Gravid

Kan være høygravid uten å merke det

Det er fullt mulig - og skjer med kvinner i Norge også.

GRAVID: Noen kvinner kan gå nesten hele svangerskapet uten å vite at de er gravide fordi de ikke har hatt symptomer.  Foto: absolutimages - Fotolia
GRAVID: Noen kvinner kan gå nesten hele svangerskapet uten å vite at de er gravide fordi de ikke har hatt symptomer. Foto: absolutimages - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste kvinner tenker at de har omtrent ni måneder å forberede seg på det kommende livet som mamma. Men i noen tilfeller kan faktisk morsrollen komme så fort som over natten.

Vi hører stadig vekk om kvinner som har funnet ut at de er gravide i slutten av svangerskapet, eller som har født uten å vite at de var gravide.

Spørsmålet mange av oss sitter igjen med da, er «hvordan er dette egentlig mulig?» De fleste merker jo endringer i kroppen -som ømme bryster, kvalme, humørsvingninger og vektøkning. For ikke å snakke om menstruasjon og graviditetstester!

Hva er det som gjør at disse kvinnene ikke merker noen ting?

LES OGSÅ: Går på byen for å bli gravid

Fortrenger symptomene

Siri von Krogh, som er fylkesleder for Oslo i Den Norske Jordmorforening og driver nettstedet Altformamma.no, forteller til KK.no at det er fullt mulig å være langt på vei uten å være klar over at man er gravid.

- I noen tilfeller slår for eksempel ikke graviditettestene ut til tross for at man er gravid. Sjansen er spesielt stor for dette dersom man har kommer over de tre første månedene for da har man ikke så mye hCG i kroppen.

Det er også noen kvinner som fortrenger graviditetsymptomene fordi de rett og slett ikke ønsker å være gravide.

- Dette kan for eksempel skje om man har et dårlig forhold til kroppen sin eller sliter med en spiseforstyrrelse. Da er man ofte ikke vant til å lytte til kroppens signaler og overkjører den fremfor å kjenne etter hva som foregår. På denne måten skjuler man graviditeten for seg selv, forklarer hun.

Grethe Teigen, som er jordmor hos Mamastork, forteller til KK.no at overvekt også kan ha noe å si for hvor tidlig man oppdager graviditeten.

- Overvektige kvinner kan oppleve at de ikke legger særlig på seg når de blir gravide, da de har en del polstring rundt magen fra før. Da kjenner heller ikke begynnende spark fra barnet så lett, sier hun.

- Ja, overvekt kan spille inn, da magen skjules mer – også for deg selv. Er du i tillegg lang er det lettere å ikke legge merke til kulen for da bærer du fosteret langs med kroppen, legger von Krogh til.

KAN VISE FEIL: Graviditetstester er ikke 100 prosent sikre, og sjansen er stor for at den viser feil resultat om du er mer enn tre måneder på vei. Foto: Jürgen Fälchle - Fotolia
KAN VISE FEIL: Graviditetstester er ikke 100 prosent sikre, og sjansen er stor for at den viser feil resultat om du er mer enn tre måneder på vei. Foto: Jürgen Fälchle - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Flere norske kvinner føder i 50-årene

Uregelmessig menstruasjon

Det er også mange kvinner som har fra tid til annen uregelmessig menstruasjon, og tenker derfor ikke over at uteblitt mensen kan skyldes at de er gravide.

- For kvinner som har veldig uregelmessig menstruasjon, kan mensen utebli i mange uker. Har de da ikke svangerskapssymptomer eller plager, vil alt være som normalt for dem og de vil ikke reagere med en gang, sier Teigen.

Von Krogh forteller at sjansen for å være gravid uten å vite det også er stor om du er i 40-50 årene og overgangsalderen står for tur.

- Det å ha uregelmessig menstruasjon kan bety at man begynner å komme i overgangsalderen, og dette kan skape forvirring.  Jeg snakket senest i forrige uke med en kvinne som trodde hun hadde kommet i overgangsalderen, men ettersom vi snakket spurte jeg henne om hun ikke kanskje var gravid. Etter praten vår dro hun til legen for å sjekke det for sikkerhetsskyld, sier hun.

NESTEN IKKE SYNLIG: Noen kvinner får nesten ikke mage når de er gravide, og det kan derfor være fort gjort å ikke merke at man er gravid.  Foto: Adam Gregor - Fotolia
NESTEN IKKE SYNLIG: Noen kvinner får nesten ikke mage når de er gravide, og det kan derfor være fort gjort å ikke merke at man er gravid. Foto: Adam Gregor - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er du livredd for å føde?

Skjer noen ganger i året

Videre forteller von Krogh at det har vært flere tilfeller her i Norge hvor kvinner har født uten å vite at de har vært gravide.

- Jeg opplevde faktisk en gang for 15 år siden at en kvinne fødte uten at hun visste at hun var gravid. Hun følte seg dårlig og dro på utredning på sykehuset hvor de tok røntgenbilder av blant annet magen hennes, men de fant ingenting. Like etter fødte hun et barn. Da de i ettertid så på røntgenbildene kunne de se at det var et foster, men siden de ikke hadde tenkt at dette var årsaken hadde de ikke lagt merke til det tidligere.

- Jeg vil tippe at det årlig kanskje er én eller to kvinner i Norge som føder uten å vite at de er gravide, og dette kan både være unge jenter og kvinner som tidligere har født, sier hun.

De fleste som har kjent en baby sparke inne i magen lurer helt sikkert på hvordan i alle dager det er mulig fortrenge det, men ifølge von Krogh er det altså fult mulig.  

- Hvis du ikke har det på agendaen at du kan være gravid så er det heller ikke så lett å oppdage, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer