Bakterier

Kast denne sminken

Smører du bakterier i ansiktet uten å vite om det?

Kast denne sminken
Publisert
Sist oppdatert
De færreste tenker på sminkevesken som et skittent sted. Men faktisk er dette et sted som bakterier, sopp og mugg gjerne bruker som festlokale.

- Det kan finnes alle mulige mikroorganismer på sminken. Som candida, muggsopp og bakterier, sier Marie Lodén, forskningsjef ved Aco hud til Expressen.

Ny sminke er ok

Når sminken er ny, er den sjeldent helt steril. Men mikroorganismer kan finnes der, selv om nivået er lavt. De fleste produkter inneholder også konserveringsmidler, slik at det skal være holdbart lengre. Pudder og øyeskygger i fast form er produkter som kan holde seg lengre, i opp til tre år etter at de er tatt i bruk.

Allergi og utslett av harsk sminke

Kremer og sminke er ikke som årgangsvin, som bare blir bedre med litt lagring.
Det er når sminken begynner å bli gammel, at det skjer ting. Fett, en vanlig ingrediens i kremer og leppestift, begynner ofte å blir harskt.
- Når kosmetikken blir eldre kan det dannes allergiframkallende stoffer, sier Marie Lodén til Expressen.

Sminke er ferskvare

- Gammel sminke kan harskne og irritere huden, sier Monica Tammela til Göteborgs-Posten. Hun en avdelingssjef for det svenske Läkemedelsverket.
Å bruke gamle produkter er bare én av de dårlige vanene som kan skade huden din.

Feil lukt og feil farge?


Dersom produktet begynner å lukte eller smake rart, eller føles ubehagelig på huden, bør du slutte å bruke det umiddelbart. Det samme gjelder hvis du ser at produktet har endret konsistens eller farge. Bytt gjerne ut applikatorer, sminkekoster og børster med jevne mellomrom. De fåes kjøpt løst i mange kjedebutikker. Du kan også vaske sminkeutstyret med varmt vann og såpe.

Her er de andre hverdagsfeilene som gir dårlig hud.

Dette er verstingen

Bakterier trives best i produkter med høyt vanninnhold, og formerer og koser seg i for eksempel maskara og eyeliner. Derfor bør du ikke bruke maskaraen lengre enn maks seks måneder etter at du har åpnet den. Men en annen gjenstand de fleste holder mot ansiktet hver dag kan faktisk inneholde mer bakterier enn et offentlig toalett.

- Ekkelt

I en test gjort av Expressen hadde en maskara førti ganger så mye bakterier over anbefalt maksgrense.
- Det er ekkelt mye bakterier. Rens opp i sminkevesken en gang i blant, sier optiker Owe Björkman til Expressen.

Bruker du kontaktlinser har du økt risiko for å få øyeinfeksjoner. Da er det ekstra viktig å ha ekstra god sminkehygiene. Og har du hatt en øyeinfeksjon, bør du kaste all sminke som har vært i kontakt med øynene. Her blir du syk.

Her blir det skitnest

Og bakteriefloraen blir ekstra stor om du tar på øyeskyggen, maskaraen eller concealeren med skitne hender. Hvis du kan unngå øyeskygge og lipgloss i krukker, hvor du må bruker fingrene for å påføre produktet, er det best. For det er disse som har de skitneste hendene.

 • Setter du vesken fra deg på dogulvet?

 • - Kvinner i 40-årene bør bli flinkere

  Eksperter tror mange kvinner bruker sminke som burde gått i søppelbøtta for lenge siden.
  - Det gjelder særlig kvinner i 40-årsalderen som sjelden sminker seg, og som har sminke ligge åpnet i årevis, sier hudterapeut Joanna Wennerholm til Expressen.

  Så lenge holder sminken

  Holdbarheten er beregnet ut fra åpningsdato.

  Maskara: 3-6 måneder
  Eyeliner: 6 måneder
  Foundation: 6-12 måneder
  Ansiktskrem: 1 år
  Sminkefjerner: 1 år
  Leppestift: 2-3 år
  Lipgloss: 2-3 år
  Øyeskygge: 3 år
  Rouge: 3 år
  Pudder: 3 år

  Kilde: Expressen

  Heller ikke maten vi spiser er ren. Her er de 7 skitneste matvarene.  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer