Kjerringråd

Kjerringrådene du ikke skal tro på

Hjelper C-vitamin mot forkjølelse og kan tranebær ta knekken på urinveisinfeksjon?

KJERRINGRÅD: Et velkjent kjerringråd er at en C-vitamin-overdose skal kunne lindre symptomene ved en forkjølelse. Ifølge legen må du opp i store doser C-vitamin for at dette skal ha noen effekt.  Foto: Subbotina Anna - Fotolia
KJERRINGRÅD: Et velkjent kjerringråd er at en C-vitamin-overdose skal kunne lindre symptomene ved en forkjølelse. Ifølge legen må du opp i store doser C-vitamin for at dette skal ha noen effekt. Foto: Subbotina Anna - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som liker å lete på nettet etter kjerringråd mot smerter og sykdom fremfor å gå til legen? Da er du ikke alene.

Faktisk har en tidligere undersøkelse fra Storbritannia vist at fire av ti kvinner utsetter å gå til legen selv om de har plager, og én av fire prøver å finne svar og enkle løsninger på nett i stedet.

På nettet finnes det uendelig mange tips og triks til hvordan du kan kurere plager og lindre smerter. Spørsmålet er i hvor stor grad du kan stole på det som står der.

LES OGSÅ: Derfor blir du syk i ferien og på fridager

Ta dem med en klype salt

Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røalegene og erier og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, forteller til KK.no at det er mange av de eksisterende kjerringrådene som virker, men at det også er mange du bør ta med en god klype salt.

- Det er jo mange av kjerringrådene som det er mye i, og det er jo ikke uten grunn at disse overlever fra generasjon til generasjon. Det er jo nettopp fordi det er mye hold i dem og de virker. Hvert fall delvis.

- Når det er sagt så er det imidlertid også viktig at du har i bakhodet at det er noen som fungerer, men at mesteparten er rent oppspinn uten forankret og dokumentert effekt.

Videre forteller Eidjar at hun synes det er viktig å huske på at vi faktisk er så heldige i Norge at de fleste steder har lege i nærheten og kan dra innom fastlege eller legevakta om det dukker opp symptomer på sykdom. 

- Jeg anbefaler deg heller å ta en tur på legevakta enn å lete etter kjerringråd og egne diagnoser på nettet. Dette skaper bare frykt og uro, da de fleste ikke har medisinske forutsetninger til å kunne tolke det de leser, sier hun.

SKAPER FRYKT: Det å lete etter kjerringråd og egne diagnoser på nettet kan skape frykt og uro da det er få som har medisinsk kompetanse til å tolke det de leser.    Foto: KK.no
SKAPER FRYKT: Det å lete etter kjerringråd og egne diagnoser på nettet kan skape frykt og uro da det er få som har medisinsk kompetanse til å tolke det de leser. Foto: KK.no Vis mer

LES OGSÅ: Kulene du bør ta på alvor

C-vitamin mot UVI og forkjølelse

Et velkjent kjerringråd for oss som stadig vekk plages med urinveisinfeksjon er at tranebær og store doser C-vitamin skal kunne lindre og i noen tilfeller kurere plagen.

- Det er dokumentert at C-vitamin hjelper mot urinveisinfeksjon, men da må du opp i over 1000 milligram for å få effekt, og det er veldig sterkt for magen. Det er de færreste som tåler så store mengder, så dette anbefaler jeg ikke uansett om det er tilskudd eller juice.

Et annet kjerringråd sier at det å gi seg selv et «C-vitamin-sjokk» skal kunne hjelpe mot forkjølelse, men  det finnes faktisk vært lite forskning som beviser at dette skal kunne hjelpe eller forebygge ved forkjølelse.

Noen forsøk viser at det skal kunne lette symptomene hvis du starter tidlig, men den positive troen på at det virker, placebo-effekt, kan imidlertid gjøre at du føler deg bedre.

- Som sagt så blir dette veldig sterkt for magen, og det er heller ikke vitenskapelig dokumenter at C-vitamin hjelper mot forkjølelse, sier Eidjar.

KAN HJELPE: Tranebær har dokumentert effekt på urinveisinfeksjon, men det er ikke alle bakteriene de røde bærene klarer å ta knekken på.  Foto: Thinkstock.com
KAN HJELPE: Tranebær har dokumentert effekt på urinveisinfeksjon, men det er ikke alle bakteriene de røde bærene klarer å ta knekken på. Foto: Thinkstock.com Vis mer

LES OGSÅ: Han kan gi deg urinveisinfeksjon

Tranebær har dokumentert effekt

Det at tranebær hjelper mot urinveisinfeksjon har derimot dokumentert effekt, og virker positivt, da tranebær tar knekken på enkelte bakteriestammer.

- Tranebær er likevel ikke potent nok på disse vanlige urinveisinfeksjon-bakteriene, da de fleste ofte er tarmbakterier og en del av disse kan være ganske hissige. Da er det kun antibiotika som kan ta knekken på urinveisinfeksjonen.

- Dersom du får symptomer på urinveisinfeksjon og hiver på med tranebær og rikelig med væske og du føler deg fin i løpet av et døgn, har du klart å bli kvitt den. Men om symptomene kommer tilbake i løpet av 24 timer er det viktig at du oppsøker lege, sier hun.  

Det å ha urinveisinfeksjon er vondt og smertefullt, men ikk enødvendigvis farlig. Går du der imot med det for lenge kan infeksjonen spre seg opp mot nyrene og resultere i en nyrebekkenbetennelse, og i verstefall en alvorlig blodforgiftning, en såkalt urosepsis.

- Jeg anbefaler deg å oppsøke en lege fremfor å prøve alle mulige kjerringråd. Det er jo så enkelt å oppsøke en lege og få medisiner mot plagen. Alt du trenger å gjøre er å levere en urinprøve, sier Eidjar.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer