Alkohol

Kan sterk alkohol lette metthetsfølelsen?

Nei, heller motsatt, mener ekspertene.

AKEVITT ETTER MATEN?: Det å ta seg en shot med noe sterkt etter maten, vil ikke lette metthetsfølelsen, slik mange tror.  Foto: fotogestoeber - Fotolia
AKEVITT ETTER MATEN?: Det å ta seg en shot med noe sterkt etter maten, vil ikke lette metthetsfølelsen, slik mange tror. Foto: fotogestoeber - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Liker du akevitt?

Det skandinaviske brennevinet inneholder opp mot 40 prosent alkohol, og er en klassiker rundt bordet ved juletider.

Og dersom du ikke helt har blitt vant til smaken, så har du helt sikkert fått beskjed fra en onkel ved bordenden, at «joda, ta deg en akevitt, så har du plass til litt til».

Men er det egentlig slik at sterk alkohol sørger for at metthetsfølelsen etter et tungt måltid letter, eller kan det bidra til at du får lyst på mer mat?

Det kan se ut til at dette bare er en myte.

LES OGSÅ: Kan ha flere kalorier enn cola

Finnes ikke bevis for at det letter metthetsfølelsen

- Konklusjonen går i den retning at det ikke er noe vitenskapelig grunnlag for at alkohol hjelper på metthetsfølelsen, sier Jørg Mørland, divisjonsdirektør for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI.no), til KK.no.

Han forklarer det er gjort minimalt med studier på akkurat dette temaet - faktisk klarer han bare å finne én enkelt studie, som avkrefter at sterk alkohol har denne effekten.

- Et kontrollert forsøk med konsum av ostefondue sammen eller uten inntak av alkohol, viste at alkohol - spesielt i konsentrert form reduserte apetitten, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer