Flatlus

Klør det skikkelig der nede?

Det kan være noe langt eklere enn en soppinfeksjon.

FLATLUS: Klør det der nede? Da kan det være at du har fått flatlus.  Foto: Barabas Attila - Fotolia
FLATLUS: Klør det der nede? Da kan det være at du har fått flatlus. Foto: Barabas Attila - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har det plutselig begynt å klø skikkelig i området der nede etter helgens sengekos? Da kan det være du har fått ubudne gjester på besøk.

Flatlus har nemlig en lei tendens til å skape ubehag og kløe nedentil.

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Smitter ved nærkontakt 

Åse Storfjell-Olven, som er farmasøyt i Vitusapotek, forteller til KK.no at flatlus, også kjent som Phirus pubis, er små, flate, krabbelignende skapninger som har sitt hovedtilholdssted i de grove kroppshårene våre.

- Flatlus er brede, gråhvite lus på omtrent to millimeter som biter og suger blod. Disse trives best i grovt behårede områder rundt kjønnsorganet og endetarmen, men kan også finnes på andre behårede kroppssteder som for eksempel lår, armhuler, øyevipper og øyebryn.

- I tett og langt hår klarer ikke flatlus å leve, og derfor er de sjeldent å finne i hodebunnen. Det er dette som skiller dem fra vanlig hodelus.

Hvordan smitter flatlus?

- Flatlus smitter ved nærkontakt, for eksempel ved samleie eller når barn deler seng med foreldrene. De kan også smitte via håndklær og sengeklær, men det er mindre vanlig, forklarer hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer