Overgrep

- Kan gi kroppslige plager

Smerter i underlivet er bare ett av symptomene disse kvinnene kan oppleve.

UTSATT FOR OVERGREP: Har du blitt utsatt for overgrep, men tør ikke fortelle noen om det? Ifølge ekspertene vil det å oppsøke hjelp kunne fjerne en fryktelig tung bør. Foto: All Over Press
UTSATT FOR OVERGREP: Har du blitt utsatt for overgrep, men tør ikke fortelle noen om det? Ifølge ekspertene vil det å oppsøke hjelp kunne fjerne en fryktelig tung bør. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar gikk Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) ut med en studie om vold og seksuelle overgrep i Norge.

Dette er den første store undersøkelsen i Norge hvor forskerne har spurt nordmenn direkte om de har vært utsatt for voldtekt.

Resultatet av undersøkelsen viste at hele 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt, og av disse er det kun 11 prosent som har anmeldt saken. Da forskerne ringte de utsatte, svarte også nesten 1 av 3 at de fram til da aldri hadde snakket om voldtekten med noen.

Har du blitt utsatt for seksuelt overgrep, men tør ikke å fortelle noen om det? Da er du ikke alene.

- Det er nok mange kvinner der ute som ikke har oppsøkt hjelp, og dette kan enten være fordi de ikke ønsker eller ikke tør å snakke med noen om det tidligere overgrepet, forteller Cecilie Therese Hagemann, som er overlege ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital.

HOLDER DET FOR SEG SELV: Hele 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt, og av disse er det kun 11 prosent som har anmeldt saken.  Foto: djtaylor - Fotolia
HOLDER DET FOR SEG SELV: Hele 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt, og av disse er det kun 11 prosent som har anmeldt saken. Foto: djtaylor - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ble utsatt for seksuelle overgrep i ti år

Ikke bra å holde det for seg selv

Inger Lise Stølsvik, som er leder for Støttesenter mot Incest og Seksuelle Overgrep (SMISO) i Telemark, forteller at det vil være nyttig for mange å oppsøke hjelp i etterkant av overgrepet.

- Folk reagerer forskjellig på seksuelle overgrep, samtidig som de også håndterer det svært forskjellig. Dermed er det veldig individuelt hva man har behov for i ettertid.

- Når det er sagt anbefaler vi alle å oppsøke hjelp slik at de kan få sortert i opplevelsen – den har nemlig en lei tendens til å komme tilbake på et senere tidspunkt dersom man ikke gjør det.

Hagemann mener i likhet med Stølsvik at det er viktig å få hjelp for å unngå disse senvanskene.

- Av og til kan det å forsøke å legge lokk på vanskelige og alvorlige opplevelser fra tidligere i livet gi plager - plager i form av atferdsproblemer, rusmisbruk, angst og depresjon. I tillegg kan det også gi kroppslige plager som for eksempel smerter og symptomer fra underlivet, tarmsystemet og hjerte- og karsystemet.

Hvem kan man oppsøke dersom man har blitt utsatt for overgrep?

- Det finnes ulike tilbud avhengig av hvor du bor. Hvis det har skjedd ganske nylig finnes det overgrepsmottak i alle fylker i Norge. Hvis man ønsker noen å snakke med, kan man benytte seg av  tilbud som for eksempel Støttesenter mot Incest og Seksuelle Overgrep som finnes i alle fylker, eller Dixi ressurssenter mot voldtekt - som ligger i Oslo.

Her kan man ta kontakt uavhengig av hvor lenge det er siden overgrepet skjedde. Du trenger ikke henvisning fra lege, det er gratis og det er ikke ventetid.

FÅ HJELP: Det å snakke med noen kan hjelpe deg å finne en måte å leve med det som har skjedd.  Foto: pressmaster - Fotolia
FÅ HJELP: Det å snakke med noen kan hjelpe deg å finne en måte å leve med det som har skjedd. Foto: pressmaster - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik ble livet hennes etter overgrepene

Mange lever med skyldfølelse

Dersom du har blitt utsatt for seksuelt overgrep, mener Stølsvik at det å snakke om hendelsen kan hjelpe deg på flere områder.

- Når man har blitt utsatt for overgrep er det veldig viktig at man får plassert ansvaret der det hører hjemme.

- Det kan virke litt rart sett utenfra, men det er faktisk slik at en stor andel tar på seg ansvaret for det som har skjedd i en eller annen grad. Det har en negativ innvirkning på bearbeidelsen dersom denne skylddelingen får bli stående uimotsagt i taushet.  

- Min erfaring etter mange års møter med utsatte for overgrep er at det er av betydning å få avlastning på skyld og skam. Det handler om å finne måter å leve med opplevelsen slik at man ikke får problemer i ettertid.  

Er det mulig å komme helt over et overgrep?

- Man vil aldri glemme det og det forsvinner ikke fra minnet, men det kan slutte å gjøre så vondt og slutte å preget livet og livskvaliteten, sier hun.  

Har du flere spørsmål rundt overgrep? Sjekk Fellesskap mot seksuelle overgrep

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer