<strong>INNGRODD NEGL:</strong> En smertefull tilstand som enkelt kan forhindres med riktig fotpleie. Foto: cunaplus - Fotolia
INNGRODD NEGL: En smertefull tilstand som enkelt kan forhindres med riktig fotpleie. Foto: cunaplus - Fotolia Vis mer

Pedikyr

Klipper du tåneglene riktig?

Det kan blir svært smertefullt om du gjør det feil ...

Publisert
Sist oppdatert
Du unner deg kanskje en fotpleietime av og til, men de færreste av oss har anledning til å gjøre det så ofte at vi slipper trenger å stelle føttene hjemme selv.

Spesielt når du steller tåneglene bør du være forsiktig og sørge for at du gjør det riktig.

Klipper du dem feil, kan det forårsake inngrodde negler - et problem som kan resultere i at hele neglen må fjernes kirurgisk.





LES OGSÅ: Negleringer er hot denne høsten!

<strong>RETTE NEGLER:</strong> Enten du filer eller klipper, så skal neglene være rette om du vil unngå at de gror inn i huden. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
RETTE NEGLER: Enten du filer eller klipper, så skal neglene være rette om du vil unngå at de gror inn i huden. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Smerter og infeksjoner

Inngrodde tånegler er en svært vanlig grunn til at mange må oppsøke lege. Da har ofte neglen vokst eller grodd inn i huden ved siden av neglen. Som oftest er det stortåen som er mest utsatt.

Har du en inngrodd negl, vil du ganske sikkert merke det. Det er smertefullt, og du vil kunne få hevelser.

Noen ganger kan det ifølge Norsk helseinformatikk også kunne komme puss fra kanten av tåneglen, det kan også utvikle seg til infeksjoner.

– Dette er veldig vanlig, jeg har minst én pasient i uken. De fleste med inngrodde negler går nok imidlertid ikke til legen, kun de som har mest plager og som har fått infeksjon, forteller allmennlege Brynjulf Barexstein til KK.no.

Noen har milde plager, mens andre kan ha kraftige smerter og så store hevelser at det blir vanskelig å bruke vanlige sko.





Fordi konsekvensene kan blir store, er det viktig å oppsøke lege eller fotterapeut hvis du mistenker at du har en inngrodd negl.

Går det for lang tid, kan det bli nødvendig med et kirurgisk inngrep hvor hele eller deler av neglen fjernes.

LES OGSÅ: Husk dette før du lakker neglene

<strong>NEGLEKANT:</strong> La det være igjen noen millimeter av neglen når du steller dem.   Foto: Image Source/All Over Press
NEGLEKANT: La det være igjen noen millimeter av neglen når du steller dem. Foto: Image Source/All Over Press Vis mer

Klipp neglen rett

Inngrodde tånegler skyldes nesten alltid at man har klippet neglen i en for kraftig bue og at neglen blir for kort ut på sidene av tåen.





– Neglene bør klippes eller files ganske rett av, forteller Lena Sveen ved Tone Lise Akademiet til KK.no.

– Du skal kjenne litt av neglen og det er viktig at de ikke klippes for korte, forteller Sveen.

Det gjelder hele neglen, ikke bare på sidene. Klippes de for korte, kan det føre til at neglen vokser nedover og innover i huden. Som KK.no tidligere har skrevet, bør du ikke klippe neglene kortere enn at det er noen millimeter igjen.

Om man bruker saks eller fil, er en smakssak. På Tone Lise Akademiet bruker de ofte begge deler.

– Er neglene lange, kan du først klippe dem og så justere med en fil. Er de korte holder det med et par «drag» med filen, forteller Lena Sveen.

LES OGSÅ: Filer du neglene feil vei?

<strong>INNGRODD TÅNEGL:</strong> Slik ser en inngrodd tånegl ut - ikke særlig behagelig, og i verste fall må hele neglen fjernes kirurgisk.  Foto: Jeff Horn - Fotolia
INNGRODD TÅNEGL: Slik ser en inngrodd tånegl ut - ikke særlig behagelig, og i verste fall må hele neglen fjernes kirurgisk. Foto: Jeff Horn - Fotolia Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer