Kontakt

Kjæresten må ordne opp

Har du noen gang kontaktet lege på vegne av mannen din? Du er ikke den eneste!

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Og om du ikke har gjort det, så har du helt sikkert vurdert å gjøre det. Og tror du mannen din noen gang har vurdert å gjøre det samme for deg? Neppe…For det er ofte den kvinnelige partneren som tar kontakt med spørsmål om mannens helse, skriver Dagens Medisin.
 • 11 ting han aldri vil innrømme
 • Slike mannfolk vil stadig flere kvinner ha
 • Røyking krymper utstyret
Avtalespesialist og urolog Raymond Mortensen ved Urologi AS Nord i Bodø har nå laget en brosjyre rettet mot kvinner, om mannens helse. Brosjyren, som heter Informasjon til kvinner som har omsorg for sine menn, ligger nå på ventebordet til flere gynekologer og allmennpraktikere i Bodø.Mortensen tror grunnen til at kvinner oftere tar kontakt er fordi de har en lavere terskel for å ta kontakt og har mer erfaring.
 • Kvinner er også feriesjefer
 • Et naturlig forhold

  - Kvinner har mer erfaring med helsevesenet. De fleste kvinner har fått et naturlig forhold til helsevesenet gjennom barnefødsel, men de er nok generelt mer opptatt av helse enn menn og dermed også flinkere til å bruke helsevesenet, sier Mortensen til Dagens Medisin.- Og det er kanskje grunnen til at de ofte tar kontakt på vegne av sin mann, spør han. Erfaringen hans er at kvinner ofte fungerer som en katalysator for mannen sin. - De fleste gangene jeg har hatt menn med testikkelkreft, er det kvinnen i parforholdet som har tatt initiativet til legetimen. Mange er bekymret for sin mann og tar kontakt, forteller urologen.
 • Ligg unna disse mennene
 • Gir kortversjonen

  I brosjyren, som er på fire sider, gir Mortensen en kort instruks på hva kvinner burde vite om mennenes helse. Blant annet står det om at de vanligvis lever kortere enn kvinnene og generelt har dårligere helse enn kvinner. Det kan være mange årsaker til dette, men en av grunnene er nok at menn ikke tar var på helsa si på samme måte som kvinner. I brosjyren står det også om typiske helseplager som er vanlig hos menn, som testikkelkreft, lave testosteronnivåer, prostatakreft, forstørret prostata og ereksjonssvikt. Det vil si typiske forhold som dreier seg om deres eget kjønn og maskulinitet, som menn ofte finner det vanskelig å snakke om.
  • Seksuelt frustrerte fruer
  • Nekter å ha sex med kona
  Mortensen gir også tips om hva menn bør sjekke i tiårsperiodene fra 20-50 år og etter fylte 50. Mennene utsetter seg oftere for risikofylte situasjoner, og de er ikke flinke til å søke medisinsk hjelp når kroppslige symptomer melder seg, skriver Dagens Medisin. Nå mener Mortensen at det er viktig å stimulere kvinner til å søke den informasjonen de trenger å vite om mannens helse.- Mange kvinner vet for lite om hvordan menn er bygget og fungerer rent fysisk. Men de merker hvordan mannen fungerer sosialt og i parforholdet. Når en mann for eksempel begynner å miste interessen for sex, kan det like gjerne handle om ereksjonsproblemer, sier Mortensen til Dagens Medisin.Lær deg mer om mannens helse på DinSide Helse (ekstern lenke)

  Kona ordner opp

  Har du noen gang kontaktet legen på vegne av din kjære?

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer