Helse & Livsstil

Kjøttdeigen er sykmeldt

Redd for e.coli? Mattilsynet ber deg la kjøttdeigen ligge.

Kjøttdeigen er sykmeldt
Publisert
Sist oppdatert
LES OGSÅ:
 • Finn mattrygghet på nett
 • Frykten for føden
 • Mattilsynet og Nasjonalt Folkehelseinstitutt ber publikum om å la kjøttdeig og andre rå produkter laget av deig (for eksempel ustekte hamburgere) kjøpt mellom 1. januar og 24. februar ligge i fryseren inntil videre, for å sikre seg mot spredning av sykdom grunnet e.coli-bakterier. Det jobbes stadig med å finne smittekilden. Foreløpig er det rapportert inn ni tilfeller av alvorlig nyresykdom hvor man mistenker at e.coli kan være årsaken. Foreløpige analyser viser forøvrig at den fire år gamle gutten som døde av alvorlig nyesvikt fredag, ikke var smittet av e.coli.- Kan man være sikker på at kjøttdeigprodukter kjøpt etter 24. februar er trygge?- Noen absolutt garanti kan ingen gi, men den 24. februar sendte Gilde ut varsel, og vi regner da med at produkter produsert etter denne datoen er trygge, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Mattilsynet, Finn Oluf Nyquist. E.coli-bakterier dør dersom de varmebehandles riktig. Kjøttdeig og andre deigprodukter skal gjennomstekes helt. Til tross for dette ber altså Mattilsynet om at disse varene nå får ligge i fryseren til man har skaffet seg full oversikt over situasjonen.- Vi oppfordrer likevel publikum til å la kjøttdeigen ligge, fordi det har dukket opp tilfeller hvor publikum ikke har hatt forutsetning for å vite hvor kjøttdeigen kommer fra, sier Nyquist. - Vi vet blant annet at Coop og Mega har solgt butikkpakket kjøttdeig som er produsert av Gilde.I midten av denne uken forventer Mattilsynet og Folkehelseinstituttet at de kan ha en komplett liste over hvilke forretninger som har solgt Gilde-produkter uten Gilde-merking.Produkter som er ferdigstekt fra produsenten, for eksempel kjøttkaker og karbonader, kan trygt spises. Dette fordi de ferdigstekte produktene har blitt varmebehandlet slik at eventuelle bakterier er døde.Nordmenn er tydelig redde for e.coli - ferske tall fra markedsanalyseselskapet ACNielsen Norge viser at kjøttdeigsalget stupte med 40 prosent den første uka etter at det ble kjent at barn hadde blitt smittet av e.coli, skriver Dagbladet.Folkehelseinstituttet råd for deg som tror du har spist farlig kjøttdeig:
 • Bakterien dør ved steking og koking. Det er derfor bare dem som har spist utilstrekkelig varmebehandlete produkter som kan bli syke.
 • Veldig få av dem som har spist de aktuelle produktene blir syke.
 • Tiden fra spising til de første symptomene er vanligvis 3-4 dager, men kan være om lag en uke.
 • Det finnes ingen prøver som kan fastslå om man kommer til å bli syk etter å ha spist forurenset mat. Det er derfor ikke nødvendig å henvende seg til lege før man eventuelt får symptomer.
 • De første symptomene er vanligvis vanntynn diaré uten feber. Noen vil så få blodig diaré også.
 • Får man diare, bør man oppsøke lege. Hovedbehandlingen er å erstatte væsketapet med drikke. Hos noen barn er det aktuelt med sykehusinnleggelse på grunn av stort væsketap eller fare for utvikling av nyresykdom.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer