Kaker

Kan grønnsaker erstatte sukker i bakst? KK.no har testet!

Putter du frukt og grønt i kaker blir de sunnere. Spørsmålet er om de fortsatt smaker godt.

SUNNE KAKER: Flere og flere erstatter sukker med grønnsaker og frukt i kaker og desserter. Pannekaker kan for eksempel søtes med saften fra jordbær eller raspet pære.
SUNNE KAKER: Flere og flere erstatter sukker med grønnsaker og frukt i kaker og desserter. Pannekaker kan for eksempel søtes med saften fra jordbær eller raspet pære. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det har aldri vært like mye fokus på trening og sunt kosthold som det er i dag.

Dette er vel og bra, men av og til må det vel være lov til å unne seg en aldri så liten sukkerbombe?

Selv har undertegnede fokus på et sunt kosthold, men har en stor svakhet for søte saker og baker to til tre ganger i uken. «Det er sunt for sjelen»,​ tenker jeg og unner meg et stykke ostekake, og kanskje et til. 

Jeg er derfor skeptisk til såkalte «sunne kaker», der man bytter ut det gode – altså sukker og smør, med andre mer naturlige alternativer.

Jeg er veldig nysgjerrig og vil prøve denne sunne baketrenden. Jeg bestemmer meg for å bake to kaker som inneholder frukt og grønnsaker, for å se om resultatet kan måle seg med usunne godbiter. 

SØTPOTET: Den sunne sjokoladekaken har søtpotet som hovedingrediens.  Foto: tashka2000 - Fotolia
SØTPOTET: Den sunne sjokoladekaken har søtpotet som hovedingrediens. Foto: tashka2000 - Fotolia Vis mer

Ingenting ville vært bedre enn om bakst kunne være både god og sunn - men er ikke det litt for godt til å være sant? 

- Klart det er sunnere å bake med grønnsaker. Samtidig som du kan lage spennende smaksvarianter. Får man byttet ut eller redusert på sukkermengden i oppskriften, er det sunnere fordi man da får mer næring i baksten.

- Sukker bidrar ikke med næringsstoffer, mens det gjør grønnsaker. De er også energi- og fettfattige, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Frukt.no, til KK.no 

Sjokoladekake uten sjokolade? 

Jeg legger en plan for hvordan jeg skal bake de grønne kakene. Internett flommer over av sunne oppskrifter, og jeg bestemmer meg for en sjokoladekake med søtpotet, avocado og banan. Bort med sukker og smør.

Jeg drar på oppdagelsesferd i nye butikkhyller på jakt etter ting som sukrin og kokosmel. Det er mange sunne bakeprodukter jeg aldri har hørt om. Vanligvis er jeg en erfaren hobbybaker, men akkurat nå føler jeg meg som en bakejomfru! Jeg må flere steder for å skaffe det jeg trenger. Dyrt er det også.  

I «sjokoladekaken» er kakaopulver det nærmeste vi kommer sjokolade. En raspet søtpotet skal gjøre deigen saftig og søt og kaken bakes uten mel, sukker og smør.

SØTPOTET-KAKE: I denne sjokoladekaken var det verken sjokolade, sukker eller smør. Raspet søtpotet ble blandet med egg, olje, sukrin og kakao. Glasuren besto av banan, avocado, kakao og honning.  Foto: Lina Hekkli/KK
SØTPOTET-KAKE: I denne sjokoladekaken var det verken sjokolade, sukker eller smør. Raspet søtpotet ble blandet med egg, olje, sukrin og kakao. Glasuren besto av banan, avocado, kakao og honning. Foto: Lina Hekkli/KK Vis mer

Kaken ser ut som en svart stein når den kommer ut av ovnen. Den har en overveldende kakaosmak og jeg savner sukker. Søtpoteten smaker nesten ingenting, men gjør kaken tung.

INGEN SUKSESS: Det ble første og siste gangen undertegnede baker sjokoladekake med søtpotet. Den så mye bedre ut enn den smakte.  Foto: Marita Svartdal
INGEN SUKSESS: Det ble første og siste gangen undertegnede baker sjokoladekake med søtpotet. Den så mye bedre ut enn den smakte. Foto: Marita Svartdal Vis mer

Glasuren består av avocado, banan, honning og kakao som blandes med en stavmikser.

Skeptikeren i meg synes det er latterlig å ha avocado i en sjokoladekake, men smaken er overraskende god. Silkemyk og passe søt med smak av banan. Den hever en ellers ganske trist og kompakt kake til noe litt bedre. 

Ostekake med smak av frokost

Jeg vil også prøve en annen kakefavoritt, nemlig ostekake. Denne oppskriften har jeg litt mer forhåpninger til.

Det er langt fra den kaloribomben jeg er vant til med masse sukker, smør og kremost. Bunnen består av dadler, havregryn og mandler som blandes i en kjøkkenmaskin. Til og med litt smør har de spandert på seg i denne oppskriften.

Kremen er basert på melk og gresk yoghurt. Sødmen kommer fra sukrin og vaniljestang. Smaken er overraskende frisk og god og minner litt om frokostmüsli med vanilje-yoghurt. Litt lite sukkersmak i forhold til en normal ostekake, men absolutt godkjent.

OSTEKAKE MED DADLER: Bunnen på ostekaken ble søtet av dadler, mens kremen besto av melk, yoghurt og litt kremost.  Foto: Lina Hekkli/KK
OSTEKAKE MED DADLER: Bunnen på ostekaken ble søtet av dadler, mens kremen besto av melk, yoghurt og litt kremost. Foto: Lina Hekkli/KK Vis mer

Jeg synes det er fint å erstatte enkelte ingredienser med sunnere og mer naturlige alternativer, men kommer nok aldri til å bli fanatisk opptatt av å luke bort fett-fellene i kaker og desserter. De er jo ment å nytes. Det som er fint er å bruke grønnsaker og frukt der de gir ekstra smak til baksten - slik som dadlene i ostekaken.

GODKJENT: Ostekaken ble god, men det kunne vært litt mer søtsmak i kremen.  Foto: Marita Svartdal
GODKJENT: Ostekaken ble god, men det kunne vært litt mer søtsmak i kremen. Foto: Marita Svartdal Vis mer

Viktig med balansert kosthold

I over fem år har matblogger Elin Larsen eksperimentert seg frem til sunnere oppskrifter. På kjøkkenet baker hun gjerne søtpotetscones, gulrotkake, sjokoladekake med dadler eller proteinrike gulrot-rundstykker.

- Min erfaring er at sukker kan erstattes med noe søtt. Det kan være alt fra palmesukker, sukrin gold, dadler, honning og modne bananer. Skal kaker smake godt, så bør noe søtt tilsettes. Grønnsaker tilfører baksten sødme, næring og smak. En sukkerfri, søt kake som inneholder grønnsaker passer utmerket til hverdags, kanskje til og med som dagens dessert, sier Larsen.  

Selv om hun gjerne baker alternativt er ikke Larsen redd for litt sukker i maten.

- Ikke vær redd for å nyte et kakestykke av og til som inneholder sukker. Alt i alt, handler det om og ha et balansert kosthold og et ok forhold til mat!

Ønsker du selv å prøve sunne kaker finner du mange oppskrifter på frukt.no eller på Elin Larsens matblogg. 

LES OGSÅ: 3 herlige lavkarbo-frokoster

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer