Kjærlighetssorg

Kan komme en kur mot kjærlighetssorg

Og den skal også ha en effekt på utroskap!

KJÆRLIGHETSSORG: Kanskje vil vi i framtiden kunne ta en pille mot den intenst vonde smerten? Foto: All Over Press
KJÆRLIGHETSSORG: Kanskje vil vi i framtiden kunne ta en pille mot den intenst vonde smerten? Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjærlighetssorg er ingenting å tulle med. Alle som har opplevd det, vet hvor smertefullt det kjennes.

For noen kan dessuten kjærlighetssorg føre til psykiske plager, som depresjoner og angst.

Nå vil en gruppe forskere lage en medisin mot kjærlighetssorg.

Medisin mot sorg

I dag sverger vi til kleenex, iskrem og gode venner, men i framtiden kan det bli helt andre ting som hjelper oss å komme over eksen.

Forsker og psykolog Brian D. Earp ved Oxford University i Storbritannia, mener i alle fall det.

Han hevder vitenskapen om hvordan hjernen og nervesystemet fungerer, har kommet så langt at det er mulig å lage en medisin mot kjærlighetssorg.

Ved Oxford University har de studert menneskers kjærlighetsliv over flere år, og nylig publiserte Earp en artikkel om temaet.

Artikkelen er publisert i tidsskriftet American Journal of Bioethics, og den tar for seg hvordan en slik medisin vil kunne virke.

Ville du tatt medisin mot kjærlighetssorg? (Avsluttet)

LES OGSÅ: Dette gjør forelskelse med deg

Begjær, tiltrekning, tilknytning

Ifølge Forskning.no er det bevist at følelsene våre påvirker kroppens signalstoffer og hormoner.

Earp og kollegaene mener følelsene kan deles inn i tre systemer:

  • Begjær
  • Tiltrekning
  • Tilknytning
     

Begjæret handler om seksuell lyst og er koblet til hormonene østrogen og testosteron.

Tiltrekning dreier seg om forelskelsens besettelse og oppstemthet, og er knyttet til signalstoffene adrenalin, dopamin og serotonin.

Tilknytning handler om å binde seg, og følelsen av trygghet og tilhørighet. Dette er forbundet med signalstoffet oksytocin og hormonet vasopressin.

LES OGSÅ: Hvordan komme over utroskap?

ULYKKELIG FORELSKET: I framtiden kan en medisin gjøre det lettere å gi blanke i den fyren du liker så godt, men som du vet du ikke kan få.  Foto: All Over Press
ULYKKELIG FORELSKET: I framtiden kan en medisin gjøre det lettere å gi blanke i den fyren du liker så godt, men som du vet du ikke kan få. Foto: All Over Press Vis mer

Kan forebygge mot utroskap

De britiske forskerne mener at kjærlighetssorg, bør kunne behandles med samme type medisiner som man bruker mot tvangslidelser.

Grunnen er at man har funnet ut at mekanismene som oppstår når man blir forelsket, er beslektet med de som oppstår ved en tvangslidelse.

De britiske forskerne mener en slik medisin kan være nyttig, spesielt om du vil kurere en forelskelse du ikke bør føle – for eksempel i venninnens ektemann eller den gifte kollegaen.

Ifølge Forskning.no er det gjort dyreforsøk som viser at man ved å endre mengden oksytosin og dompamin i kroppen, kan endre dyrenes interesse for faste parforhold.

Dette er en av grunnene til at forskerne mener det bør være mulig å påvirke følelsene våre, ved aktivt å endre kroppens mengder av signalstoffer og hormoner.

Slik takler du sorgen

Er du inne i en intens kjærlighetssorgperiode og aner ikke hva du skal gjøre? I denne saken får du gode råd fra blant andre KKs faste sex- og samlivsekspert Peder Kjøs.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer