Sko

Kan ødelegge gangen din

Og det hjelper ikke å ta dem av deg, heller.

 Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvor mye er vi egentlig villige til å lide for skjønnheten? Åpenbart en hel del.

Selv i slapseføre og holke stavrer vi oss rundt på høye hæler, og risikerer lårhalsbrudd, forstuelser og det som verre er.

Og hælene til Victoria Beckham er fortsatt 15 centimeter lange, selv om nyfødte Harper Seven hviler på armen hennes mens hun Chanel-shopper.

LES OGSÅ: Sjekk plasseringen på hælen

Derfor elsker vi dem

Hvorfor denne skobonanzaen? Fordi vi helt enkelt føler oss fabelaktige i et par lekre sko.

Høye hæler er nemlig ikke bare sexy - de får også beina dine til å se lengre ut og gir deg bedre holdning.

Og jo deiligere de er, jo mer glemmer vi at de kan være rene skjære torturen. Denne våren vil dessuten føttene få seg en real utfordring. 90-tallssandalen er nemlig tilbake for fullt, ifølge motehus som Givenchy, Ferragamo og Hermès.

Typisk for den er at den har en eller to stropper over vristen, åpen tå og ankelrem. Sålen er syltynn og enhver sko med respekt for seg selv har over åtte centimeter høye hæler.

En perfekt partysko, med andre ord.

Kan være skadelig

Men ingen fest uten en skikkelig festbrems. For så var det dette med slitasjeskader, da.

KK.no har skrevet flere saker om hvordan favorittpumpsene kan skade føttene, og blant rådene er å prøve å nettopp unngå hæler som er høyere enn mellom tre og seks centimeter.

Nå har dessuten australske forskere funnet ut at kvinner risikerer å ødelegge leggmusklene sine en gang for alle ved å gå i høye sko, skriver den engelske avisen Daily Mail.

Og to år er alt som trengs, skremmende nok...

Endrer måten å gå på

Ved å sammenligne føttene til en gruppe kvinner som bruker høye hæler ofte, med en gruppe som sverger til flatt fottøy, fant de nemlig store forskjeller.

Studien, som ble publisert i denne månedens Journal of Applied Physiology, viser at de som har brukt over seks centimeter høye hæler i mer enn 40 timer i uken de siste to årene, har forandret gangen sin.

Mens de som har brukt flate sko tar lengre og stødigere skritt, går hælelskerne kortere og mer aggressivt, og overbelaster dermed musklene rundt ankelen. Dette er visstnok en lite effektiv gange, som leggen må kompensere for.

Og etter bare to år kan altså skaden allerede være skjedd.

Slik unngår du det

Men hvordan skal man slippe unna? Ifølge Dr Neil J Cronin ved Jyväskylä Universitet i Finland, som ledet undersøkelsen, må man begrense bruken av powerskoene.

Faktisk bare èn eller to ganger i uken kan man unne seg luksusen av himmelhælene.

Flere gode råd

Som KK.no tidligere har skrevet lønner det seg ikke å velge den peneste skoen dersom den ikke sitter godt på foten din. Det vil bare føre til smerter, og du vil ende opp med å måtte ta av deg skoen etter noen timer.

Det absolutt viktigste når det gjelder fottøy er nemlig å finne en sko som passer godt til din fot.

Å sjekke plasseringen av hælen er også lurt, da det er mer avgjørende for balansen enn selve høyden på hælen.

Hun råder derfor alle kvinner til å sjekke at hælen på skoen sitter rett under balansepunktet for hælen din.

Her er noen flere gode råd på veien:
Er skoen laget av skinn tvers igjennom? Det har mye å si for komforten. Det kan derfor lønne seg å gå litt opp i pris. Sørg også for at innsiden av skoen er i lær eller skinn, så foten holder seg fin og tørr.

Sko i Mary Jane-stil, med en rem over vristen, sitter ekstra godt på foten og gir mer støtte.

Du trenger selvsagt ikke å gå for 15 centimeter høye hæler. Halvhøye holder i massevis, og gir deg akkurat det ekstra løftet du vil ha.

Sjekk ut om skoen har støtteputer både for tåballene og hælen.

Om du er blant dem som ikke klarer å gå pent på eller får veldig vondt av høye hæler, kan kilehælsko med platå være tingen for deg. Dette er monsterhøye hælers mer behagelige lillesøster.

Og før du løper ut av huset i dine splitter nye sko. Hva slags vær er det egentlig? Hvis sålen er av lær, egner skoen seg kun i godt vær. Hvis det regner bør du legge en gummisåle hos skomakeren. Glem heller ikke å impregnere og sette inn lærsålen med skokrem, så du unngår at den sprekker etter en stund.

Men for all del - sørg for å bruke god tid på å prøve skoene før du kjøper dem! Merker du at det klemmer, eller at tåballene presses ned i sålen allerede nå, vet du at denne følelsen ikke kommer til å bli bedre om du har skoene på deg noen timer.

PS: Er de nye skoene vonde og trange? da kan dette trikset være lurt å prøve!

LES OGSÅ: Dette gjør høyhælte sko mer behagelige

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer