Dating

Klar for å date igjen etter bruddet?

Pass på at du ikke går i disse fellene.

DATE IGJEN: Når er man egentlig klar for å date igjen etter et brudd? Ifølge ekspertene finnes det ikke noe fasitsvar, da vi alle er forskjellige. Foto: Jasminko Ibrakovic - Fotolia
DATE IGJEN: Når er man egentlig klar for å date igjen etter et brudd? Ifølge ekspertene finnes det ikke noe fasitsvar, da vi alle er forskjellige. Foto: Jasminko Ibrakovic - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å bli alene etter å ha hatt samme partner i noen år kan være tøft. Livet blir snudd på hodet, du må kanskje finne deg et nytt sted å bo og dere er ikke lenger to til å dele bekymringer, sorger og gleder.

Når man har gått gjennom et samlivsbrudd kan det være lurt å bruke litt tid alene til å bli bedre kjent med seg selv og nyte livet som singel. Likevel er det mange som løper ut av døra ved første anledning på jakt etter en ny partner.

Men er det egentlig særlig lurt å begynne å date like etter bruddet?

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av kompisfella

Finnes ikke noe fasitsvar

Siv Gamnes, spesialist i Sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og Samfunn i Oslo, forteller til KK.no at det ikke finnes noe fasitsvar på når en er klar for å date igjen, da dette varierer fra person til person.

- Etter min mening finnes det ikke noe fasitsvar på akkurat dette. Hvor lang tid det vil ta kommer helt an på hvordan bruddet har skjedd – om det er du som har gjort det slutt, om det er partneren din som har gjort det slutt eller om dere rett og slett har blitt enige om at et brudd var nødvendig.

- Det vil altså variere ut fra årsaken til bruddet. Men det er klart at om du har blitt forlatt og du hadde kjempesterke følelser for denne personen da bruddet skjedde, så vil det jo ta mye lengre tid før du kommer over han og kan begynne å stole på noen igjen, enn om det var du som gjorde det slutt, sier hun.

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, mener i likhet med Gamnes at det ikke finnes noe fasitsvar på når en er klar for å treffe en ny potensiell partner.

- Her finnes det ikke noe fasitsvar, da vi alle sørger forskjellig. Det er for eksempel noen som trenger å gå inn i seg selv og graver seg ned i sin trygge hule. Disse vil ofte beskytte seg selv og være med venner de er glad i når de sørger. Andre synes det er så vondt å kjenne på smerten at de prøver å fylle på med aktiviteter av alle slag slik at de ikke kjenner noe som helst. De som trenger mye aktivitet for å håndtere sorgen går ofte ut i datinglivet ganske tidlig, da dette rett og slett blir en aktivitet som forhindrer dem i å kjenne på smerten.

- Jeg tenker at begge disse sorgprosessene er greie, så lenge man innimellom går inn og kjenner på smerten, forteller hun til KK.no.

KJÆRLIGHETSSORG: Hvor lenge man har kjærlighetssorg varierer fra person til person, og det er derfor vanskelig å si hvor lang tid det vil ta før du er over eksen. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
KJÆRLIGHETSSORG: Hvor lenge man har kjærlighetssorg varierer fra person til person, og det er derfor vanskelig å si hvor lang tid det vil ta før du er over eksen. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: – Det er en rar sorg jeg har nå

Ikke forhast deg ut i datinglivet

Når man har gått gjennom et vondt brudd er det fort gjort å bli litt «desperat» etter å finne en ny partner. Dette mener Gamnes skyldes at vi søker bekreftelse.

- Det er nok helt sikkert mange som forhaster seg ut i datinglivet etter de har blitt dumpet. Disse føler ofte at de har blitt sviktet og søker derfor en slags erkjennelse for seg selv – at en fortsatt er attraktiv og i stand til å skaffe seg en partner.

- Forholdene man danner i denne perioden er ofte ikke langvarige, da det er denne søken etter bekreftelse og ikke følelsene for personen som styrer en. Det er nok svært mange som gjør akkurat dette – stuper rett inn i et nytt forhold med feil motiv.

Videre forteller Gamnes at det som er farlig med å forhaste seg slik er at du fort kan ende opp med å såre vedkommende du stuper inn i et forhold med.

- Det er klart du vil ende opp med å såre vedkommende dersom du ikke har følelser for han og forholdet kun ble til på grunn av din egen søken etter bekreftelse. De fleste vil jo være sammen med noen som har følelser for dem og er glad i dem.

Dater av feil grunn

Schmidt forteller at hun tror det er generelt mange mennesker der ute som kaster seg ut i datinglivet av feil grunner.

- Jeg tror mange gjør det fordi de ikke har det spesielt bra og derfor ønsker de å finne en partner som kan «redde» livet deres. Enten dette er på grunn av kjærlighetssorg eller om man er ensom så synes jeg personlig at det blir feil.

- Det er jo en klisje som er slik at man skal elske seg selv før man kan elske noen andre. Jeg tror at forutsetningen for å skape et godt forhold er at man har det bra med seg selv og er lykkelig med ens eget liv før man går inn i et nytt forhold. Da er grunnlaget for forholdet mye større enn om man har det vondt. Når mine klienter spør meg om hva mine beste tips for å finne drømmepartneren er, så sier jeg at de skal begynne med seg selv. Skap det livet du drømmer om, så vil du automatisk tiltrekke deg de mennene som trives med det livet, forklarer hun.

FORELSKE SEG PÅ NY: Ofte dukker forelskelsen opp når man minst venter det, og følelsene for eksen vil være forsvunnet.  Foto: pressmaster - Fotolia
FORELSKE SEG PÅ NY: Ofte dukker forelskelsen opp når man minst venter det, og følelsene for eksen vil være forsvunnet. Foto: pressmaster - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Å si «jeg elsker deg» for første gang

Plutselig føler du deg klar

Før du begynner å date igjen, mener Gamnes det er veldig viktig at du gjør opp en status for deg selv og kjenner etter om du fortsatt sitter igjen med følelser for eksen.

- Har du fortsatt sterk kjærlighetssorg og føler at du omtrent ikke klarer å tenke på eksen uten at du begynner å grine eller føler et dypt savn, så er du mest sannsynlig ikke klar for et nytt forhold enda.

Videre forteller hun at det ofte er en litt glidende overgang, og at det nødvendigvis ikke er slik at du plutselig en dag vil kjenne at du er ferdig med han og klar for å bli forelsket i noen andre.

- Noen ganger dukker forelskelsen opp helt av seg selv. Man kan faktisk oppleve at man en dag sitter og savner eksen, mens neste dag treffer man plutselig en person som tenner gnisten og får en til å føle slik det føltes med den forrige partneren.

- Så det er altså vanskelig å si når sorgen vil forsvinne og du vil føle deg klar for et nytt forhold, for det er som sagt ofte en så glidende overgang at man nesten ikke merker selv at man er over eksen, sir hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer