Revet Ost

Kjøper du ferdigrevet ost?

Da bør du være ekstra oppmerksom på dette.

REVET OST: Kjøper du mye revet ost? Da bør du sjekke at det er ost du kjøper, og ikke analog ost. Foto: (c) James, Bruce/the food passionates/Corbis/All Over Press
REVET OST: Kjøper du mye revet ost? Da bør du sjekke at det er ost du kjøper, og ikke analog ost. Foto: (c) James, Bruce/the food passionates/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Er du en av dem som ofte tyr til ferdigrevet ost når du skal ha pizza, lasagne eller taco til middag?

Da bør du forsikre deg om at står «ost» på pakningen, og ikke «topping», eller «revet blanding».

De to sistnevnte er nemlig ikke ekte ost, men analoge oster - altså etterligninger.  

EKSPERTEN: Terese Glemminge Arnesen. Foto: Privat
EKSPERTEN: Terese Glemminge Arnesen. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du spise to skiver ost om dagen

Ost må være basert på ekte melkeråvarer

Terese Glemminge Arnesen, som er ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter, forteller at hvis man skal kunne benytte navnet ost på et produkt, må det være basert på rene melkeråvarer.

- Et produkt der noe av melkefettet er fjernet og erstattet med annet fett, kan i henhold til definisjonen i osteforskriften ikke kalles en ost.

- Ekte ost er et melkeprodukt som vanligvis er laget av melk, løpe og melkesyrebakterier, der mye av vannet i melken er fjernet og man har en høyere konsentrasjon av proteiner (kasein).

OST: Hvis et produkt skal kunne hete ost må det være basert på rene melkeråvarer. Foto: HandmadePictures - Fotolia
OST: Hvis et produkt skal kunne hete ost må det være basert på rene melkeråvarer. Foto: HandmadePictures - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Glad i ost, melk og yoghurt?

Etterligningene er spedd ut med vegetabilsk olje

Videre forteller Glemminge Arnesen at etterligninger som for eksempel «topping» og «revet blanding» inneholder melk, men har erstattet hele eller deler av melkefettet med vegetabilsk olje.

- Her kan det være snakk om flere ulike oljetyper som for eksempel palmekjerneolje, palmeolje eller herdet rapsolje.

- I de seneste årene har det også kommet analoge oster på markedet der melkefettet er erstattet med raps- og solsikkeolje. Ingen av disse har lov til å kalle produktet sitt for ost.

Hvorfor har vi disse variantene?

- Hovedårsaken til at analoge oster kom på markedet er at de er langt billigere å produsere enn vanlig ost, samtidig som man ønsker en annen fettsyresammensetning, forklarer hun.

SPEDD UT MED OLJE: Etterligningene har erstattet hele eller deler av melkefettet med vegetabilsk olje. Foto: thegiffary - Fotolia
SPEDD UT MED OLJE: Etterligningene har erstattet hele eller deler av melkefettet med vegetabilsk olje. Foto: thegiffary - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Velger du den lette brunosten?

Ekte ost smaker ofte bedre

Men hvilken type er egentlig best, den ekte eller den analoge osten? Ifølge Glemminge Arnesen bør du gå for den ekte dersom du er opptatt av smak.

- For forbrukerne er smak ofte viktig, og melkefettet gir en mer karakteristisk smak. Smak er individuelt, men mange vil hevde at analoge oster ikke smaker det samme som vanlig ost.

Hvordan er det med næringsinnholdet i disse, er det noen forskjell?

OST OG ANALOG OST: Det viser seg at det ikke er så mye annet enn smak som skiller den ekte og den analoge osten. Foto: Produsentene
OST OG ANALOG OST: Det viser seg at det ikke er så mye annet enn smak som skiller den ekte og den analoge osten. Foto: Produsentene Vis mer

- Det er et komplisert spørsmål, da det blant annet avhenger av hvilke oster man sammenligner og hvilke fett-typer melkefettet er byttet ut med - dette varierer mellom de ulike variantene, sier hun.

For moro skyld har vi tatt en nærmere titt på næringsinnholdet til TINE Revet Ost Original og First Price Revet økonomipakke – som begge kan beskrives som helt vanlige oster som kan brukes på pizza, lasagne eller taco.  

Her er næringsinnholdet deres per 100 gram:

TINE Revet Ost Original

 • Energi: 1475 kj (355 kcal)
 • Karbohydrater: 0 gram
 • Fett: 27 gram
 • Protein: 28 gram
   

First Price Revet økonomipakke

 • Energi: 1360 kj (325 kcal)
 • Karbohydrater: 4,6 gram
 • Fett: 25 gram
 • Protein: 21 gram

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer