Klamydia

Klamydia: så ofte bør du teste deg

- Gjør det gjerne hver måned, oppfordrer ekspert.

SMITTET? Klamydia er den mest utbredte kjønnssykdommen her til lands, har du hatt ubeskyttet sex med en ny partner gjør du derfor svært lurt i å teste deg. Foto: Scanpix/NTB
SMITTET? Klamydia er den mest utbredte kjønnssykdommen her til lands, har du hatt ubeskyttet sex med en ny partner gjør du derfor svært lurt i å teste deg. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alle vet vi at vi bør bruke kondom når vi har sex med en ny partner. Dessverre er vi ikke alltid like flinke til å huske på denne viktige detaljen i hetens øyeblikk.

Er du uheldig kan du da fort ende opp med en seksuelt overførbar sykdom, og her til lands er klamydia den mest utbredte. 

Ifølge Folkehelserapporten 2014 er det om lag 22.000 tilfeller av klamydiasmitte hvert år i Norge, og det er særlig personer i alderen 18 til 25 som smittes.

I mange tilfeller vil du heller ikke oppleve særlige symptomer på klamydia, noe som gjør at mange kan gå rundt med infeksjonen uten å være klar over det selv.

Har du hatt ubeskyttet sex med en ny partner gjør du derfor svært lurt i å teste deg.

LES OGSÅ: Er du ekstra utsatt for klamydia?

Bør teste deg jevnlig

– Har man flere seksualpartnere eller har sex med noen som har flere seksualpartnere, bør en teste seg jevnlig. Gjerne hver måned, forteller psykiatrisk sykepleier hos Sex og samfunn, Anders Røyneberg. 

– Som en generell regel bør man teste seg hver gang man har hatt ubeskyttet samleie med ny partner. Smittesjekk for klamydia kan tas syv dager etter ubeskyttet samleie, legger han til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer