Kjæledyr

Kjæledyr gjør deg både sunnere og lettere til sinns

Slik bruker psykologene kjæledyr som terapi.

SUNN AV KJÆLEDYR: Flere studier viser at psykiske problemer kan bli mindre med hjelp fra dyr.  Foto: Plainpicture
SUNN AV KJÆLEDYR: Flere studier viser at psykiske problemer kan bli mindre med hjelp fra dyr. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å ha kjæledyr kan koste mye penger og kreve en del arbeid, likevel anslås det ifølge hundemagasinet Hund & Fritid at det finnes rundt 500.000 hunder i Norge i dag. 

Og kanskje er det ikke så rart.

Bevisene for at det er sunt, både for den fysiske og den psykiske helsen, er mange.

LES OGSÅ: Disse dyrene må du se!

Slik påvirkes psyken vår

Anne Marita Milde er psykologspesialist ved ressurssenteret RVTS Vest og Volvat, og førsteamanuensis ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen. 

Hun forteller at det finnes bevis for at mennesker har hatt et nært forhold til kjæledyr i flere tusen år.

- Den unike kontakten mellom dyr og mennesker er en del av vår eksistens, sier Milde til KK.no. 

Psykologspesialisten mener mange kan ha et godt helsemessig utbytte av å ha et firbeint kjæledyr, dersom det tas forbehold og hensyn til risikofaktorer som smittefare og allergier.

Milde forteller at det er påvist gunstige fysiologiske og atferdsmessige effekter av kontakt med dyr for langtidsinnlagte på sykehus og barn med spesielle behov.

Flere studiene konkluderer ifølge henne med at dyr kan være et godt supplement til tradisjonell, psykisk terapi. Det finnes også studier som har sett god effekt av dyreassistert terapi på voksne mennesker med angst og depresjon.

LES OGSÅ: Er hunden din deprimert?

KONTAKT: Studier tyder på at pelsdyr har positive effekter på mange mennesker, deriblant eldre på sykehjem. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN
KONTAKT: Studier tyder på at pelsdyr har positive effekter på mange mennesker, deriblant eldre på sykehjem. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Firbeinte gledesspredere

Flere studier har også sett på hvilken effekt katt og hund har på eldre på sykehjem. Effekter fra hjemmene ble rapportert som entydig positive for det sosiale miljøet, de eldres humør og helse. Beboerne engasjerte seg mer sosialt, viste mindre irritasjon, og sa ord man ikke før hadde hørt dem si.

– Ansiktsuttrykk endrer seg og man ser smil og interesse, forklarer Milde, som understreker at det bør forskes mer på akkurat dette området for å kunne konkludere konsekvent.

Psykologspesialisten trekker også frem at hundehold kan skape en fellesfølelse med andre hundeeiere, og at det kan være en viktig kilde til sosial støtte.

– Vi vet at sosial støtte kan redusere angst og depresjon, sier hun.

Milde refererer også til en oversikt fra tidsskriftet Journal of The Royal Society of Medicine, som samler en rekke funn i studier gjort på hvilke effekter dyr kan ha på vår helse.

Her opplyses det blant annet at eiere av kjæledyr har lavere nivåer av fettstoffer som totalkolesterol og triglyserid i blodet.

Funn i studiene tyder på at de som har kjæledyr eller tilgang til kontakt med dyr under eksponering for stress, har lavere blodtrykk sammenlignet med mennesker som ikke har slik kontakt. 

LES OGSÅ: 1 av 10 har for høyt blodtrykk

PSYKOLOG: Trude Hoff har jobbet aktivt med dyreassistert terapi i flere år.  Foto: Privat
PSYKOLOG: Trude Hoff har jobbet aktivt med dyreassistert terapi i flere år. Foto: Privat Vis mer

Bruker dyr i terapi

Milde tror en av grunnene til at dyr er bra for vår fysiologiske helse er at mennesker med dyr ofte er mer bevisst på egen helseatferd enn andre.

 Det er antagelser som går ut på at det å ha kjæledyr som krever omsorg, aktivitet og kontakt kan gi økt bevisstgjøring om det å ta vare på egen helse og dyrets helse, utdyper Milde.

Dyreeiere unngår gjerne å røyke hjemme eller i bilen fordi dyret er der. De kommer seg også ut på tur, noe som kan bidra til økt mobilitet. Dessuten er hundeeiere generelt mer fysisk aktive enn andre, og det kan redusere risikoen for å utvikle overvekt og fedme.

Trude Hoff er autorisert psykolog og faglig ansvarlig for Maurtuva Psykologtjeneste og FamilieFakultetet i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag. 

– Jeg bruker hunder i reparasjonsarbeid med pasienter, forteller Hoff til KK.no.

Psykologen har hele sin karriere vært opptatt av hvordan dyr kan være medterapeuter.

Spesielt trekker hun frem katt og hund som anvendbare dyr til formålet, fordi de liker kos og kroppskontakt med mennesker.

Målet, ifølge Hoff, er at dyret skal være en døråpner mellom psykolog og pasient, og gjøre det enklere å kommunisere.  

LES OGSÅ: Dette kan du lære av bikkja di

Kjærlighet uten forbehold

Hoff mener en av grunnene til at dyr egner seg så godt som assistenter i behandling av psykiske lidelser, er fordi de er helt uforbeholdne, i motsetning til mennesker. 

– Det er ekte glede og kjærlighet hos dyrene, ingen spørsmål eller stengsler. De trenger ikke å bevise noe, forklarer Hoff.

Hun mener dette er helt avgjørende for mange pasienter. 

 Dyrene spør ikke, de bare er, forklarer psykologen.

Hoff mener kjæledyr egner seg godt i terapiarbeid, fordi de kan bidra til å senke hjerterytme og puls. Dette er forsket frem av blant annet Erika Friedmann ved University of Maryland.

En grunn til at spesielt hunden er en god assistent, ifølge Hoff, er fordi den bruker store deler av hjernekapasiteten sin til å fornemme og føle seg frem. Ikke til å tenke og vurdere, som vi mennesker gjør.

 Hunder leser følelser og kommuniserer godt på en non-verbal måte, forklarer hun.

Hoff har også hatt gode erfaringer med bruk av hund i behandling av mennesker med autisme eller asperger syndrom.

Slike pasienter har ofte vanskeligheter med å forstå menneskers mimikk og stemmebruk. Ifølge Hoff er det da langt lettere å kommunisere med en hund. 

– De er utvetydige og ukompliserte.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer