Flatlus

Klør det skikkelig der nede?

Det kan være noe langt eklere enn en soppinfeksjon.

FLATLUS: Klør det der nede? Da kan det være at du har fått flatlus.  Foto: Barabas Attila - Fotolia
FLATLUS: Klør det der nede? Da kan det være at du har fått flatlus. Foto: Barabas Attila - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har det plutselig begynt å klø skikkelig i området der nede etter helgens sengekos? Da kan det være du har fått ubudne gjester på besøk.

Flatlus har nemlig en lei tendens til å skape ubehag og kløe nedentil.

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Smitter ved nærkontakt 

Åse Storfjell-Olven, som er farmasøyt i Vitusapotek, forteller til KK.no at flatlus, også kjent som Phirus pubis, er små, flate, krabbelignende skapninger som har sitt hovedtilholdssted i de grove kroppshårene våre.

- Flatlus er brede, gråhvite lus på omtrent to millimeter som biter og suger blod. Disse trives best i grovt behårede områder rundt kjønnsorganet og endetarmen, men kan også finnes på andre behårede kroppssteder som for eksempel lår, armhuler, øyevipper og øyebryn.

EKKEL LITEN KRABAT: Slik ser flatlusa ut.... Foto: Warren Rosenberg - Fotolia
EKKEL LITEN KRABAT: Slik ser flatlusa ut.... Foto: Warren Rosenberg - Fotolia Vis mer

- I tett og langt hår klarer ikke flatlus å leve, og derfor er de sjeldent å finne i hodebunnen. Det er dette som skiller dem fra vanlig hodelus.

Hvordan smitter flatlus?

- Flatlus smitter ved nærkontakt, for eksempel ved samleie eller når barn deler seng med foreldrene. De kan også smitte via håndklær og sengeklær, men det er mindre vanlig, forklarer hun.

LES OGSÅ: Ikke bruk penger på intimvaskprodukter 

Symptomer på flatlus 

Så hvordan kan du være sikker på at det er flatlus du har fått, og ikke en soppinfeksjon eller skabb?

Storfjell-Olven forteller at mange opplever blant annet sterk kløe ved flatlus bitt.

SMITTE: Flatlus smitter ved nærkontakt, som for eksempel ved samleie.
SMITTE: Flatlus smitter ved nærkontakt, som for eksempel ved samleie. Vis mer

- Sterk kløe fra bittene til flatlusa er et symptom på at man har fått flatlus. I området rundt bittstedet kan det i tillegg oppstå uregelmessige, blå flekker.

- Man kan se flatlus og egg med det blotte øye, og det kan derfor oppdages ved grundig inspeksjon av aktuelle tilholdssteder. Så dersom kløe eller blå flekker oppstår bør man undersøke om det kan være flatlus som er årsaken, sier hun.

LES OGSÅ: Slik ser ekte kvinner ut nedentil 

Slik blir du kvitt plagen 

Dersom du har fått flatlus er ikke dette verdens undergang, da plagen lett kan behandles ved hjelp av lusemidler som inneholder virkestoffene malation liniment eller peremethrin.

- Dersom du bruker malation liniment skal dette gnis godt inn på alle behårede områder unntatt øyevipper og øyebryn. Fortsett å gni til huden under hårene er godt gjennomfuktet.

KLØE: Det vanligste symptomet ved flatlus er sterk kløe i området de befinner seg.  Foto: absolutimages - Fotolia
KLØE: Det vanligste symptomet ved flatlus er sterk kløe i området de befinner seg. Foto: absolutimages - Fotolia Vis mer

- Ved hudkontakt kjennes ofte en mild svie, denne forsvinner etter kort tid. Dette skal tørke uten bruk av håndklær. La legemiddelet virke i 12 timer, og vask deretter av med vanlig såpe og vann. Behandlingen skal gjentas etter 8 dager, sier eksperten.

- Bruker du peremethrin må hudområdene være rene og tørre. Alle behårede områder, unntatt øyevipper og øyebryn, smøres med krem. Normalt trengs 10 gram til alt kroppshår. Kremen skal virke i minst 8 timer, men ikke lenger enn 24 timer, før den vaskes av med vanlig såpe og vann. Behandling bør gjentas etter 8-10 dager.

Det er viktig å være oppmerksom på at lusemidlene ikke skal brukes av barn under to år eller gravide og ammende uten i samråd med lege.

Hvis du har fått flatlus er det også viktig å informere andre som kan være smittet, som seksualpartner og barn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer