Helse & Livsstil

Klar, ferdig - barn!

Vil du ha barn med din kjære? Her er tipsene!

Klar, ferdig - barn!
Publisert
Sist oppdatert
Det går nedover med fertiliteten i den vestlige verden. Bestemmer du og kjæresten din at dere ønsker å få barn, er det ikke sikkert det er gjort i en håndvending. Nedgangen i fruktbarhet kan ha flere årsaker: reduksjon i sædcelleantall, og livsstilfenomener som kjønnsykdommer og overvekt kan også spille inn, ifølge britiske forskere.Dersom det går trått fra forsøk til befruktning, bør du sjekke våre tips.
 • Stump røykenRøyken påvirker fruktbarheten i svært negativ retning. Dersom du røyker, reduserer det muligheten for befruktning med 10 til 40 prosent. I tillegg mener britiske forskere at om lag 5000 spontanaborter i England årlig skyldes røyking. Også menn påvirkes: røyking reduserer antall sædceller, og øker dessuten risikoen for genetiske feil i sæden. Hvis du velger å slutte for å øke fruktbarheten, bør du også styre unna nikotintyggis og -plaster, det er nemlig selve nikotinet som er skadelig.
 • Unngå kjønnssykdommerKjønnssykdommer som klamydia griper om seg, og nordmenn er dårligst i Europa til å bruke kondom. Dette kan påvirke fruktbarheten - når det gjelder klamydia regner man med at så mange som 10 prosent av kvinnene som rammes blir sterile. Også gonoré kan påvirke feritiliteten - dersom du vil beholde sjansen til å bli gravid, bør du derfor alltid bruke kondom i testrundene, og sjekke deg jevnlig for kjønnssykdommer.
 • Hold vekten på et sunt nivåBåde undervekt og overvekt påvirker evnen til reproduksjon. Har du BMI på under 20 eller over 25 (menn) eller 30 (kvinner), kan dere få problemer med å bli gravide. For å øke befruktningsmulighetene maksimalt, bør du forsøke å holde en jevn, sunn vekt.
 • Stress nedEr du konstant stressa, kan du oppleve at det byr på fruktbarhetstrøbbel. Stress påvirker eggløsningen og mensen, og kan i ekstreme tilfeller eliminere eggløsningen fullstendig. I tillegg har høyt stressnivå sjelden positiv effekt på sexlivet i seg selv - så ro ned hvis du vil ha barn.
 • Drikk mindreKvinner som drikker mer enn 14 alkoholenheter i uka, bruker lenger tid på å bli gravide enn kvinner med et mer moderat alkholinntak. Også menns sædproduskjon påvirkes negativt av mye alkohol.
 • Pass på koffeinenKoffein øker sjansen for spontanabort, dersom du drikker for mye kaffe. Hvor mye som er for mye strides de lærde fortsatt om - en undersøkelse viser at kvinner som drakk fem kopper kaffe eller mer hver dag, hadde over dobbelt så stor risiko for å miste barnet enn mindre kaffetørste medsøstre.
 • Andre ting du bør styre unna er varme omgivelser - menn bør ikke sitte med laptop-en i fanget -, rusmidler av alle slag, steroider og forurensning. I tillegg bør du ha et øye på den biologiske klokka: etter fylte 35 år synker fruktbarheten drastisk. Begynner du å nærme deg 45 år, betyr det som regel at fruktbarhetstoget er gått.(Kilde: The Guardian)

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer