Rådet fra Mattilsynet er klart: har du malt, kvernet og bearbeidet storfekjøtt kjøpt eller mottatt i perioden 1. januar 2006 – 24. februar 2006 og produkter av disse som ikke er varmebehandlet, skal du enten kaste det eller levere det tilbake til butikken. Dette omfatter ikke bare Gilde-produkter, men matvarer av denne typen fra alle produsenter og leverandører. Mattilsynet sier til Dagsrevyen at de mener kjøttdeigproblematikken blir for komplisert for forbrukerne, derfor kommer den enkle oppfordringen om å kvitte seg med alle rå deigvarer kjøpt i den gjeldende perioden.
- Det har dukket opp tilfeller hvor publikum ikke har hatt forutsetning for å vite hvor kjøttdeigen kommer fra, sa kommunikasjonsrådgiver i Mattilsynet, Finn Oluf Nyquist, til kk.no tidligere denne uken.
Produkter av denne typen kjøpt etter 24. februar kan trygt spises. Det er ikke registrert sykdomsutbrudd som følge av kjøttvarer produsert etter den datoen.
Dette skal du kaste:
Enkelte matvarer kan du likevel beholde. Hele kjøttstykker, som biff, steker og koteletter, kan du fremdeles spise. Dette fordi eventuelle e.coli-bakterier i hele kjøttstykker kun sitter utenpå kjøttet, og derfor vil dø selv om kjøttet ikke gjennomstekes. Du kan også beholde produkter av deig som er stekt eller varmebehandlet fra produsentens side, for eksempel pølser og pizza med kjøttdeig. Disse er industrielt gjennomstekte, og inneholder ikke levende e.coli-bakterier.
LES OGSÅ:
