Klamydia

Klamydia: så ofte bør du teste deg

- Gjør det gjerne hver måned, oppfordrer ekspert.

SMITTET? Klamydia er den mest utbredte kjønnssykdommen her til lands, har du hatt ubeskyttet sex med en ny partner gjør du derfor svært lurt i å teste deg. Foto: Scanpix/NTB
SMITTET? Klamydia er den mest utbredte kjønnssykdommen her til lands, har du hatt ubeskyttet sex med en ny partner gjør du derfor svært lurt i å teste deg. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alle vet vi at vi bør bruke kondom når vi har sex med en ny partner. Dessverre er vi ikke alltid like flinke til å huske på denne viktige detaljen i hetens øyeblikk.

Er du uheldig kan du da fort ende opp med en seksuelt overførbar sykdom, og her til lands er klamydia den mest utbredte. 

Ifølge Folkehelserapporten 2014 er det om lag 22.000 tilfeller av klamydiasmitte hvert år i Norge, og det er særlig personer i alderen 18 til 25 som smittes.

I mange tilfeller vil du heller ikke oppleve særlige symptomer på klamydia, noe som gjør at mange kan gå rundt med infeksjonen uten å være klar over det selv.

TEST: Klamydia har sjeldent symptomer, du gjør derfor lurt i å teste deg. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN
TEST: Klamydia har sjeldent symptomer, du gjør derfor lurt i å teste deg. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Har du hatt ubeskyttet sex med en ny partner gjør du derfor svært lurt i å teste deg.

LES OGSÅ: Er du ekstra utsatt for klamydia?

Bør teste deg jevnlig

– Har man flere seksualpartnere eller har sex med noen som har flere seksualpartnere, bør en teste seg jevnlig. Gjerne hver måned, forteller psykiatrisk sykepleier hos Sex og samfunn, Anders Røyneberg. 

– Som en generell regel bør man teste seg hver gang man har hatt ubeskyttet samleie med ny partner. Smittesjekk for klamydia kan tas syv dager etter ubeskyttet samleie, legger han til.

Går du rundt med en ubehandlet klamydiainfeksjon kan du ikke bare spre smitten til andre, det kan også føre med seg komplikasjoner som for eksempel vanskeligheter med å bli gravid.

Har du derimot en fast partner som ikke har flere seksualpartnere, er det tilstrekkelig at begge tester seg i starten av forholdet for å utelukke at noen har en seksuelt overførbar infeksjon.

GLEMT KONDOMEN? Det er lurt å teste seg etter hver gang du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner. Foto: Scanpix/NTB
GLEMT KONDOMEN? Det er lurt å teste seg etter hver gang du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Bestill en hjemmetest

Sommeren er kanskje høysesong for tilfeldig moro. Vi drar på eventyrlige feriereiser og forelsker oss i «Pedro», eller fester på stranden med en kjekk guttegjeng fra Sverige.

Så pakker vi teltet i sekken og drar på tredagers musikkfestival med fest og moro i soveposen.

– Vi opplever at unge oppsøker oss gjennom hele året for smittesjekk. Vi opplever noe mer pågang etter ferier som for eksempel sommerferie og juleferie. Det er godt mulig dette har sammenheng med at unge har mer sex i ferier enn ellers i året, forteller Røyneberg.

Du kan enkelt teste deg for kjønnssykdommer hos fastlegen din, men det finnes også en rekke klinikker rundt om i landet som tilbyr slike tester gratis.

LES OGSÅ: Så raskt kan du bli smittet med klamydia

UBEHAGELIG: Du må ikke legge deg i gynekologstolen for å teste deg for klamydia. Du kan enkelt benytte deg av en hjemmetest. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN
UBEHAGELIG: Du må ikke legge deg i gynekologstolen for å teste deg for klamydia. Du kan enkelt benytte deg av en hjemmetest. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN Vis mer

– Sex og samfunn har tilbud om selvtest drop-in. Dette innebærer at man kan komme hit, fylle ut et skjema og selv ta en test for klamydia, mycoplasma og gonore. Dette tar kun 10 minutter og er et tilbud mange unge i Oslo benytter seg av, forteller den psykiatrisk sykepleieren og legger til: 

– Vi ser at slike lavterskeltilbud er svært populære og fører til at unge tester seg mer ofte og jevnlig. Er testen positiv kontaktes en innen ti dager og får tilbud om behandling.

Men for deg som helst ikke vil gjøre dette på en helsestasjon eller klinikk er det også mulig å bestille en hjemmetest.

Slike hjemmetester kan du blant annet få tak i på et apotek, men også Olafiaklinikken i Oslo tilbyr gratis hjemmetester der en blir tilsendt utstyr for test. 

Dette fungerer ved at du sender inn en urinprøve i en returkonvolutt, og etter et par uker får du svar. Dersom du er smittet blir du kontaktet av medisinsk personell for videre behandling.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer