HJERTESORG: en ny undersøkelse tyder på at hjertesorg går hardere utover kvinner enn det gjør på menn. Foto: Colourbox.com
HJERTESORG: en ny undersøkelse tyder på at hjertesorg går hardere utover kvinner enn det gjør på menn. Foto: Colourbox.com
Symptomer

Kjærlighetssorg er verre for kvinner

Får faktisk lignende symptomer som ved et hjerteinfarkt.

Ettersom det er skrevet tusenvis av sanger om temaet, er du slettes ikke alene om å ha lidd av hjertesorg en eller annen gang.

Som oftest blir det forbundet med å sitte gråtkvalt i sofakroken med pandaøyne og en stor bøtte sjokoladeis en armlengde unna.

Men det er forskjellig hvordan man reagerer på et brudd, og en ny undersøkelse tyder på at hjertesorg går hardere utover kvinner enn det gjør på menn, skriver Time Magazine (Ekstern lenke).

LES OGSÅ: Her er øyeblikkene du går opp i vekt

Symptomer som ligner et hjerteinfarkt

Man skulle tro at hjertesorg bare inntreffer når man har mistet kjærligheten i sitt liv, men symptomene er de samme enten man vinner i lotto, går gjennom ett brudd eller mister noen som står en nær.

Alle reagerer selvsagt ikke på samme måte, men for enkelte kan symptomene faktisk være overraskende likt som når man får et hjerteinfarkt.

Da setter hjernen i gang en flom av stresshormoner og adrenalin som gjør at en del av hjertet blir midlertidig forstørret. Det er dette som gir de samme symptomene som ved et hjerteinfarkt; smerter i brystet, uregelmessig hjerterytme og vanskeligheter for å puste.

Disse symptomene kan fort forveksles med et hjerteinfarkt, selv om faktorene som skiller de to, for eksempel en blokkert blodåre, ikke er tilstede.

LES OGSÅ: Derfor bør du dra til tannlegen ofte

Kvinner har syv ganger så lett for å få symptomene

Forskere og leger har lenge kjent til symptomene ved hjertesorg, og har tidligere hatt en antakelse om at symptomene lettere oppstår hos kvinner enn de gjør hos menn.

Dr. Abhishek Deshmukh, kardiolog ved Univeristet i Arkansa, ønsket å se nærmere på hvor stor forskjellen mellom menn og kvinner er på området. Han har tidligere behandlet mange kvinner med symptomer på hjertesorg.

Han fant ut at kvinner har syv ganger så stor risiko for å oppleve symptomene som ligner på hjerteinfarkt sammenlignet med menn, og risikoen er større desto eldre du er.

Ved i 2007 å se på data og journaler fra omkring 1000 sykehus, fant Deshmukh 6229 tilfeller av symptomer på hjertesorg (altså lignende et hjerteinfarkt). Av disse var kun 11 prosent menn, hvilket innebærer at kvinner har syv ganger så stor risiko for å få symptomene.

Kvinnene som var over 55 år, hadde også tre ganger så stor risiko for å bli rammet av symptomene sammenlignet med de som var under 55.

Forskerne har ennå ikke funnet noen årsak til hvorfor, men Deshmukh tror at hormonforskjeller kan spille en rolle for resultatene. En annen teori er cellene som ligger i hjertet hos menn har en bedre radar for adrenalin enn de har hos kvinner. Det vil si at den mannlige kroppen bedre takler et slikt stress.

LES OGSÅ: Drikker du for mye?
Til forsiden