Fryse

Kan kulde øke fettforbreningen?

Forskning viser at det å ha det kaldt inne kan ha positiv effekt på vekta, men ekspertene er delte i sine meninger.

KALDT: Forskning viser at det å ha det kaldt inne kan hjelpe deg ned i vekt.  Foto: Alliance - Fotolia
KALDT: Forskning viser at det å ha det kaldt inne kan hjelpe deg ned i vekt. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har fokuset på kropp blitt større, og det kommer stadig nye dietter, detoxkurer og forslag til hvordan vi kan bli slankere.

Nå hevder en studie utført av nederlandske forskere at det å ha det litt for kaldt inne skal kunne øke det daglige energiforbruket ditt og bidra til vektreduksjon.

Men er det egentlig noe særlig gunstig for helsa å fryse? Ekspertene har gitt oss svaret.

LES OGSÅ: Ned i vekt uten slanking

Øker energiforbruket
Nederlandske forskere fra Maastricht University Medical Centre, har i løpet av ti år forsket på hva slags effekt kulde har på stoffskiftet vårt.

LAVERE TEMPERATUR INNE?: Forskning påstår at lavere temperaturer inne kan være gunstig for helsa, mens ekspertene mener det kan gjøre deg syk.  Foto: artshotphoto - Fotolia
LAVERE TEMPERATUR INNE?: Forskning påstår at lavere temperaturer inne kan være gunstig for helsa, mens ekspertene mener det kan gjøre deg syk. Foto: artshotphoto - Fotolia Vis mer

Forskerne mener at resultatene av studien viste at en varierende innetemperatur, som gjenspeiler temperaturen ute, kan ha positive effekter på vekten, skriver  Sciencedaily.com.

Dette skal hvert fall gjelde for unge og middelaldrende personer, da de har en stabil varmeproduksjon som bruker opp mot 30 prosent av kroppens energi når de fryser. Dette skal bety at lave temperaturer kan øke kaloriforbruket - til en viss grad .

– Siden de fleste av oss tilbringer 90 prosent av tiden vår innendørs, er det spennende å utforske hvilke helsemessige fordeler temperaturen har.

– Vi har kommet frem til at temperaturen påvirker menneskets helse, og at eksponering av mild kulde kan påvirke energiforbruket vårt, noe som igjen kan resultere i vektnedgang, har forskningsleder Wouter van Marken Lichtenbelt, fortalt.

LES OGSÅ: Så mye må du trene for å gå ned i vekt

FRYSE: Slår du ned temperaturen inne vil dette øke det daglige kaloriforbruket ditt.  Foto: underdogstudios - Fotolia
FRYSE: Slår du ned temperaturen inne vil dette øke det daglige kaloriforbruket ditt. Foto: underdogstudios - Fotolia Vis mer


Musklene settes i gang
Ernæringsterapeut og personlig trener Inge Thomas Ravlo forteller til KK.no at musklenes aktivitet øker når det er kaldt, og således settes forbrenningen i gang.

– Spastisk muskelaktivitet, som ikke er viljestyrt, er et forsvar mot kulde, og per definisjon veldig energikrevende.

– Selve fettforbrenningen kan også øke når det er kaldt, men det er ikke gitt. I blant kan nemlig forholdene bli for tøffe for kroppen, og da klarer man ofte bare å forbrenne karbohydrater og proteiner, og ikke fett. Dette kan være gjeldende ved hardt muskelarbeid, og er ganske synlig ved kombinasjonen av dette og å fryse, forteller han.

LES OGSÅ: Bruker kanel som slankemiddel

Ikke frys med vilje
Til tross for at kulden kan føre til vektreduksjon, mener ikke Ravlo at det er en god ide å kle av seg og fryse, da dette blant annet kan svekke immunforsvaret.

– Ved repetativ eksponering av en kroppsdel mot sterk kulde har det vært hevdet at man kan endre fettcellene til å bli såkalte «brune fettceller», disse har en egen forbrenningsmekanisme og slik kan man muligens punktforbrenne fett. Når det er sagt mener jeg det ikke det er noen gode ide å fryse med vilje, da det kan føre til sykdom.

Både Ravlo og Helle Bornstein, som er treningsekspert og gründer av Smart Trening, mener det er bedre å spise sunt og trene regelmessig hvis du ønsker å gå ned i vekt. Og særlig styrketrening er bra hvis du ønsker økt fettforbrenning.

– Jeg vil ikke anbefale å kle av seg for å øke forbrenningen. Da kan du risikere å bli syk, og selv om kroppen vil jobbe ekstra for å holde varmen, er det ingen smart måte å øke forbenningen på.

– Jeg vil heller foreslå å løpe en ekstra runde når du trener ute, enn å ta av deg klærne i kulda, sier Bornstein.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer