SJEKK FARGEN PÅ NØTTENE: IKKE KNASK FOR MYE: Peanøtter er riktignok sunt, men du bør ikke spise ubegrensede mengder. Peanøtter kan nemlig inneholde giftstoffer, og da særlig misfargede peanøtter. Foto: All Over Press
SJEKK FARGEN PÅ NØTTENE: IKKE KNASK FOR MYE: Peanøtter er riktignok sunt, men du bør ikke spise ubegrensede mengder. Peanøtter kan nemlig inneholde giftstoffer, og da særlig misfargede peanøtter. Foto: All Over Press Vis mer

Peanøtter

- Kast disse peanøttene

Misfargede peanøtter kan inneholde stoffer som er kreftfremkallende og kan skade genene.

Publisert
Peanøtter er en av de mest populære snacksvariantene vi har i dag, og et sunnere alternativ til mer fetende snackstyper som potetgull og sjokolade.

I tillegg til å inneholde mye såkalt sunt fett, er peanøtter også rike på proteiner, niacin og folat. Peanøtter har dessuten et høyt innhold av B- og E-vitaminer, sink og magnesium.

SE OGSÅ: Én håndfull nøtter kan hjelpe deg ned i vekt

Kan være kreftfremkallende

Nøtter er noe man bør spise regelmessig, men ikke for mye av. De er svært kaloririke og ifølge Mattilsynet kan det være lurt å begrense inntaket på grunn av risikoen for aflatoksiner – som kan være kreftfremkallende og kan skade genene.

Særlig peanøtter, paranøtter og pistasienøtter har en høyere risiko for innhold av aflatoksiner, og dette gjelder spesielt for misfargede peanøtter og paranøtter.

Finner du en merkelig-utseende peanøtt i posen bør du med andre ord kaste den, men vær obs på at aflatoksin også kan være tilstede i nøtter som ikke er misfargede.

Peanøtter kan også utvikle mugg som kan produsere aflatoksiner, derfor bør du også kaste peanøttsmør med én gang det har begynt å dannes mugg.

Importerte hasselnøtter fra sydligere land kan også inneholde aflatoksiner. I andre nøtter som valnøtter og cashewnøtter finner en sjelden aflatoksiner.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mandelsmør


Næringstabell for peanøtter


(Kilde: Frukt.no - ekstern lenke)

Næringsinnhold i 100 g spiselig matvare:
 • Spiselig del 69 %
 • Vann 6 g
 • KJ 2415
 • Kcal 583
 • Protein 25.8 g
 • Karbohydrat 12.5 g
 • Fett 46.1 g

  Denne artikkelen har tidligere vært publisert på KK.no, men har blitt funnet frem for å glede nye lesere.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer