Kaffe

Kapselkaffe er «giftigere» enn annen kaffe

Kapsler og espressomaskinkaffe inneholder mer furan, men regnes fortsatt som «trygt å drikke».

MER FURAN: Kaffe som er laget fra kapsler inneholder høyere og mer konsentrerte nivåer av stoffet furan, som har vist seg å kunne være giftig og kreftfremkallende i dyr.  Foto: Thinkstock
MER FURAN: Kaffe som er laget fra kapsler inneholder høyere og mer konsentrerte nivåer av stoffet furan, som har vist seg å kunne være giftig og kreftfremkallende i dyr. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er mange gode grunner til å drikke kaffe.

Ikke bare hjelper de edle dråpene deg med å komme deg opp om morgenen, men de kan også være bra for leveren, senke risikoen for kreft, øke forbrenningen, holde deg ung lenger, motvirke jetlag og forhindre utviklingen av demens.

Likevel er ikke kaffe bare fryd og gammen for kroppen.

Tidligere studier har nemlig vist at kvinner som drikker fire kopper kaffe eller mer per dag har større risiko for å utvikle urininkontinens, og at de fleste normale kvinner derfor ikke bør få i seg mer enn 450 gram koffein per dag.

Nye studier viser også at noen kaffetyper inneholder mer giftstoffer enn andre.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om kaffe

Giftige stoffer

Ifølge helsenettstedet Alphagalileo.org (ekstern lenke) har nemlig forskning fra universitetet i Barcelona i Spania nylig konkludert med at kaffe på kapsler og kaffe fra espressomaskiner inneholder mer av stoffet furan, enn trakte- eller pulverkaffe.

Ifølge Javier Santos, professor ved avdeling for analytisk kjemi universitetet i Barcelona og forskningsleder for studien, inneholder kaffe laget i espressomaskiner, eller kaffe laget ved bruk av kapsler, høyere og mer konsentrerte nivåer av dette stoffet (mest kjent som en organisk forbindelse som dannes ved oppvarming av mat ved hermetisering og finnes derfor i mange forskjellige næringsmidler på hermetikk og glass).

Furan kan være giftig og har vist seg å kunne være kreftfremkallende i noen dyrestudier. Nivåene av stoffet i kapsler og espressokaffe er imidlertid fortsatt så lave at de ikke regnes som helseskadelig.

- Det å forberede kaffe i en kaffetrakter er ikke det samme som å lage kaffe med en espressomaskin eller å bruke kaffekapsler, fordi disse gir økt nivå av furan, sier Santos.

Det har de siste årene vært økt bekymring tilknyttet innholdet av furan i diverse matvarer, blant annet som følge av at stoffet har vist seg å kunne være giftig og kreftfremkallende i dyr, i tillegg til at the International Agency for Research on Cancer har listet det som et mulig kreftfremkallende stoff for mennesker.

LES OGSÅ: Dropp kaffe etter middag

Grunnen ligger i pakningen

For å komme til bunns i dette benyttet forskere ved universitetet i Barcelona en analysemetode for å vurdere nivået av furan i kaffe. Resultatene, som ble publisert i the Journal Food Chemistry, viste at det er høyere nivåer av stoffet i espresso, enn i kaffe laget ved bruk av trakter, både når det gjaldt «vanlig» og koffeinfri kaffe.

Nivåene av stoffet var «betraktelig lavere» i pulverkaffe, men ganske mye høyere i kaffe laget av kaffekaplser.

- Grunnen til at kapslene har høyere nivåer er at pakningen gjør at furan, som er svært flyktig, ikke frigjøres, i tillegg til at de som lager denne typen kaffe bruker varmt vann med høyt trykk, noe som gjør at stoffet trekker inn i drikken. Det er imidlertid slik at jo lengre kaffen er eksponert til luft i koppen, jo mer furan evaporerer, forklarer Santos.

LES OGSÅ: Drikk minst én kopp om dagen

Fortsatt «trygt»

Tross det økte furaninnholdet i disse kaffetypene, påpeker imidlertid forskeren at nivåene av stoffet fortsatt er innenfor grensene for det som regnes som «trygt» for helsen.

For at furaninntaket skal overgå de maksimale nivåene som regnes som «trygt» må en person drikke minst 20 kopper kapselkaffe, 30 kopper espressokaffe eller 200 kopper pulverkaffe per dag. Disse målingene ble gjort på basis av 40 ml kopper og en gjennomsnittlig kroppsvekt på rundt 70 kilo.

Studien viste også at furannivået er lavere i kaffe som har blitt ristet på en lav temperatur over lengre tid (140ºC i 20 minutter) enn kaffe som er ristet under normale forhold (200-220ºC i 10-15 minutter).

LES OGSÅ: Stressa? Ta en kopp kaffe

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer