Taco

Kjøpesalsa kan være en saltbombe

Lag heller din egen, sunnere variant og ny den med god samvittighet!

HJEMMELAGET: Lag din egen salsa med en personlig vri i stedet for å kjøpe det på butikken. Det smaker bedre og er sunnere.  Foto: PantherMedia
HJEMMELAGET: Lag din egen salsa med en personlig vri i stedet for å kjøpe det på butikken. Det smaker bedre og er sunnere. Foto: PantherMedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Salsa er obligatorisk tilbehør til de aller fleste meksikanske retter. Det smaker godt, er sunt og bringer det «lille ekstra» til ethvert måltid.

Mange kjøper sausen ferdig på butikken, men ifølge Frukt.no bør du lage din egen salsa neste gang du skal ha taco eller annen meksikansk mat til middag.

Årsaken er nemlig at ferdigblandinger (gjelder også tacokrydder) inneholder svært mye unødvendig salt.

LES OGSÅ: Slik gjør du tacoen enda sunnere

MYE SALT: Kostholdsekspert og ernæringsfysiolog - Tine Sundfør anbefaler deg å sjekke salinnholdet på ferdigprodukter.  Foto: Adéle Cappelen Blystad
MYE SALT: Kostholdsekspert og ernæringsfysiolog - Tine Sundfør anbefaler deg å sjekke salinnholdet på ferdigprodukter. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

Høyt saltinntak

Ifølge Matportalen.no er nordmenns saltinntak dobbelt så høyt som anbefalt.

Bearbeidede matvarer bidrar i snitt med 70 til 80 prosent av saltinntaket. Det er derfor viktig å velge matvarer og ferdigretter med lavt saltinnhold. Dessuten bør man begrense bruken av salt i matlagning og på maten.

Kostholdsekspert og ernæringsfysiolog - Tine Sundfør, forteller at en gjennomsnitts nordmann får i seg ti til 12 gram salt om dagen, mens anbefalingene fra helsemyndighetene er maksimalt fem gram.

Dersom du vil redusere saltinntaket ditt mener hun det kan være lurt å starte med å kutte ned på ferdigmaten - som nettopp tacosalsaen.

– Hovedkilden til salt i norsk kosthold er ulike typer ferdigmat. Verstingene er suppeposer, gryteretter, salt pålegg som salami og spekeskinke og salt snacks. Og ja, man sparer mye salt på å lage mat selv fra bunnen av, sier hun til KK.no

LES OGSÅ: Slik blir helgekosen litt sunnere

Dropp ferdigprodukter

I disse dager får du det aller meste du trenger for å lage god meksikansk mat i både glass, bokser og pose. Men disse kan faktisk ikke sammenlignes med de hjemmelagde variantene.

Ferdigblandet krydder og salsasaus på glass inneholder ofte altfor mye fremmede elementer som er ugunstig for oss i for store doser.
Sundfør mener du bør være svært oppmerksom på saltinnholdet i disse produktene.

– Det man bør være oppmerksom på, er at de fleste ferdigkjøpte salsaene har et høyere saltinnhold enn de hjemmelagede. Men siden mengden man spiser stort sett er begrenset, betyr det for de fleste lite for det totale saltinntaket, forklarer hun.

I stedet for å kjøpe dyre glass med salsa i butikken, kan du heller lage din egen smaksbombe hjemme på kjøkkenet. Det er lekende lett, den inneholder få kalorier og har et minimalt saltinnhold i forhold til de ferdigkjøpte.

Her har du oppskriften på en god hjemmelaget salsa:

Tomatsalsa

(Kilde: Frukt.no )

Dette trenger du:
4 tomater
1 rødløk
1 båt hvitløk
1 ss hakket frisk timian
¼ dl olivenolje
saften av ½ stk sitron
salt og pepper etter smak

Slik gjør du:
Del tomatene i små biter og finhakk rødløk og hvitløk. Legg dette i en skål med hakket frisk timian over. Bland godt sammen olje, sitronsaft, salt og pepper og hell dette over resten i bollen. Rør om.

La salsaen stå kjølig før servering. Da smaker den ekstra godt!

LES OGSÅ: Tacokrydder kan være en saltbombe

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer