VEIDE 51 KILO: - Slankingen gjorde noe med hodet mitt og programmet viser hvor fort det kan gå før man begynner å tenke slike tanker, sier Kathrine Sørland. Etter 11 dager fikk hun beskjed av legen om å droppe dietten. Foto: TLC
VEIDE 51 KILO: - Slankingen gjorde noe med hodet mitt og programmet viser hvor fort det kan gå før man begynner å tenke slike tanker, sier Kathrine Sørland. Etter 11 dager fikk hun beskjed av legen om å droppe dietten. Foto: TLC Vis mer

Size Zero

Kathrine Sørland: – Det var stas å få smalere midje

Men Kathrine avsluttet TV-slankingen etter 11 dager. – Jeg ble helt skrullete på slutten.

Publisert
Modell, tv-personlighet og fashion advisor for Lindex - Kathrine Sørland (33), er i disse dager aktuell med TLC-dokumentaren «Size Zero» (har premiere kl. 21.00 i kveld), hvor hun i løpet av 30 dager slanker seg til en såkalt «Size Zero» eller størrelse 32, som tilsvarer en barnestørrelse 12 år.

Til vanlig er Sørland størrelse 36 og måtte leve på 1/3 av sitt normale kaloriinntak for å klare å gå ned i vekt. Men bare etter 11 dager måtte hun kaste inn håndkleet. Da veide den 1,75 meter høye modellen bare 51,6 kilo.

LES OGSÅ: Vi vil ha pupper og lår!

SA STOPP ETTER 11 DAGER: – Jeg er tynn og har veid det samme i 10 år. Det skal så lite til før kroppen min forfaller, men det er det psykiske som varer lengst, sier Kathrine Sørland. Foto: TLC
SA STOPP ETTER 11 DAGER: – Jeg er tynn og har veid det samme i 10 år. Det skal så lite til før kroppen min forfaller, men det er det psykiske som varer lengst, sier Kathrine Sørland. Foto: TLC Vis mer

Tenkte konstant på mat

– Jeg ble helt skrullete på slutten. Hele tiden tenkte jeg på mat og det neste måltidet jeg kunne spise. Til vanlig er jeg vant til at familien samles rundt middagsbordet og at det skal være en hyggelig opplevelse. Jeg elsker sauser og sjokolade – og det å miste den gleden, det var som å miste en stor del av trivselen i familien, forteller Sørland til KK.no.

Hun ble med på det kontroversielle prosjektet fordi hun har tidligere slitt med spiseforstyrrelser, men ønsker å få svar på spørsmålet: «Hvorfor er vi så opptatt av å bli så tynne?»

– Jeg har selv tenkt de tankene før og var veldig klar på at jeg ikke skulle havne der igjen. Jeg vet selv at det er mange som går rundt og spiser lite for å bli tynnest mulig, og ønsker med dette å opplyse om farene både psykisk og fysisk. Dette er ikke en oppskrift til en slankekur. Jeg synes dette er en fin arena å prøve å få unge jenter til å tenke seg om før de slanker seg, da det kan forandre livene deres for alltid, forklarer Sørland.

LES OGSÅ: Karl Lagerfeld: – Folk vil ha magre modeller!

Levde på 1/3 av sitt normale kaloriinntak

Hva var det verste med prosessen?

– Det verste var å være i nærheten av familien når jeg hadde det sånn. Det å leve på 1/3 av kaloriinntaket jeg normalt har, var tøft og gikk ut over energinivået. Jeg var hele tiden veldig sulten og måtte anstrenge meg ekstra mye for å være den jeg normalt er hjemme, spesielt foran sønnen min Leon (4,5). Det var skummelt å se hvor fort jeg fikk forandringer i kropp og sinn, sier modellen.

Hun fikk tett oppfølging av et helseteam under prosjektet, som både veide henne og tok regelmessige prøver.

Ifølge Sørland likte hun aldri å gå ned i vekt, men merket skremmende fort hvordan underernæringen påvirket tankene hennes.

– Jeg syntes det var litt stas å få smalere midje - og det var da jeg begynte å tenke at sånne tanker ikke hører hjemme hos meg lenger, forteller hun.

LES OGSÅ: Unge jenter sulter seg til modellår

SJOKKERT OVER HVOR FORT DET GIKK: –	Mange er ikke fornøyd med hvordan de ser ut, noe som er utrolig synd. De skaper et forvrengt bilde av seg selv og ser ikke det fine vi andre ser. Med programmet ønsker jeg å få frem et annet fokus og vise at det å være tynn ikke er forbundet med lykke og suksess, sier Kathrine Sørland. Foto: TLC
SJOKKERT OVER HVOR FORT DET GIKK: – Mange er ikke fornøyd med hvordan de ser ut, noe som er utrolig synd. De skaper et forvrengt bilde av seg selv og ser ikke det fine vi andre ser. Med programmet ønsker jeg å få frem et annet fokus og vise at det å være tynn ikke er forbundet med lykke og suksess, sier Kathrine Sørland. Foto: TLC Vis mer

Kastet seg over MacDonald's

Fokuset på mat ble ekstremt på slutten. Hun var konstant sliten, og begynte å drømme om mat hun vanligvis ikke liker.– Jeg kunne fantasere om at jeg skulle spise tonnevis av østers og blåskjell, eller drømme om å sette tennene i bare fettet på koteletten, sier Sørland;

– Det første jeg gjorde da programmet var over var å hive meg over den første og beste McDonalds’en som var i nærheten. Da kjøpte jeg en extra large BigMac-meny og la på meg det jeg hadde mistet i løpet av en uke.

Sørland hadde nemlig lovt mannen sin, før prosjektet startet, at det hun gikk ned i vekt skulle hun også gå opp igjen.

– Grunnen til at jeg gikk ned i vekt var jo for å statuere et eksempel med min egen kropp. Personlig er jeg tynn og har veid det samme i 10 år. Jeg kommer fra en familie som også er tynne og slanke, og jeg skjønner noen reagerer på at nettopp jeg skulle gå inn et slikt prosjekt. Det skal så lite til før kroppen min forfaller, men det er det psykiske som varer lengst, innrømmer hun.

LES OGSÅ: Hva er symptomene på spiseforstyrrelse?

Ønsker å skape en debatt

Programmet har - i forkant av premieren, fått sterk kritikk for å gi jenter «oppskriften» på hvordan de skal rase ned i vekt.

– Jeg kan forstå kritikken som kom i forkant av programmet, men jeg håper de vil få en annen oppfatning når de ser hele programmet. Jeg hadde aldri gått inn i programmet for å få andre til å slanke seg;

– Jeg ønsker at folk skal tenke seg om og skape en debatt. Måten programmet ble gjort på er kontroversiell, men er ingen oppskrift på hvordan man skal bli en size zero. Vi ønsker å vise farene med det på at en annen måte. Dette er et personlig prosjekt hvor jeg bruker min kropp og psyke for å vise temaet tydeligere, understreker Sørland.

Se klipp fra tv-serien og videointervju med Kathrine på Seoghør.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer