Billig Middag

Knallgode middager til snaue 50-lappen

- Sunn, hjemmelaget mat trenger ikke koste mye, sier eksperten.

MIDDAG: Det er faktisk mulig å lage sunn, hjemmelaget middag til under 50-lappen. Eksperten forteller at alt som kreves er god planlegging.  Foto: efired - Fotolia
MIDDAG: Det er faktisk mulig å lage sunn, hjemmelaget middag til under 50-lappen. Eksperten forteller at alt som kreves er god planlegging. Foto: efired - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som ofte tyr til ferdige gryteretter, posesupper og frossenpizzaer, da du har fått inntrykk av at det å lage sunne middager fra bunnen koster en formue og tar altfor mye tid?

Da bør du lese dette!

LES OGSÅ: Her kan du trygt velge billig

Mange mangler kompetanse

EKSPERTEN: Arve Serigstad er kokebokforfatter, matfotograf og en av dem som ble valgt ut til «Hjemmekokklauge» til Eyvind Hellstrøm. Foto: Arve Serigstad
EKSPERTEN: Arve Serigstad er kokebokforfatter, matfotograf og en av dem som ble valgt ut til «Hjemmekokklauge» til Eyvind Hellstrøm. Foto: Arve Serigstad Vis mer

Arve Serigstad, som er kokebokforfatter, matfotograf og driver Arves Mat og Arves Matkurs i Stavanger, samt er en av dem som ble valgt ut til «Hjemmekokklauge» til Eyvind Hellstrøm, forteller at han tror folks generelle oppfatning er at det å lage hjemmelaget mat er dyrt og vanskelig - og dermed tidkrevende.

- Dette stemmer ikke, og derfor bruker jeg tid på å prøve å forteller dem det. Det handler om at man ikke skal kritisere folk for deres tanker og holdninger, for dette er noe som har gått i arv de siste generasjonene.

Videre forteller han at vi har mistet mye av kunnskapsoverføringen fra besteforeldrene og foreldrene våre de siste ti-femten årene, og derfor har vi ikke den samme kompetansen.

- Dette har resultert i at mange er usikre og holder seg til det trygge når de skal lage mat. Derfor sier jeg ikke til folk at det er både lett, billig og langt fra tidkrevende, og avslutter med det – jeg følger gjerne på med «kom så skal jeg vise dere».

MANGLER KOMPETANSE: I dag er mange usikre på hvordan man lager ordentlig mat og tyr derfor til sikre alternativer som for eksempel frossenpizza.  Foto: Subbotina Anna - Fotolia
MANGLER KOMPETANSE: I dag er mange usikre på hvordan man lager ordentlig mat og tyr derfor til sikre alternativer som for eksempel frossenpizza. Foto: Subbotina Anna - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Sunn mat til under 10 kroner

Planlegging er nøkkelen

Dersom du ønsker å bli flinkere til å lage billige, hjemmelagde middager, mener Serigstad oppskriften på å lykkes er å være flink til å planlegge.

- Ta for eksempel en pose gulrøtter, hvor en stor gulrot rekker til et par personer. Ta alle gulrøttene og skrell, kutt og pakk dem i fem poser. Da kan man tenke at en kilo gulrøtter koster cirka 20 kroner, så da har du allerede ordnet den ene ingrediensen til flere middager for kun noen få kroner.

- Hvis du skal gjøre dette om til noe konkret, så kan du for eksempel bruke gulrøttene i en wok den ene dagen, i en lapskaus den andre, i en pytt i panne den tredje og i en gulrotsuppe den fjerde dagen. Hvis du fortsatt har gulrøtter igjen kan du lage en gulrotpure til en god middag på lørdagen.

Hvordan kan man lage billige kjøttmiddager?

- En feil mange gjør hvis de skal lage noe raskt, er at de kjøper ferdig strimlet kjøtt, og dette tar næringen godt betalt for. Det er mye bedre å kjøpe noen nakkekoteletter eller svinekoteletter som man kan strimle selv, disse er i tillegg veldig ofte på tilbud.

- Et annet tips er å kjøpe en hel kylling i stedet for svindyre fileter. Hvis du kjøper dette har du middag for en hel uke. Det handler om å lære seg å tilberede den skikkelig. Faktisk trenger du ikke kutte den en gang, du kan bake den i ovnen eller koke den i en gryte og dele den med hendene, sier han.

DEILIG WOK: Serigstads favoritt rett til under 50-lappen er hjemmelaget wok med masse grønnsaker. Foto: Arve Serigstad
DEILIG WOK: Serigstads favoritt rett til under 50-lappen er hjemmelaget wok med masse grønnsaker. Foto: Arve Serigstad Vis mer

LES OGSÅ: Slik lever du sunnere på budsjett

Tre middager til snaue 50-lappen

Er du usikker på hva du kan lage til middag til en billig sum? Serigstad forteller at hans favoritt retter er hjemmelaget grønnsakswok, blomkålsuppe og gulrotsuppe med chilli. Disse koster rundt 50 kroner dersom du har de vanligste basisvarene hjemme på kjøkkenet.

Her har du oppskriftene hans:

Grønnsakswok

Dette trenger du:

  • 2 gulrøtter
  • 2 vårløk
  • 1 rødløk
  • 1 gul paprika
  • 1 rød paprika
  • 1/2 kålrabi
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 ss hakket ingefær
  • 1 ts hakket chilli
  • Solsikkeolje
  • Frisk korinander om ønsket
     

Saus:

  • 1 ss tomatpuré
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ts honning
  • 1 lime
  • 1 ss fiskesaus (frivillig)


Slik gjør du:

  • Kutt grønnsakene i små like biter. Varm litt solsikkeolje i en wokpanne eller stor stekepanne og ha i hvitløk, ingefær og chili. La det bli gjennomstekt uten å bli brent.
  • Ha i litt mer solsikke olje og start med gulrøtter, kålrabi og rødløk. Vend det i pannen i 5-6 minutter på høy temperatur. Hell det over i en bolle mens du lager sausen.
  • Ha i tomatpureen og gjør denne varm før du tilfører de andre ingrediensene. Rør godt og ha tilbake grønnsakene sammen med vårløk og paprika.
  • La alt få to-tre minutter på høy varme mens du vender grønnsakene inn i sausen. Server gjerne med frisk koriander.

Variér gjerne woken med andre grønnsaker og tilbehør
som for eksempel fisk, kylling og ris. Vil du gjøre retten ekstra billig kutter du ned på grønnsakene og går for chilli og ingefær i krydderform.


LES OGSÅ: Kaster du mye mat?

KNALLGODE SUPPER: Om du ønsker å lage noe kjempegodt til en billig penge bør du prøve en hjemmelaget suppe.  Foto: Arve Serigstad
KNALLGODE SUPPER: Om du ønsker å lage noe kjempegodt til en billig penge bør du prøve en hjemmelaget suppe. Foto: Arve Serigstad Vis mer

Blomkålsuppe med purre

Dette trenger du:

  • 1 blomkål
  • 1 purre
  • 1/2 løk
  • 3 buljongterninger (grønnsak)
  • 1 liter vann
  • 2 spiseskjeer creme fraiche (frivillig)
  • 1 spiseskje solsikkeolje
  • Olivenolje
  • Salt, pepper, spisscummin
     
Slik gjør du:
  • Hakk løken og gjør den blank i solsikkeolje før du har i buljongterninger, vann, grovkuttet blomkål og purre (behøver ikke å ta med det grønne).
  • Kokes mørt før du kjører alt i blender til ønsket konsistens. Ha tilbake i kjelen og vend inn litt creme fraiche hvis du vil, eventuelt litt fløte.
  • Smak til med salt, pepper og litt spisscummin.
  • Om ønsket kan suppen serveres med sprøstekt bacon eller chorizo sammen med noen dråper olivenolje.
     

Gulrotsuppe med chili

Dette trenger du:

  • 6 store gulrøtter
  • 1/2 chili (mer hvis ønsket)
  • 1/2 løk
  • 3 buljongterninger (grønnsak)
  • 1 liter vann
  • 2 spiseskjeer creme fraiche (frivillig)
  • 1 syrlig eple
  • 1 ss solsikkeolje
  • olivenolje
  • salt,pepper og sitron

Slik gjør du:
  • Hakk løken og gjør den blank i solsikkeolje før du har i buljongterninger, vann, grovkuttede gulrøtter (skrell dem først) og finhakket chili.
  • Kokes møre før du kjører alt i blender til ønsket konsistens. Ha tilbake i kjelen og vend inn litt creme fraiche hvis du vil.
  • Smak til med litt salt, pepper og noen dråper sitron.
  • Skrell eplet og kutt i terninger på en halv centimeter og ha i den varme suppen sammen med noen dråper olivenolje rett før servering.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer