Silikon

Kan silikoninnlegg øke risikoen for brystkreft?

Brystimplantatene kan gjøre det vanskeligere å oppdage svulstene.

BRYSTPROTESER KAN SKJULE KREFT: - Det kan være vanskeligere å oppdage svulster, da proteser kan skjule kreften i kjertelvevet, sier Berit Damtjernhaug, leder av Mammografiprogrammet. Foto: Colourbox.com
BRYSTPROTESER KAN SKJULE KREFT: - Det kan være vanskeligere å oppdage svulster, da proteser kan skjule kreften i kjertelvevet, sier Berit Damtjernhaug, leder av Mammografiprogrammet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det viser en analyse Breakthrough Breast Cancer har gjort av 12 studier, som har blitt publisert etter 1993.

Funnene viser at kvinner med brystimplantat har 1/3 høyere risiko for å dø av brystkreft enn kvinner som ikke har det, fordi svulstene deres kan være vanskeligere å oppdage, ifølge Daily Mail.

Forskerne mener likevel at funnene bør tolkes med forsiktighet, fordi det også kan være andre faktorer involvert, men spekulerer i at implantater kan skape skygger på røntgen som kan hindre visning av svulster.

LES OGSÅ: 3 av 4 ønsker å fikse på utseendet sitt

– Ikke noe problem, mener kirurgen

Det har vært en debatt om dette i 10-15 år, forteller overlege Knut Skolleborg, som er spesialist i plastisk kirurgi ved Teres Colosseum i Oslo, til KK.no.

– Det var snakk om at det skulle være vanskeligere å finne brystkreft med proteser, men protesen ligger bak kjertelen/muskelen, mens vevet som skal undersøkes ligger foran protesen, forklarer Skolleborg.

Protesen skal tåle mammografi uten problem, ifølge overlegen.

– I dag kombinerer man ultralyd med mammografi, i tillegg til at man kan få MR-undersøkelse hvis man er i tvil, opplyser han.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om silikon

MÅ OFTE ETTERINNKALLES: Kvinner med silikon må oftere gjennomføre tilleggsundersøkelser på mammografi fordi de lurer på om det kan skjule seg noe bak/foran protesen. Foto: Thinkstock
MÅ OFTE ETTERINNKALLES: Kvinner med silikon må oftere gjennomføre tilleggsundersøkelser på mammografi fordi de lurer på om det kan skjule seg noe bak/foran protesen. Foto: Thinkstock Vis mer

– Kan være vanskeligere å oppdage svulster

Silikon er likevel ikke helt uproblematisk, ifølge Berit Damtjernhaug, leder av Mammografiprogrammet ved Kreftregisteret.

– Det kan være vanskeligere å oppdage svulster, da proteser kan skjule kreften i kjertelvevet og det er teknisk sett vanskeligere å få gode bilder, sier Damtjernhaug til KK.no:

– En mammografiundersøkelse gir bilder i to plan. Da kan det være vanskelig å skille ut en brystkreftsvulst når det ligger et implantat bak. Protesen kan skygge for en svulst, opplyser hun.


LES OGSÅ: 15 kjendiser som ble avhengig av plastisk kirurgi

SILIKONEKSPERT: Eystein J. Hauge er spesialist i plastikkirurgi og medisinsk direktør i Teres Medical Group AS.
SILIKONEKSPERT: Eystein J. Hauge er spesialist i plastikkirurgi og medisinsk direktør i Teres Medical Group AS. Vis mer

Høyere tendens til å bli etterinnkalt

– På mammografiscreening er det ikke automatisk ultralyd. Det får man først hvis man har sett noe på screeningbildene som man vil se nærmere på. Da blir kvinnen etterinnkalt til videre undersøkelser, sier Damtjernhaug.

Videre forteller hun at kvinner med implantat blir innkalt på vanlig måte til mammografiscreening, men at de har en litt høyere tendens til å bli etterinnkalt, enten fordi bildene teknisk sett ikke er gode nok eller fordi de er vanskelige å tyde.

– Studier har vist at å bli etterinnkalt kan være en påkjenning for kvinnen, men det er også vist at denne psykiske belastningen er relativt kortvarig, sier hun.

Saken fortsetter under bildet


LES OGSÅ: Lene Alexandra vurderte å få tilbake silikonpuppene

NEI, ALLE VIL IKKE HA STORE BALLONGER: Men det vil realitystjernen Heidi Montag. Hun fikk massiv pressedekning etter at hun hadde tatt ti plastiske operasjoner på én dag. Heidi har hun 800 gram silikon i hvert bryst, noe som kvalifiserer henne til bh-størrelse DD. Foto: All Over Press
NEI, ALLE VIL IKKE HA STORE BALLONGER: Men det vil realitystjernen Heidi Montag. Hun fikk massiv pressedekning etter at hun hadde tatt ti plastiske operasjoner på én dag. Heidi har hun 800 gram silikon i hvert bryst, noe som kvalifiserer henne til bh-størrelse DD. Foto: All Over Press Vis mer

Økning av brystinngrep i Norge

Men hvor mange er det egentlig som operer inn silikon i Norge i dag? KK.no spurte Eystein J. Hauge, som er spesialist i plastikkirurgi og medisinsk direktør i Teres Medical Group AS.

– Det er cirka 5.000 kvinner i året i Norge, grovt estimert ut i fra hvordan vi ser markedet. Inngrepene øker jevnt og trutt med opp mot fem prosent hvert år, sier Hauge.Han forteller at silikonproteser ble patentert på 60-tallet, men ble først vanlig i Norge på 80-tallet. Siden har også kvaliteten på disse protesene hatt en jevn utvikling, og dagens proteser kommer i dag med livstidskvalitet fra produsenten.

Hva er den vanligste aldersgruppen for de som tar silikon?

– Vi har to topper; den ene er ikke så fornøyd med det de har fått fra naturen sin side og er mellom 20 og 23 år. Den andre toppen er mellom 35 og 38 år, som har fått barn, ammet og vil ha igjen det de en gang hadde. For øvrig er det en jevn spreding fra 18 til 55 år på klinikkene våre i Norge, sier Hauge.

LES OGSÅ: Er det riktig å ta silikon?

– En myte at alle skal ha store «ballonger»

Hva tror du er årsaken til at silikon har blitt så vanlig?

– For å være helt ærlig så er det et svært godt produkt som gjør kvinner happy. Fordelene er større enn ulempene og det er en myte at alle skal vil ha store «ballonger». Norske kvinner er fornuftige, edruelige damer, svarer Hauge.

Kirurgen har følgende råd til kvinner med silikon som skal ta mammografi:

– Hvis du er engstelig for at brystkreft ikke skal oppdages ved vanlig mammografiscreening kan man få utført ultralyd-undersøkelse som et supplement til screeningen. Med dagens bildeteknologi er det ingen ting som tyder på at det er noen risiko for å overse brystkreft selv om man har brystimplantater.

Oppsummering

Undersøkelsen hevder at brystkreftrisikoen økes ved silikoninnlegg, men det er ikke gjort nok forskning på området for å bevise at det er en link mellom silikonproteser og kreft.

Men, for å være på den sikre siden kan det være lurt for dem med silikoninnlegg å be om en tilleggsundersøkelse, som for eksempel ultralyd, når de skal ta mammografiprøve.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer