Kviser

Kan ha funnet virus mot kviser

Et harmløst virus som lever på huden vår kan bli brukt i behandlingen av akne.

KVISER: Kviser er noe svært mange kvinner - og menn, får. Nå kan forskere ha oppdaget en kur mot problemet! Foto: Getty Images/iStockphoto
KVISER: Kviser er noe svært mange kvinner - og menn, får. Nå kan forskere ha oppdaget en kur mot problemet! Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nyheten om virusets egenskaper er svært lovende, i følge amerikanske forskere.
Viruset er nemlig naturlig skapt for å drepe bakterien som forårsaker akne, nemlig Propionibacterium acnes, melder BBC Health.

Et nytt verktøy

Det er forskere ved University of California, Los Angeles (UCLA) og University of Pittsburgh som fant 11 forskjellige varianter av dette viruset som hadde en slik effekt.
Nå er neste skritt å finne ut hvordan de kan bruke det i behandling av de som er hardt angrepet av kviser.

Les også: 10 ting du bør vite om huden din

Rammer millioner

Eksperter ved andre forskningslaboratorier verden over er også interesserte i hvordan den nye kunnskapen om dette viruset kan brukes.

– Akne rammer millioner av mennesker, likevel har vi få behandlingsmetoder som er både trygge og effektive, sier professor Robert Modlin til BBC Health.

Kviser - også kalt akne vulgaris, er en av de vanligste hudsykdommene i befolkningen, og det finnes flere årsaker til at man får kviser, ifølge Lommelegen.no.

De viktigste er: (1) tilstopping av utførselsganger fra talgkjertler og hårsekken med dannelse av hudormer (mikrokomedoner), (2) påvirkning av hudbakterier, (3) overproduksjon av talg (sebum) og (4) frigjøring av signalmolekyler som fører til betennelse i huden.

Kviser begynner med at utførselsgangene til talgkjertlene tettes mer eller mindre igjen. Så dannes en liten plugg som kan utvikle seg til en hvit eller svart hudorm (komedon) eller en betent rød kvise. Oppsamlingen av talg fører til overvekst av bakterien Propionibacterium acnes, som igjen skaper betennelse.

Dreper spesifikke bakterier

Det harmløse viruset bærer et gen som lager proteinet endolysin, et enzym som man tror kan ødelegge bakteriene ved å bryte ned celleveggene. Og i motsetning til antibiotika, som også dreper "gode" bakterier, er dette viruset programmert til kun å drepe spesifikke bakterier.

Forsker Jenny Kim, leder ved UCLA Clinic for Acne, Rosacea and Aesthetics, sier til BBC Health:

– Antibiotika som tetracycliner blir så mye brukt at mange utvikler resistens. Accutane er effektivt, men kan ha uønskede bivirkninger som gjør at de bør brukes i begrenset omfang.

Det nye funnet kan bidra til at det utvikles behandling med færre bivirkninger, sier ekspertene til journal of the American Society for Microbiology, mBio.

Les også: Soler du deg kvisete?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer