Alkohol

Kan sterk alkohol lette metthetsfølelsen?

Nei, heller motsatt, mener ekspertene.

AKEVITT ETTER MATEN?: Det å ta seg en shot med noe sterkt etter maten, vil ikke lette metthetsfølelsen, slik mange tror.  Foto: fotogestoeber - Fotolia
AKEVITT ETTER MATEN?: Det å ta seg en shot med noe sterkt etter maten, vil ikke lette metthetsfølelsen, slik mange tror. Foto: fotogestoeber - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Liker du akevitt?

Det skandinaviske brennevinet inneholder opp mot 40 prosent alkohol, og er en klassiker rundt bordet ved juletider.

Og dersom du ikke helt har blitt vant til smaken, så har du helt sikkert fått beskjed fra en onkel ved bordenden, at «joda, ta deg en akevitt, så har du plass til litt til».

Men er det egentlig slik at sterk alkohol sørger for at metthetsfølelsen etter et tungt måltid letter, eller kan det bidra til at du får lyst på mer mat?

Det kan se ut til at dette bare er en myte.

LES OGSÅ: Kan ha flere kalorier enn cola

Finnes ikke bevis for at det letter metthetsfølelsen

- Konklusjonen går i den retning at det ikke er noe vitenskapelig grunnlag for at alkohol hjelper på metthetsfølelsen, sier Jørg Mørland, divisjonsdirektør for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI.no), til KK.no.

Han forklarer det er gjort minimalt med studier på akkurat dette temaet - faktisk klarer han bare å finne én enkelt studie, som avkrefter at sterk alkohol har denne effekten.

SVEKKER FETTFORBRENNINGEN: Ettersom etanol (alkohol) er et giftstoff for kroppen, vil den nedprioritere forbrenningen av alt annet og fokusere kun på alkoholen. Det er derfor ikke veldig logisk at sterk alkohol vil lette på metthetsfølelsen Foto: efired - Fotolia
SVEKKER FETTFORBRENNINGEN: Ettersom etanol (alkohol) er et giftstoff for kroppen, vil den nedprioritere forbrenningen av alt annet og fokusere kun på alkoholen. Det er derfor ikke veldig logisk at sterk alkohol vil lette på metthetsfølelsen Foto: efired - Fotolia Vis mer

- Et kontrollert forsøk med konsum av ostefondue sammen eller uten inntak av alkohol, viste at alkohol - spesielt i konsentrert form reduserte apetitten, sier han.

Forsøket han sikter til er en undersøkelse blant 20 voksne gjennomført av forskere ved Universitetet i Sveits, der de sammenlignet hvordan inntak av hvitvin, sterk alkohol og te påvirket fordøyelsen etter et måltid (Les mer om studien her).

- Alkohol - særlig sterke drikkevarer (brennevin som akevitt) forsinker tømmingen av magesekken etter et måltid, som skulle forsterke metthetsfølelsen, sier Mørland.

Men det er ikke dermed sagt at han ikke har hørt om fenomenet - det er bare at de fleste vitenskapelige bevis peker mot at det har denne effekten. Blant annet vil også sterke alkoholholdige drikker forsinke opptak av fettstoffer fra mage og tarm til blodet.

- Et hormon som stimulerer apetitten kalt ghrelin reduseres også ved inntak av alkohol - med andre ord skulle alkohol medføre at du får mindre lyst på mat, sier professoren.

LES OGSÅ: Kan ha flere kalorier enn cola

Alkohol bidrar til å senke forbrenningen

Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, forteller at hun også er uenig i at sterk alkohol har denne effekten på metthetsfølelse og fordøyelse.

- Jeg tviler på at dette stemmer. Jeg har sett at enkelte produsenter eller private foreninger har referert til at «i tillegg til å smake godt, så hjelper alkoholen til med å spalte fettet», men jeg har aldri funnet noe vitenskapelig belegg for dette, forteller hun.

Snarere mener hun alkohol har motsatt effekt, og svekker forbrenningen.

- Nedbryting av alkohol i leveren vil gå foran forbrenning av andre næringsstoffer. Mens leveren jobber med å bli kvitt alkoholen, settes forbrenning av karbohydrater, fett og proteiner på vent, sier Randen.

Fordi nedbryting av etanol vil få førsteprioritet i leveren på grunn av giftstoffer, vil altså forbrenningen av alt annet reduseres når du drikker alkohol.

STERK ALKOHOL: Desto sterkere alkohol, desto mer kalorier inneholder drikken også. Foto: All Over Press
STERK ALKOHOL: Desto sterkere alkohol, desto mer kalorier inneholder drikken også. Foto: All Over Press Vis mer

I teorien kan det faktisk være slik at sterk alkohol - eller alkoholinntak på generell basis bidrar til økt metthetsfølelse.

- Teoretisk sett så kan det hende at det er motsatt. Alkohol (etanol) gir energi/kalorier. Det er nesten dobbelt så mye energi i etanol enn i sukker, og det er nesten like mye energi i etanol som i fett. Desto sterkere alkohol - desto mer energi, og disse kan med rette kalles tomme kalorier.

- Hvis du drikker sterk alkohol, så får du i deg mer brennstoff - som i teorien kunne gjøre at du føler deg mer mett, forklarer Randen.

Hun mener at det uansett er god grunn til å være ekstra påpasselig med sterk alkohol.

- Alkovett handler om å tenke seg om slik at du både tar gode valg for deg selv og de rundt deg. Dersom du er opptatt av å ikke få i deg mye kalorier så bør være forsiktig med hva du drikker og spesielt sterk alkohol, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer