Kjærlighet

Kjærligheten ruster alltid

Gammel kjærlighet ruster, men her er tipsene for å leve lykkelig til deres dagers ende.

Kjærligheten ruster alltid
Publisert
Sist oppdatert
De småtingene som irriterer deg i starten av et forhold utvikler seg til store irritasjonsmomenter, men det finnes råd.

 • Ta testen: Hvor bra er forholdet ditt?


 • Slik får du et drømmeforhold

 • Slik bevarer du kjærligheten

 • Slik holder du forholdet hett


 • Med ektepar under lupen

  Dette kan synes som en selvfølge, men det er første gang ekteskapets lunefulle sider er blitt sett på med vitenskapelige briller. Og konklusjonen er klar, ektepar går hverandre mest på nervene.

  Forskerteamet ved University of Michigan undersøkte hvordan forholdet til ektefellen, venner og barn utvikler seg over tid. I 1992 begynte de å følge 800 personer i ulike aldre, alle fra Detroit-området, og i 2005 ble nye undersøkelser gjort.

  Lærer oss å si i fra

  Resultatene fra de to ulike undersøkelsene ble deretter sammenlignet. Og konklusjonen, den ble ta det kun var ektepar som virkelig gikk hverandre på nervene.

  - Vi ble overrrasket, fordi den generelle alderforskningen viser, at man blir flinkere til å kontrollere følelsene sine og er i færre dårlige forhold, jo eldre man blir. Men vi fant ut at det kommer an på hvilket forhold man ser på, sier Kira Birditt, en av forskerne bak undersøkelsen til LiveScience.

  At det er unormalt å krangle er det derimot ikke, men med tiden blir vi flinkere til å uttrykke oss. Dette skaper spenninger som gjør at parforholdet blir verre over tid, mens forholdet til barn og venner blir bedre.

  Grunnen til at dette ikke gjelder i venneforhold, er at vi er flinke til å luke ut venner som irriterer oss når vi blir eldre. Og barnas rolle endrer seg når de vokser til, og gjør at man lettere kommer overens med dem.

  Slik lever dere lykkelig

  Et godt parforhold gir seg ikke selv. Her er tjue tips med på veien.

  1. Endre oppførsel. Det er lett å bli sittende i den samme hengemyra. La være å glefse til ham, overrask ham heller med å svare hyggelig.

  2. Berør hverandre. Det gir god stemning og bekrefter nærhet og hengivenhet.

  3. Ikke bli buddies. Å være venner er bra, men skill mellom vennskap og partnerskap.

  4. Sett sex på timeplanen. De fleste nordmenn klarer seg med sengekos en gang i uken, men det er bare dere som kan svare på hvor ofte dere har behov.

  5. Bytt på å prate. La begge komme til orde.

  6. Inngå kompromisser. Dette betyr at du erkjenner at din måte å gjøre ting på ikke er den eneste mulige løsningen, men en blant flere. Altså å erkjenne at den andre har gode grunner til å tenke, føle og handle som han gjør.

  7. Vær positiv. Når du prater kan det være en idé å pakke det negative inn i to positive budskap, som om du serverer ham en sandwich.

  8. Repetér det partneren sier. Dette gjør at du blir nødt til å lytte med begge ørene og han får bekreftet at du gjør det.

  9. Vær tolerant. Det betyr for eksempel at du ser det positive i at kjæresten din er så sjenert blant nye mennesker, for du vil vel heller være sammen med en beskjeden fyr enn en som skriker etter oppmerksomhet?

  10. Ta en time-out. Det betyr at dere skrur av pc, tv og andre distraksjoner. Gå en tur, dra på kino, lag mat sammen, eller ha sex.

  11. Støtt hverandre. Mange ser på det slik at hvis partneren ikke er enig, da støtter han deg ikke. Det er litt for enkelt, du kan godt anerkjenne oppfatningen hans selv om du har et annet syn på selve innholdet.

  12. Overrask hverandre. Å bli overrasket er nøkkelen til et godt parforhold, viser studier utført ved ved the Human Neuroimaging Lab at Baylor College of Medicine. Det trenger ikke være noe som koster, men å bli brukt litt penger på går som regel rett hjem.

  13. Date hverandre. Selv om dere ikke er nyforelsket lenger betyr det ikke at dere skal slutte å ha stevnemøter. Gjør noe nytt og spennende hver måned.

  14. La fortid være fortid. Ikke snakk om ekskjærester og minner fra tidligere forhold.

  15. Hold på hemmeligheter. Om det så er betroelser fra barndommen eller intime opplysninger, så skal du holde det for deg selv.

  16. Unngå unødvendig kritikk. Ikke kritiser kjæresten din selv om han løser noe på en annen måte enn deg.

  17. Ikke unnskyld deg konstant. Kvinner er flinke til å unnskylde seg for alt mulig, også at de puster. La det være, og spar det dyrebare ordet til den dagen du har grunn til å be om tilgivelse.

  18. Lær dere å krangle. Ektepar som krangler forlenger livet og har bedre sex, viser nyere forskning gjort ved universitetet i Michigan.

  19. Slipp hverandre inn. Snakk om hverdagslige ting, men med fokus på hva dere tenker og føler. Jo mer dere vet om hverandress verden, jo lettere å vite hva den andre trenger.

  20. Gjør det selv. Ikke forvent at han skal ta initiativet til å styre forholdet deres in på rett kurs.

  Er det mulig at han vil oppføre seg mer kjæresteaktig tilbake, hvis du blir kjæresteaktig først? Var det noe du gjorde før som fikk ham til å bli oppmerksom og romantisk innstilt? Man høster som man sår.


  LES OGSÅ:
 • Din for evig

 • Perfekte par finnes ikke

 • Finnes varig kjærlighet?

 • Elsk uvanene hans

 • Fy-toppen i forholdet

 • Disse må du prøve før Mr.Right

 • Nekter å ha sex med kona

 • Den ultimate flørteguiden

 • Glem det han sa

 • Kvinner er kvinner verst • Foto: All Over Press
  Foto: All Over Press Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer