eller spesialist.

- Mange hudleger kan si seg enig i at pasienter kommer for sent til vurdering og behandling hos hudlege. Derfor anbefales konsultasjon hos hudlege som kan foreslå et individuelt tilpasset behandlingsprogram basert på individuell vurdering. Det finnes mange behandlinger som gir gode resultater, forklarer han.

Dropp fete kremer og vær obs på sminke

Dersom du ikke er så plaget av urenhetene at det å oppsøke en spesialist er aktuelt, finnes det også andre ting du kan gjøre for å få litt bedre hud.

BØR IKKE VÆRE FOR FET: Ifølge hudlegen bør du ikke bruke en for fet ansiktskrem dersom du er mye plaget med akne.  Foto: All Over PressAll Over Press
BØR IKKE VÆRE FOR FET: Ifølge hudlegen bør du ikke bruke en for fet ansiktskrem dersom du er mye plaget med akne. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

- Du kan selv stelle huden med god rens. Man kan også kjøpe enkelte effektive kvisemidler på apotek, og noen hudpleieserier er også effektive mot mild akne. Ved stell av huden er det også viktig å ikke bruke en for fet fuktighetskrem i ansiktet, altså slik at kremen tilstopper porene, forklarer Veer.

Ifølge hudlegen kan det lønne seg å rådføre seg med en ekspert når du kjøper hudpleieproduktene dine, og han påpeker også at visse typer sminke kan føre til flere kviser.

- Sminke kan øke akneproblemene, såkalt kosmetikkakne. Det kan føre til en ond sirkel der man bruker mer sminke for å dekke over akne, som igjen fører til mer akne. man bruke sminke, bør man fjerne den så raskt som mulig. Mineralsminke tilstopper porene i mindre grad enn tradisjonell sminke, sier han:

- Ellers følger man fremdeles «clean, tone, treat»-metoden ved stell av hud. Det å leve sunt gjør ikke at du ikke får kviser, men det skader heller ikke å leve sunt, forteller eksperten.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!
 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer