Helse & Livsstil

Kåthet og korrupsjon

Kjendiskvinner om kvinnedagen

Publisert
Sist oppdatert
Anne-Kat. Hærland, komiker:
- Kvinnedagen? Det synes jeg lukter litt av mugg og gamle kniplinger, gitt. Neida. Jeg er for kvinnedagen hvis vi kan bruke den til å konsentrere oss om de kvinnene i verden som ikke har det så bra, i stedet for å kjempe for retten til å være kåte. Det må da finnes viktigere ting her i verden enn å få lov til å være sprengkåt? Hvis jeg hører ordet «kåt» en gang til, så klikker det for meg!

Hvis damene som konsentrerer seg om dette kan ta hendene vekk fra underlivet og heller fokusere på at det fremdeles finnes kvinner i verden som ikke får lov til å gå på skole, så tror jeg vi kan gjøre noe bra ut av kvinnedagen, sier Anne-Kat. Hærland til kk.no.Bente Træen, professor og seksualforsker:
- Det er mange år siden jeg har gått i tog. Det synes jeg imidlertid er veldig synd - det er mange saker jeg kunne tenke meg å demonstrere for. Selv om jeg personlig merker lite til kvinnediskriminering i hverdagen, er det mange ting man bør ta tak i. Jeg har veldig sansen for Eva Joly, som har avslørt hvordan kvinner systematisk holdes ute av styrerommene fordi mennene har organisert seg i nettverk og ansetter hverandre.

At viktige avgjørelser tas i menns lukkede styrerom, minner om korrupsjon. De viktigste utfordringene vi står overfor handler om dette - hvordan kvinner stenges ute fra posisjoner og nektes makt og innflytelse. Argumentasjonen om at det ikke finnes nok dyktige kvinner, handler utelukkende om vikarierende motiver.

Et annet viktig spørsmål er knyttet til kvinners posisjon i afrikanske land - deres stilling må styrkes, ikke minst av helsepoltiske årsaker. Hvordan kan man forvente at menn bruker kondomer når kvinnen kun defineres som en fødemaskin? Først når kvinners posisjon styrkes i disse landene vil kampen mot hiv og aids få økt kraft, sier Bente Træen.

Anne-Kat. Hærland vil ha mindre kåtskap og mer arbeid for vanskeligstilte kvinner. (Foto: Tarjei Krogh)
Anne-Kat. Hærland vil ha mindre kåtskap og mer arbeid for vanskeligstilte kvinner. (Foto: Tarjei Krogh) Vis mer
Bente Træen synes det fortsatt er behov for en kvinnedag. (Foto: Universitetet i Tromsø)
Bente Træen synes det fortsatt er behov for en kvinnedag. (Foto: Universitetet i Tromsø) Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer