- Vi undervurderer vår egen evnte til å komme over kjærlighetssorg, sier Eli Finkel, assistentprofessor i psykologi ved Northwestern University til Reuters.
Psykologene Eli Finkel og Paul Eastwick gjorde en studie av unge studenters følelsesliv. De intervjuet unge par før og etter at bruddet var et faktum, for å se om deres verste antagelser om hvor knust de ville bli ved et brudd, faktisk slo til.
I de fleste tilfellene ble ikke hjertesorgen så vond som de trodde.
- Vi har en tendens til å tro at et brudd vil ødelegge oss helt, sier Eli Finkel.
De intervjuede studentene hadde alle hatt kjæreste i minst to måneder. De ble bedt om å fylle ut et spørreskjema annenhver uke. Studien fokuserte på de parene som slo opp i den tiden studien foregikkk.
I alt 26 personer ble intervjuet, ti kvinner og seksten menn.
De fleste overdramatiserer kjærlighetssorg, er konklusjonen av studien. Studentene ble bedt om å forestille seg hvordan de kom til å ha det dersom det ble slutt med partneren. To uker før bruddet svarte de fleste at de kom til å havne i en dyp emosjonell krise. Deretter ble de bedt om å beskrive hvordan de hadde det etter bruddet. De fleste taklet et knust hjerte bedre enn de trodde.
Ikke overraskende var det de som var mest forelsket som hadde det vondest når det ble slutt med kjæresten.
- Menneskers som er veldig forelsket tar et brudd tyngre, men deres frykt for kjærlighetssorgen viste seg å være overdrevet. I virkeligheten var det ikke så ille som det trodde på forhånd. Kjærlighetssorg er ikke så ille som mange tror, sier Eli Finkel.
Hva med å teste forholdet ditt?: