Tinder

Kan Tinder ødelegge kjærlighetslivet ditt?

Ekspert mener sjekke-appen gjør oss mindre utadvendte.

ØDELEGGENDE?: Er det egentlig slik at Tinder og andre nettdatingstjenester ødelegger for kjærlighetslivet ditt? Foto: Eugenio Marongiu - Fotolia
ØDELEGGENDE?: Er det egentlig slik at Tinder og andre nettdatingstjenester ødelegger for kjærlighetslivet ditt? Foto: Eugenio Marongiu - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjekkeappen Tinder har etter hvert blitt allemannseie, og single finner daglig interessante dater gjennom den smarte mobilløsningen. 

– Jeg tror denne appen er blitt så populær fordi den er veldig enkel å bruke, og fordi vi bruker telefonen til mer og mer, har ekspert på sosiale medier, Cecilie Staude, tidligere uttalt til KK.no. 

Det er ikke mange årene siden nettdating var et stort tabu, og omtrent ingen ville innrømme at det var via nettet de hadde møttes. Det var liksom «juks». 

Nå derimot, er det den vanligste og enkleste måten å finne sin utkårede. 

Men, kan nettdatingen egentlig ødelegge for kjærlighetslivet ditt fremfor å hjelpe det? Psyokolog Emma Kenny tror i alle fall det, skriver Daily Mail. 

LES OGSÅ: Så lang bør første date være

«Tinderella Syndrome» 

Ny forskning viser at til tross for at så mange av oss tyr til nettet for å finne kjærligheten, så forblir nettdaterne single lenger enn andre. Kenny tror dette er fordi vi har blitt så avhengige av å vise vår beste side på nett, at vi har mistet evnen til å tilnærme oss de potensielle partnerne i det virkelige liv.  

Dette har fått det fiffige navnet «Tinderella Syndrome», og Kenny forklarer det slik:

- Problemet er at nettdating dyrker utålmodighet og usikkerhet. På Tinder har du så utrolig mange friere å velge mellom, at du faktisk slutter å investere tid og innsats i å møte menn i virkeligheten. 

- Det er naturlig at det er vanskeligere å starte en samtale med en fremmed i en bar enn det er å chatte via mobilen. Der kan du jo bare logge av når det blir ukomfortabelt, i stedet for å plutselig befinne deg fanget i en pinlig situasjon. 

- Likevel er det viktig å huske på at nettdating var ment for å hjelpe deg litt på vei i kjærlighetslivet ditt, ikke å ta over helt.

Men, ikke alle er enige i psykologens utsagn. 

LES OGSÅ: Klar for å date igjen etter bruddet?

IKKE PINLIG: Å ha hatt kontakt via nettet før første date kan være en genial måte å slippe pinlighet på! Foto: berc - Fotolia
IKKE PINLIG: Å ha hatt kontakt via nettet før første date kan være en genial måte å slippe pinlighet på! Foto: berc - Fotolia Vis mer

En enklere start

Kate Taylor, Match.coms forholdsguru, tror det er omvendt, og mener at nettdating hjelper kjærlighetslivene våre enormt. 

- Datingapper hjelper faktisk folk med å flørte og prate med hverandre, og de får folk til å føle seg mer selvsikre når de til slutt møtes ansikt til ansikt. 

Hun tror at det er en genial måte å slippe en pinlig førstedate på.

- Etter å ha pratet på mobilen vet dere så mye om hverandre. Alt fra favoritter når det kommer til mat og film, til jobb og hobbyer. Det tror jeg hjelper veldig når man skal møtes for første gang, det at man allerede føler at man kjenner hverandre. 

Veldig mange er for sjenerte til å legge an på noen ute på byen, og Taylor tror at nettet er helt perfekt for å kvitte seg med nervøsiteten.

- I tillegg er det en veldig fin start for sjenerte mennesker. De behøver ikke å stamme frem en åpningsreplikk, men har derimot god tid til å finne en perfekt samtalestarter. 

- Det er kjærlighet som er avhengigheten, ikke appen!

LES OGSÅ: Ikke snakk om tidligere flammer på første date

FLERE Å VELGE MELLOM: I dag har vi mange potensielle partnere å velge mellom. Dette kan være både positivt og negativt, mener ekspertene. Foto: bevangoldswain - Fotolia
FLERE Å VELGE MELLOM: I dag har vi mange potensielle partnere å velge mellom. Dette kan være både positivt og negativt, mener ekspertene. Foto: bevangoldswain - Fotolia Vis mer

Vi vurderer flere kandidater

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex og samliv, er enig med Taylor. 

- Dette syndromet synes jeg høres ut som et konstruert problem. Tvert imot vil jeg si at Tinder gjør det mye lettere å få kontakt med folk, man får mange flere kandidater og man vet også at de faktisk er interessert.

Det at utviklingen av nettdating har ført til at vi bruker lengre tid på å finne oss en partner nå enn før, har Kjøs en god forklaring på. 

-  Når vi etablerer oss i faste forhold senere enn før, skyldes dette at vi vurderer flere kandidater i dag enn tidligere. Dessuten har vi andre viktige prosjekter vi vil realisere først - noe som for de aller fleste er en stor fordel, for da er man mer moden og på plass før man får seg en partner.

Modenhet er en viktig faktor i gode forhold, og kanskje kan det til og med hjelpe oss med å få ned skilsmissetall?

- Jeg vil tro at dette er en viktig grunn til at det har blitt noe færre skilsmisser den siste tiden. Så min konklusjon er at man blir mindre nervøs, ikke mer nervøs, sier Kjøs.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer