Medisin

Kjøper du reseptfrie medisiner i utlandet?

Det er ikke alltid like lurt. Dette bør du være obs på!

LEGEMIDLER: Om du skal kjøpe reseptfrie legemidler i utlandet bør du holde deg til de typene du tidligere har brukt og er godt kjent med.  Foto: Tyler Olson - Fotolia
LEGEMIDLER: Om du skal kjøpe reseptfrie legemidler i utlandet bør du holde deg til de typene du tidligere har brukt og er godt kjent med. Foto: Tyler Olson - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som liker å spare tid og penger på å kjøpe med reseptfrie legemidler når du er i utlandet? Du er nok ikke den eneste.

Det er lovlig å kjøpe med legemidler som er reseptbelagte i Norge, men som er reseptfrie i landet du oppholder deg i. Men er det egentlig særlig lurt?

LES OGSÅ: Sjekk utløpsdatoen før du tar medisiner

Lov innenfor EØS-området

Troy Hammer, som er farmasøyt hos Vitusapotek, forteller til KK.no at dersom medisinene du trenger er reseptbelagte både i Norge og i landet du oppholder deg i, må du ha dokumentasjon på at legemidlene er til ditt bruk.

- Hvis du skal ta med deg legemidler hjem fra utlandet som er reseptbelagte her, må du kunne dokumentere overfor tollvesenet at legemidlene er forskrevet til ditt personlige bruk. Dette må fremgå på pakningens etikett eller av resept eller annen legeerklæring, forklarer han.

- Dersom du reiser innenfor EØS-området kan du ta med deg legemidler tilbake til Norge som tilsvarer maks ett års forbruk. Reiser du fra et land utenfor EØS-området kan du ta med deg legemidler for personlig bruk tilsvarende tre måneders forbruk.

LES OGSÅ: Ville du drukket din egen urin?

RESEPTBELAGT: Dersom du kjøper legemidler i utlandet som er reseptbelagt i Norge og i det landet du er i, må du kunne vise dokumentasjon på at legemidlet er utskrevet til deg.  Foto: JJAVA - Fotolia
RESEPTBELAGT: Dersom du kjøper legemidler i utlandet som er reseptbelagt i Norge og i det landet du er i, må du kunne vise dokumentasjon på at legemidlet er utskrevet til deg. Foto: JJAVA - Fotolia Vis mer

Ikke kjøp legemidler du ikke kjenner til

Sigurd Hortemo, som er overlege ved Statens legemiddelverk, forteller til KK.no at dersom du kjøper med medisiner som er reseptbelagte i Norge, men ikke i det landet du oppholder deg i, er det et par ting du bør være oppmerksom på.

- Norske myndigheter mener at det er klokt å snakke med en lege før du begynner på medisiner som er reseptbelagte, men dersom du allerede bruker medisinene og er kjent med dem, mener jeg det er uproblematisk å kjøpe dem i utlandet uten resept.

Med andre ord, hvis du for eksempel bruker en type allergimedisin som er reseptbelagt i Norge, og du finner denne uten resept på et apotek i det landet du oppholder deg i, så er det helt greit å kjøpe.

- Når det gjelder medisiner med antibiotika som du må ha resept i Norge, bør du være litt forsiktig. Dette er fordi vi vet at det er veldig lurt å begrense bruken av antibiotika, da bakteriene kan bli motstandsdyktige.

- Men det er klart at hvis du for eksempel er plaget med urinveisinfeksjon og vet hvilke medisiner du pleier å få av legen din hjemme, så er det ikke noen stor skade å gå på apoteket i for eksempel Spania eller Hellas og kjøpe medisinene reseptfrie, sier han.

Det du derimot bør være veldig forsiktig med å kjøpe er medisiner du ikke har kjennskap til, for ifølge Hammer kan nemlig disse inneholde noe du kan ta skade av.

- Det er et stort marked for forfalskede legemidler på verdensmarkedet, så du kan risikere å kjøpe medisin av dårlig kvalitet som ikke inneholder det det lover, eller i verste fall inneholder noe du kan ta skade av, sier han.

LES OGSÅ: Derfor må vi på legevakten i påsken

SNAKK MED EN LEGE: Før du begynner på et reseptbelagt legemiddel anbefales det at du snakker med en lege for en medisinsk vurdering av symptomene dine.  Foto: javiindy - Fotolia
SNAKK MED EN LEGE: Før du begynner på et reseptbelagt legemiddel anbefales det at du snakker med en lege for en medisinsk vurdering av symptomene dine. Foto: javiindy - Fotolia Vis mer

Bør kontakte en lege før bruk

Hammer forteller at legemidler er gjort reseptbelagte av hensyn til befolkningens helse, og derfor bør du ikke starte opp en behandling med reseptbelagt medisin uten at en lege har foretatt en medisinsk vurdering av symptomene dine.

- Når det forskrives medisin på resept er det på bakgrunn av pasientens totale sykdomsbilde, i tillegg til at det tas hensyn til pasientens samlede legemiddelbruk. Alder, vekt, kjønn, genetikk, pasientens sykdomsbilde, tidligere sykehistorie, blodprøveverdier og andre medisiner pasienten går på, er alle faktorer som kan virke inn på hvilken medisin som er best egnet i det enkelte tilfellet.

- Apotekene har herunder en viktig rolle i kontroll av legens forskrivning og i å gi informasjon og veilede om riktig legemiddelbruk. Konsekvensene av feil legemiddelbruk kan være fatale. Statens legemiddelverk har anslått at rundt 1000 pasienter dør hvert år som følge av bivirkninger og uheldig bruk av legemidler, forteller han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer