SMÅGODT: Vi nordmenn kjøper smågodt for hele 991 millioner kroner i året, og smågodt utgjør 11 prosent av godterimarkedet her i Norge. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
SMÅGODT: Vi nordmenn kjøper smågodt for hele 991 millioner kroner i året, og smågodt utgjør 11 prosent av godterimarkedet her i Norge. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Smågodt

Kjøper smågodt for 991 millioner kroner

Nordmenn propper i seg sjokolade, karamell, sukkertøy og vingummi - og ikke bare i helgene!

Vi nordmenn elsker å kose oss, og det spesielt etter en lang uke med «kaninfôr» på menyen.

Når fredagen endelig kommer, er de fleste av oss å finne på butikken med potetgullposer, brus og smågodt i handlekurven.

Og det er ikke bare i helgene at vi går amok i godtehyllene. Også i ukedagene selges det godt med snop, og da særlig i forbindelse med kinobesøk og annen hygge.

LES OGSÅ: Smågodt er ikke sunnere enn potetgull og sjokolade

SNOP: Det er utrolig mye smågodt å velge mellom. Her kan du plukke noe for enhver smak. Foto: Getty Images
SNOP: Det er utrolig mye smågodt å velge mellom. Her kan du plukke noe for enhver smak. Foto: Getty Images Vis mer

Godtemomser

Ifølge Marthe Schomacker, som er Senior Kommunikasjonsrådgiver i Orkla Confectionery og Snacks Norge, er vi nordmenn rett og slett blitt noen skikkelige godtemomser.

– Vi er glad i godterier. Faktisk så kjøper vi smågodt for 991 millioner kroner i året (tall fra 2012 - hele løsvektmarkedet), og smågodt utgjør 11 prosent av godterimarkedet her i Norge, forteller hun til KK.no.

Aller som har tatt turen innom smågodt hylla i butikken vet at det er uendelig mange forskjellige biter å velge mellom.

Og det finnes noe for enhver smak. Liker du sure, søte, salte og syrlige biter i alt fra sjokolade, vingummi og lakris, ja da er smågodt noe for deg.

Men hvilke biter er egentlig de ultimate favorittene? (Har du en soleklar snop-favoritt? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken!)

LES OGSÅ: Den «beste» brusen du kan velge

KOSE SEG: Etter en uke med sunn mat er det lov å kose seg med godterier i helgen. Foto: Thinkstock
KOSE SEG: Etter en uke med sunn mat er det lov å kose seg med godterier i helgen. Foto: Thinkstock Vis mer

Våre favoritter

Vi i KK.no har spurt de to største smågodt produsentene i Norge, Nidar og Candyking, om hvilke av deres smågodtbiter det går mest av, og vi har fått svaret.

Noen av Nidars bestselgere:

1. Sjokolade familien
2. Hobby bit
3. Spragleknas
4. Smørbukk Fudge
5. Bringebær

Schomacker forteller at det ikke er noen overraskelse at akkurat disse bitene er storfavorittene blant smågodt-utvalget til Nidar.

– Som vi ser ligger ren sjokolade, og Hobby på toppen, som er en sjokolade som veldig mange er glad i. Hobby er en ordentlig søt sjokolade, som passer godt i smågodtposen. Den har en kjent og kjær smak, og har vært manges barndomsfavoritt opp gjennom årene.

– Sjokoladefamilien, Hobby, Spragleknas og Smørbukk Fudge er brede smaker som veldig mange liker, og som ofte danner fundamentet i smågodtposen, sier hun.

Mens favorittene fra Nidar stort sett består av sjokolade, er det vingummi som gjelder hos Candyking.

Noen av Candykings bestselgere:

1. Krokodiller
2. Fersken
3. Fargepletter
4. Bubblizz
5. Fudge karamell

Ifølge Nina Hernes, som er produktsjef hos Candyking, er krokodillene definitivt den bestselgende favoritten.

– Jeg tror spesielt krokodillene er den største favoritten fordi dette er et såpass innarbeidet produkt i markedet, og ingen andre produsenter har klart å kopiere originalen. Dette er rett og slett en folkekjær smågodt bit, forteller hun til KK.no

LES OGSÅ: Litt godteri hver dag kan være bra for helsa

Den ultimate godteriopplevelsen

Nesten alle liker smågodt, og da er det greit at man kan fylle posen med akkurat det man har lyst på. Og dette passer jo perfekt dersom det er helg og posen skal deles med venner og familie.

Schomacker forteller at det er variasjonen og de ulike smaksopplevelsene som gjør smågodt så populært.

– Selv om noen varianter selger bedre enn andre, er det fortsatt slik at når folk flest kjøper smågodt, så plukker de litt av alt. Det unike med smågodt er jo at man kan velge akkurat det man vil ha selv, og plukke den perfekte blandingen av sine egne favorittbiter.

– For mange er smågodt den ultimate godteriopplevelsen, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke ha godteskålen fremme søndag kveld
Til forsiden