GRØNN STÆR KAN KOMME SNIKENDE: Har ingenting med fugler å gjøre, og kan i verste fall gjøre at du blir blind - hemmeligheten er å oppdage det i tide, og nå tror forskerne de har funnet en enkel og god framgangsmåte. Foto: AustralisPhotography - Fotolia
GRØNN STÆR KAN KOMME SNIKENDE: Har ingenting med fugler å gjøre, og kan i verste fall gjøre at du blir blind - hemmeligheten er å oppdage det i tide, og nå tror forskerne de har funnet en enkel og god framgangsmåte. Foto: AustralisPhotography - Fotolia
Livsstil

Kan tv-en avsløre øyesykdom?

Hvordan øyet beveger seg foran skjermen, kan vise om du har grønn stær, hevder forskere.

KK.NO: Grønn stær er en sykdom som kan skade synet ditt, og i verste fall gjøre at du blir blind. Det som skjer er at trykket inni øyet blir for høyt, slik at synsnerven skades.

I Norge er sykdommen påvist hos over 40 000, og de fleste som får den er over 40 år, ifølge Altomsyn.no.

Mange vet heller ikke at de har den, men hvis man får en tidlig diagnose kan skaden reduseres.

Nå viser også ny forskning at vi kan påvise grønn stær bare ved å kartlegge måten du ser på TV på, skriver Forskning.no.

Jevnlig sjekk er viktig

Øyelidelsen har altså ingenting med små søte fugler å gjøre, og kan komme gradvids snikende, uten at du merker det.

Men dersom du går til jevnlig kontroll hos øyelegen, slik at du oppdager symptomene tidlig, kan du få behandling.

- Så snart skaden er gjort, kan den ikke repareres, så tidlig diagnostisering er nødvendig for å identifisere en lidelse som vil bli mer vanlig etter hvert som befolkningen vokser, sier David Crabb, som er professor i statistikk og synsevne ved City University i London.

Nå er Crabb og hans kolleger i ferd med å utvikle en enkel måte å avsløre om du har grønn stær eller ikke.

Følger blikket foran tv-en

Forskerne gjorde et eksperiment der de viste et filmklipp til 76 personer, hvorav 44 av dem hadde diagnosen grønn stær, mens resten så normalt (les mer om eksperimentet på frontiers in Aging Neuroscience' nettsider)

Mens testgruppen så på filmen, fulgte forskerne blikket deres med et spesiallaget redskap.

- Vi gjør omtrent tre til fire bevegelser med blikket i sekundet. Vi har trukket en linje mellom hver fiksering, forklarer Crabb i en epost til forskning.no.

Rundt seks tusen linjer sitter forskerne igjen med, etter et tretti minutters langt filmklipp, og de har en helt egen måte å lese disse på.

- Vår metode bruker en matematisk teknikk som nøster opp i alle disse linjene, som da ender opp i en signatur. Det virker som om disse signaturene har visse trekk som gir oss muligheten til å skille pasientene fra de med normalt syn, legger Crabb til.

Her kan du se hvordan forskerne kartla blikkene:

Enkel og effektiv test

Grønn stær kan komme både langsomt og akutt. Den langsomme formen legger du ikke merke til, og den gjør ikke vondt. Den akutte formen, derimot, kan komme brått og smertefullt.

For de som har tidlige symptomer, mener forskerne at tv-titting-metoden vil være spesielt fordelaktig.

- Omtrent én tredjedel av de vi undersøkte i denne studien hadde tidlige tegn på glaukom. Mange av disse menneskene ville ikke nødvendigvis blitt oppdaget av fastlegen eller av en optometrist, mener Crabb.

Likevel legger Crabb vekt på at fremgangsmåten fortsatt er i startfasen, men at den virker svært lovende, siden den tross alt er så enkel å gjennomføre.

Til forsiden