Coach

Klart du skal rose deg selv

Klapp deg selv på skulderen når du har gjort noe bra. Det hjelper!

LILLE SPEIL: Godt jobba, meg! Foto: PantherMedia / All Over Press
LILLE SPEIL: Godt jobba, meg! Foto: PantherMedia / All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Jeg har en venninne som jobber i  barnehage. Hun er veldig opptatt av at barna skal være fornøyde med seg selv, og at de tør rose seg selv for de fine tingene de gjør i løpet av dagen. Dette varmer et coachhjerte, og sikkert også ethvert mammahjerte der ute.

- Tenk så heldige disse barna er, som lærer å skryte av seg selv allerede i barnehagen!, forteller KKs coach Christine Otterstad.

Venninnen, Kjersti, satte seg ned sammen med barna og fortalte at når hun selv har gjort noe hun er fornøyd med, som for eksempel når hun har laget en god middag eller strikket en genser hun synes er kjempefin, så klapper hun seg selv på skulderen og sier høyt til seg selv: «Bra jobbet, Kjersti!»

Og barna tok til seg den idéen med stor entusiasme!

Er du flink til å rose deg selv?

Dette er en historie til ettertanke, mener Christine, for på et eller annet tidspunkt i løpet av voksenlivet begynner vi å glemme å rose oss selv.

Nei, definitivt ikke
 
(62%)
Nja, av og til kanskje
 
(27%)
Ja, det synes jeg
 
(11%)
VÆR FORNØYD: Når du har gjort noe du er fornøyd med, så fortjener du å gi deg selv litt ros! Foto: PantherMedia / Doreen Salcher
VÆR FORNØYD: Når du har gjort noe du er fornøyd med, så fortjener du å gi deg selv litt ros! Foto: PantherMedia / Doreen Salcher Vis mer

Flest hverdager

- Det er gjort enormt mye forskning rundt dette temaet. Ferske undersøkelser viser til at mennesker som føler seg sett og satt pris på, gjør en bedre jobb i arbeidslivet – og har det generelt bedre med seg selv.

Men det er ikke alltid vi får skryt i hverdagen. De fleste av oss har hverdager med matpakkesmøring, rutinearbeid, henting på fotballtreninger og middager.

- Få av oss har skryt på dagens timeplan. Skryt hører ofte til litt mer spesielle anledninger, som i bryllupstaler, foreldresamtaler og kanskje en medarbeidersamtale i ny og ne, forklarer Christine Otterstad

Men det er nå engang hverdager det er flest av, og vi trenger skryt og bekreftelser i hverdagen også.

Hva om vi gjorde som disse barna? Hva om vi begynte å klappe oss på skulderen når vi føler oss litt flinke i hverdagen og skrøt litt av oss selv?

LES OGSÅ: -Tenk deg oppover!

Mestringsfølelse

Det er i prinsippet ikke så farlig hvem som skryter av oss. Det viktigste er at vi husker å kjenne etter når vi er fornøyde med oss selv, og at vi tør si det høyt. Det er følelsen av mestring vi ofte er ute etter.

Den følelsen når noen klapper oss på skulderen og sier: «Bra Kjersti! Bra jobbet!» Om ingen andre klapper oss på skulderen, så synes jeg vi skal gjøre som Kjersti og alle barna, nemlig gjøre det selv.

Så begynn i dag!
Neste gang du tar ut av oppvaskmaskinen, er ferdig med en treningsøkt, eller rett og slett siger ned i sofaen etter en lang, travel dag, klapp deg på skulderen og si høyt og tydelig: «Bra jobbet!!»

LES OGSÅ: Dårlig til å ta imot komplimenter?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer