Nøtter

Knask for livet

Denne lille tingen kan gjøre underverker for helsen din.

Foto: 6PA/MAXPPP
Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Glad i en nøtt eller to? Det er tidligere bevist at et moderat inntak av enkelte nøttetyper kan være bra for deg.
 • Derfor bør du spise nøtter - stor nøtteguide
 • Nå viser det seg at middelhavsmat bestående av grønnsaker, frukt og fisk, pluss en daglig dose nøtter kan forbedre helsen betraktelig for overvektige, folk med høyt kolesterolnivå, høyt blodtrykk og høyt blodsukker.

  En pose nøtter om dagen

  Mer enn 1200 frivillige med overnevnte helseproblemer ble testet. Studien er gjort av spanske forskere, og er publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.
 • Næringsinnholdet i ulike nøttetyper
 • De frivillige ble delt inn i tre grupper. Den første gruppen ble gitt råd om kosthold med lite fett.Den andre gruppen fikk undervisning om middelhavsmat, og om hvordan de kunne spise mer frukt og grønt, og samtidig kutte ned på melkeprodukter og rødt kjøtt. De fikk dessuten en liten olivenolje ukentlig.Den tredje gruppen fikk samme undervisning som gruppe 2, men fikk i tillegg en pose med 30 gram nøtter hver dag.Ingen ble pålagt å endre kostholdet sitt, eller fikk beskjed om å redusere kaloriinntaket.

  Ble kvitt helseproblemene

  Etter et år gjennomgikk alle en ny helsetest. I den første gruppen hadde 2 prosent forbedret helsen sin i en slik grad at de ikke lenger hadde problemer. I den andre gruppen hadde 6,7 prosent oppnådd samme resultat.I den siste gruppen, altså nøttegruppen, hadde hele 13,7 prosent blitt kvitt helseproblemene sine.Selv om ingen av deltakerne hadde gått ned i vekt, var de altså blitt betraktelig sunnere.
 • Valnøtter er sunnere enn olivenolje
 • Legen som ledet studien, Jordi Salas-Salvado, sier til BBC at et sunt kosthold supplert med et daglig nøtteinntak er et godt verkttøy for de som vil få bukt med livsstilsrelaterte sykdommer og plager.

  Ikke for sofaslitere

  Andre helseeksperter sier imidlertid til BBC at folk må forstå at det ikke er noen vits i å bare sitte i sofaen og knaske nøtter. Du må leve sunt for øvrig også, om nøtteknaskingen skal ha positiv effekt. Saltede nøtter bør du dessuten ligge unna; mye salt er ikke bra for blodtrykket.
 • Snacks med god samvittighet
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer