KAN FØRE TIL SYKDOM: Junkfood kan gjøre mye mer med kroppen din enn å tilføre litt magefett. Burgeren du spiste til kveldsmat i går kan faktisk være like skadelig som hepatitt! Foto: Thinkstock
KAN FØRE TIL SYKDOM: Junkfood kan gjøre mye mer med kroppen din enn å tilføre litt magefett. Burgeren du spiste til kveldsmat i går kan faktisk være like skadelig som hepatitt! Foto: Thinkstock Vis mer

Kosthold

Kan være like skadelig som hepatitt

Spiser du junk food regelmessig? Det kan påvirke mer enn vekta.

Publisert
Er det bare vekten du bekymrer deg over når du kaster i deg en burger eller pølse på bensinstasjonen?

Da er du kanskje ikke klar over at junk food påvirker langt mer enn bare midjemålet ditt - blant annt viser forskning at det kan ha en negativ effekt på leveren din.

Regelmessig inntak kan faktisk være like ille for leveren som hepatitt, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Kjøttdeigen du bør styre unna

Tallene som beskriver hva fastfood-rettene inneholder, er hentet fra Calorieking.com.au.
Tallene som beskriver hva fastfood-rettene inneholder, er hentet fra Calorieking.com.au. Vis mer

Pommes frites er ikke det samme lenger

Hepatitt er en betennelse i leveren som bryter ned cellene i levervevet. Sykdommen kan vare i alt fra noen uker til bli en kronisk sykdom, fremkalt av for eksempel regelmessig alkoholinntak.

Forskningen - som ble avslørt på TV-programmet «Legene» (se videoklippet her!), forteller oss at ferdigmaten kan være så farlig at den føre til alvorlige skader på leveren etter kun én måned.

I TV-programmet forklarer doktor Drew Ordon at maten tilberedes på en helt annen måte i dag, enn for bare noen år tilbake.

– Det kjente tilbehøret pommes frites er ikke lenger stekte potetstrimler. Nå skal de rulles i sukker, brennes i fett og bade i salt. Hvorfor sukker? Jo, fordi det gjør maten sprøere, forteller Ordon:

– Og løkringer og kyllingnuggets er verst.

Og matvarene inneholder ikke akkurat rent lite med kalorier, fett og karbohydrater heller. Bare sjekk ut disse tallene:

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Ikke la deg friste på jobben

Påvirker leveren svært negativt

De umettede fettsyrene i ferdigmaten kan føre til at leveren blir fet. Leveren renser blodet for avfallsstoffer og regulerer væskenivået i kroppen. Det er også dette organet som produserer urin og får «tannhjulene» i kroppen din til å fungere.

Svikter leveren, så svikter hele kroppen.

– Forandringene i leverens enzymer tilsvarer den samme forandringen som hepatitt forårsaker, forteller doktoren.

Spesielt i USA blir leversykdommer mer og mer vanlig, som kanskje ikke er så rart med tanke på at det finnes over 160 000 junkfood-restauranter. Disse serverer gjennomsnittlig 50 millioner mennesker søppelmat hver eneste dag.

LES OGSÅ: Er Fjordland like bra som hjemmelaget?

Det finnes bedre alternativer

Til tross for at svært mye fast food innegolder store mengder kalorier, mengden finnes det enkelte alternativer som ikke er fullt så usunt.

– Gode alternativer kan være sushi, blandet salat med kylling, tunfisk eller skalldyr. Hvis restaurantene har alternativer som grove sandwicher med grønnsaker og annet pålegg er det et godt valg. Eller hvis de har smoothies, yoghurt, frukt og bær eller frukt og grønnsaker. Omelett kan også være et fint alternativ hvis du skal spise ute, eller nøkkelmerkede Fjordland-middager hvis du skal ha en rask middag hjemme, har klinisk ernæringsfysiolog, Kirsti Bjerkan, tidligere uttalt til KK.no.

Hvis du først er på en fast food-restaurant anbefaler Bjerkan at du unngår hele menyer som inkluderer drikke i form av brus.

Ofte har disse menyene alene så mye kalorier, mettet fett og transfett, karbohydrater og sukker at de fleste ikke ønsker å vite det, forklarer hun.

LES OGSÅ: Unngå at kjærestekiloene sniker seg på

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer