Krydder

Kanel kan gi leverskader

Vitenskapskomiteen for mattrygghet advarer mot overdreven kanelbruk. Én teskje om dagen er for mye.

Bruker du kanel mye og ofte risikerer du å bli syk av det. Foto: Panther Media
Bruker du kanel mye og ofte risikerer du å bli syk av det. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Glad i kanelte, eller lar du havregrøten få et kaneldryss om morgenen?

Krydder gjør maten din sunnere, men som med alt i livet gjelder måtehold også her.

Mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) gjøre en risikovurdering av bruk av krydderet kanel.

Konklusjonen er at de som bruker mye kanel risikerer å få leverskader.

I kanel finnes et stoff som heter kumarin. Det er dette som gir kanel den spesielle smaken og lukten, men det er altså ikke bra for leveren din.

Ifølge VKM er én teskje kanel om dagen et for høyt inntak for voksne mennesker. Naturlig nok er da barn utsatt for enda større risiko om de spiser mye kanel.

Les også: Her er maten du blir pen av

Så mye tåler du

En teskje kanel veier 2,7 g.

Her kan du se hvor mange gram kanel folk i ulike aldersgrupper kan tillate seg daglig før risikoen for leverskader oppstår:

Maks antall gram kanel på grøten daglig:
1-åringer: 0,2 gram
2-åringer: 0,3 gram
4-åringer: 0,4 gram
9-åringer: 0,7 gram
13-åringer: 1,2 gram
Voksne: 1,4 gram

Maks antall desiliter kanelbasert te daglig:
1-åringer: Ikke beregnet
2-åringer: Ikke beregnet
4-åringer: 0,6 dl
9-åringer: 1,0 dl
13-åringer: 1,5 dl
Voksne: 1,9 dl

Vil du være på den sikre siden bør du altså som voksen nøye deg med maksimum en halv teskje kanel på grøten, og du bør ikke drikke mer enn en liten kopp kanelte om dagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer