Mellom 30 og 40 prosent av norske menn og kvinner er utro en eller flere ganger i løpet av et samliv, ifølge psykologiprofessor Frode Thuen i boken «Utro – om kjærlighetens bakgater». Forskning tyder også på at tendensen til utroskap ligger i genene våre. Test deg selv: Hvordan er forholdet ditt? Kanskje er det derfor noen par velger åpne forhold, altså enighet om at man kan ha sex med andre. Polyamori, kalles det. For det er vel ikke utroskap når man er åpen om sine utenomekteskaplige forhold? Man verken lyver eller sviker.- Det er tillitsbruddet som definerer utroskap, ikke nøyaktig hvilke organer som har vært brukt til hva, sier kk.no's samlivsekspert, psykolog Peder Kjøs. 8 tegn på utroskap Finnes varig kjærlighet? - Hva tror du det kommer av at enkelte praktiserer åpne forhold? Har du eksempler å nevne fra egen yrkespraksis? - Jeg har ikke vært borti dette selv, annet enn i spesielle tilfeller hvor for eksempel den ene parten stilltiende godtar sidesprang fordi han/hun selv ikke fungerer seksuelt på grunn av sykdom eller annet. Men det blir jo noe annet enn å ha laget en avtale begge er fornøyde med. Ut fra det jeg har sett av forhold med mye utroskap som ikke er hemmeligholdt er det stort sett ganske trist – den ene parten er veldig fornøyd - gjett hvilken - mens den andre godtar ordningen som et alternativ til å bli forlatt, forteller Kjøs.Dette skjuler vi for partneren - Kjenner du til noen forskning på dette området? - Nei, gitt. Dette er nok for smalt til at noen forsker på det, tenker jeg. Det eneste måtte vel være dybdeintervjuer, men jeg kjenner ikke til at det har vært gjort. Men generelt vet man jo at utroskap er en sterk risikofaktor for forholdet.- Tror du praksisen med åpne forhold er blitt vanligere med tiden? - Egentlig ikke. Folk er veldig tradisjonelle på dette området, tror Kjøs.Test deg selv: Hvem er du i senga? Unngå femårs-krisen - Hvordan skal man praktisere det uten at noen parter lider overlast? - Det har jeg ikke særlig tro på at man kan. Selvfølgelig møter jo jeg per definisjon folk som ikke er fornøyde, det er jo derfor de kommer til meg. Men ut fra hvordan mennesker og parforhold fungerer har jeg ikke tro på at dette lar seg gjennomføre over tid uten problemer. Det er sikkert noen som klarer det en stund, men sex og behovet for eksklusivitet er for dypt fundert til at det fungerer over tid. Tror jeg, da. Men jeg hører veldig gjerne om eksempler på det motsatte, det ville vært en interessant utvidelse av mine oppfatninger.- Ingen varm anbefaling fra meg, som du skjønner, sier Kjøs, og fortsetter:- Jeg synes hele ideen om åpne forhold er ganske dårlig, og har aldri sett et eksempel som har fått meg til å skifte mening. Men det er jo en interessant idé fordi den sier mye om hva sex og forhold egentlig betyr for oss. Anbefalt litteratur for de som vil fordype seg ytterligere i dette emnet er Crazy cock av Henry Miller.
Utro i hjertet
Utroskap eller ei, det finnes par som praktiserer åpne forhold, og som framstår fornøyde med det. Skuespillerparet Will Smith og Jada Pinkett-Smith, samt rockestjernen Sting og kona Trudie Styler skal være blant dem.- For mange er «hjerte-utroskap», det å forelske seg i en annen, ha intimitet med en annen, verre enn utroskap med andre kroppsdeler, fordi det følelsesmessige for mange oppleves som mer intimt og privat enn det seksuelle. Men poenget er jo at sex og følelser nesten aldri kan skilles fra hverandre så greit som åpne forhold forutsetter. Det er alltid mer følelser i sex (hos minst en av de tre partene – de to som har sex og den som vet om det) enn det tanken om et åpent forhold tilsier. Sex er ikke så greit og uproblematisk i virkeligheten som i ideologiene, mener Kjøs.- Dårlig idé
- Tror du det er vanligst å bli enige om å ha et åpent forhold når man blir et par, eller at det er noe man finner ut senere i samlivet? - Igjen har jeg smal erfaring med dette, men det ser ut til å være noe man «finner ut». Eller snarere, det blir slik av ulike ikke så hyggelige grunner etter en stund, hvis forholdet ikke fungerer så godt.Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger