Naturlige Midler Som Kan Lidre Kløe Fra Myggstikk

Klarer du ikke la være å klø?

12 naturlige remedier som kan hjelpe.

DET KLØR: Når myggen biter sprøytes det inn en del spytt som inneholder et enzym som forhindrer at blodet koagulerer, slik at myggen kan suge blod i ro og mak. Det er dette enzymet vi gjerne reagerer på, og noen mer enn andre. Foto: Thinkstock.com
DET KLØR: Når myggen biter sprøytes det inn en del spytt som inneholder et enzym som forhindrer at blodet koagulerer, slik at myggen kan suge blod i ro og mak. Det er dette enzymet vi gjerne reagerer på, og noen mer enn andre. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er få ting som er deiligere enn å sitte ute og nyte sene sommerkvelder. Men det er likevel en krabat som kan skape dårlig stemning - nemlig myggen.

Selv om den norske myggen ikke er farlig, kan den gi deg et hovent rødt stikk, som klør kjempemasse.

MYGGEN: Norske mygger er heldigvis ikke farlige, men irriterende kan de sannelig være! Foto: Scanpix
MYGGEN: Norske mygger er heldigvis ikke farlige, men irriterende kan de sannelig være! Foto: Scanpix Vis mer

Det er selvsagt lurt å unngå myggstikk ved å dekke huden med klær, eller bruke gode myggmidler i forkant. Du kan for eksempel lage din egen myggspray av vanilje.

Ikke søtt blod

Mens det virker som om noen aldri blir plaget av mygg, er det andre som alltid blir valgt som offer. Hvorfor er det slik?

Mange myter finnes om dette, og den mest kjente er påstanden er at myggen tiltrekkes av søtt blod. Men som Preben Ottesen, avdelingsdirektør på avdelingen for skadedyr ved Folkehelseinstituttet, tidligere har fortalt KK.no, er det lite sannhet i den myten.

At noen mennesker er mer attraktive for mygg enn andre er riktignok en sannhet, det har bare ingenting med blodet ditt å gjøre.

– Myggen navigerer etter karbondioksid på lang avstand. Og når den kommer nærmere tiltrekkes den også av melkesyre og andre ting som skilles ut gjennom svette, har Ottesen forklart.

Kroppslukten din kan altså ha noe å si for hvorfor myggen velger akkurat deg, men det kan også være den andre veien.

Noen mennesker har nemlig naturlige antistoffer i huden sin, eller utskiller stoffer som myggen skyr unna. Og det er kanskje disse menneskene du ser sitter i ro og mak – uberørt av myggsvermen.

LES OGSÅ: Derfor kommer myggen alltid til deg

Derfor klør det

Har du først blitt stukket, kan kløen komme opp til flere timer etter selve stikket avhengig av hvor sensitiv du er.

Stikket etterlater som oftest en rød hevelse i huden, som du kan behandle med en antihistamin krem. Dette blokkerer virkningene av histamin som bidrar til å skape hevelse og irritasjon på huden.

Det første tipset er at det er en dårlig løsning å klø på stikken - uansett hvor fristende det er. Det vil bare gjøre vondt verre.

LES OGSÅ: Klør det skikkelig der nede?

KLØE: Å klø på stikket får ikke kløen til å forsvinne. Prøv heller noen av de naturlige remediene nederst i saken. Foto: Scanpix
KLØE: Å klø på stikket får ikke kløen til å forsvinne. Prøv heller noen av de naturlige remediene nederst i saken. Foto: Scanpix Vis mer

Tolv triks som kan hjelpe

Har du ikke apotek og kløsalve lett tilgjengelig, kan kanskje et av disse tolv tipsene fra Prevention.com og Huffington Post hjelpe:

Isbit

Hvis du akkurat er blitt stukket, så legg en isbit eller ispose direkte på stikket. Da blir huden nummen, og hevelsen kan reduseres.

Eddik 

Surheten i eddiken kan redusere kløen. Ta noen dråper eddik på en bomullsdott og ha på stikket.

Honning

Honning har betennelsesdempende effekt, så smør stikket inn med litt av det gylne stoffet.

LES OGSÅ: Slik kan du bruke honning i hudpleien

FINERE: Gamle teposer kan også gi deg finere hud. Foto: Colourbox
FINERE: Gamle teposer kan også gi deg finere hud. Foto: Colourbox Vis mer

Tepose 

Brukte teposer brukes til å redusere hovne øyne, og kan også minke hevelsen i et insektstikk. Tanninene i teen trekker ut den ekstra væsken i stikket.

LES OGSÅ: Ikke kast den gamle teposen

Bakepulver

Bakepulver er lett alkalisk, og kan derfor nøytralisere hudens pH-verdi. Dette kan hjelpe på inflammasjonen i huden, så om stikket er rødt og sårt, så lag en blanding av bakepulver og vann og ha på.

Basilikum 

Ta noen blader fra urtepotten og knus dem i en morter, eller finhakk på et skjærebrett. Ha på bittet. Basilikum inneholder kamfer og thymol, to stoffer som kan lindre kløe.

LES OGSÅ: Krydderet med uante helseeffekter

Sitron eller lime 

De to sure citrusfruktene dreper bakterier og lindrer kløe. Ha litt av saften på stikket, men ikke utsett huden for sol etterpå, for da kan huden reagere med å få blemmer.

Melk

Proteinet i melk kan roe ned irritert hud. Ha en blanding av melk og vann på en klut og ta på stikket.

Tetreolje

Denne eteriske oljen er anti-bakteriell og betennelsesdempende, og kan få stikket til å roe seg.

LAVENDELOLJE: Bare påfør en dråpe eller to der du er blitt stukket og la det trekke inn i cirka 15 minutter (men stopp hvis rødheten blir verre). Påfør hver sjette time i de neste 24 timene. Foto: Foto: Thinkstock.com
LAVENDELOLJE: Bare påfør en dråpe eller to der du er blitt stukket og la det trekke inn i cirka 15 minutter (men stopp hvis rødheten blir verre). Påfør hver sjette time i de neste 24 timene. Foto: Foto: Thinkstock.com Vis mer

Lavendelolje

Det samme gjelder lavendelolje. Litt av oljen på stikket kan roe ned hevelsen og kløen.

LES OGSÅ: Du bør alltid ha lavendel i huset

Aloe vera 

Har du en flaske aloe vera-gele på badet som du bruker etter soling eller når du skal barbere deg? Smør litt gele direkte på stikket, den kan roe ned hevelsen i huden.

Klut med varmt vann

Forskning.no har også kommet med følgende tips: Ha en klut i vann som er litt for varmt til at du greier å ha hendene nedi. Så trykker du den varme, våte siden mot myggstikket. Kanskje må du gjenta det en gang for å være sikker, men det skal kunne hjelpe.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer