<strong>PASS PÅ BLODTRYKKET:</strong> Forskerne bak studien mener at til og med tenåringen bør følge med på blodtrykket når de går på p-piller.  Foto: Thinkstock.com
PASS PÅ BLODTRYKKET: Forskerne bak studien mener at til og med tenåringen bør følge med på blodtrykket når de går på p-piller. Foto: Thinkstock.com Vis mer

P-piller

Kan gi høyt blodtrykk senere i livet

Forskere hevder at p-piller kan bidra til høyt blodtrykk hos tenåringer.

Publisert
Sist oppdatert
P-piller er det vanligste brukte prevensjonsmiddelet i Norge.

Den gir god beskyttelse mot uønsket graviditet, reduserer menssmerter, er enkel å forholde seg til og skal ha relativt få bivirkninger.

Tidligere studier viser også at at p-piller kan gi deg bedre hukommelse.

En ny studie viser imidlertid at tenåringer som bruker p-piller kan utvikle høyt blodtrykk senere i livet, skriver Daily Mail (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Les dette før du velger prevensjon

En alvorlig bivirkning

I studien kunne forskerne se at selv om jentene bare hadde tatt p-pillene i noen få måneder, så hadde de betydelig høyere blodtrykk enn andre jenter som ikke gikk på pillen.

Leger har lenge vært kjent med at høyt blodtrykk er en alvorlig bivirkning ved p-pillen, men dette er den første studien som viser denne effekten på unge jenter over en så kort tidsperiode.

Selv om blodtrykket til jentene fortsatt var innenfor sunne nivåer, var de australske forskerne likevel bekymret for at det skulle øke ytterligere og øke risikoen for hjerteinfarkt og slag.

- Tenåringsjenter som går på p-piller burde bli rådet til å ta regelmessige kontroller på blodtrykket, sier Dr Chi Le-Ha, leder av studien som ble publisert i European Journal of Preventative Cardiology.

LES OGSÅ: Prevensjonsmetoden du bør unngå

<strong>VANSKELIG Å VITE:</strong> Det er imidlertid en del motsigende resultater på dette området og en studie fra 2010 viste at risikoen for høyt blodtrykk vil forsvinne på lang sikt.  Foto: Getty Images/iStockphoto
VANSKELIG Å VITE: Det er imidlertid en del motsigende resultater på dette området og en studie fra 2010 viste at risikoen for høyt blodtrykk vil forsvinne på lang sikt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Noe høyere blodtrykk enn normalt

Ettersom høyt blodtrykk sjeldent har noen symptomer er det svært vanskelig å oppdage problemer før det allerede har ført til ekstra stor påkjenning på blodårene og hjerte.

Likevel kan dette føre til alvorlige følger som hjerteinfarkt, slag, blodpropp eller nyresykdom.

I studien spurte forskerne ved Universitetet i Australia om jentene om spørsmål angående vekt, kosthold, hvor ofte de drakk alkohol, om de røkte og om de gikk på p-piller. Ettersom de fleste av dem var 17 år, er det lite sannsynlig at de hadde gått på den så lenge.

Normalt blodtrykk skal ligge på omkring 130/80 mm Hg, mens alt som ligger over 140/90 mm Hg blir ansett som høyt.

Jentene som gikk på p-piller lå i gjennomsnitt 3 mm Hg over det normale.

LES OGSÅ: Svetter du mye om natten?

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Motsigende resultater

En studie som ble utført i 2010 viste imidlertid at det finnes store fordeler ved å bruke p-piller, og forskerne så blant annet at de kan redusere risikoen for kreft og hjertesykdom.

Hele 46 000 kvinner ble fulgt opp i nesten 40 år under studien, og i motsetning til andre studier mener forskerne at risikoen ved p-pillebruk forsvinner på lang sikt.

- Tidligere funn har vist at kvinner som går på pillen har en noe økt risiko, men denne forsvinner etter hvert, har forsker Philip Hannaford tidligere uttalt til BBC.

Sammenlignet med kvinner som aldri hadde gått på pillen hadde p-pillebrukere en signifikant lavere dødelighetsrisiko. De hadde blant annet et betydelig lavere sjanse for å dø av kreft, hjertesykdom og slag.

LES OGSÅ: P-piller påvirker hukommelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer