Forsøk å ikke ta det personlig hvis du ikke blir invitert med på lunsj i kantina. Går noen tilsynelatende inn for å holde deg unna komiteer og møter, bør du ta affære. Ta saken opp med sjefen på en hyggelig måte, og foreslå at det lages klare rutiner for hvem som er med hvor.
TILSIDESETTELSE
I en diskusjon kan det falle nedlatende setninger som «fint at du engasjerer deg, men...». Målet er å få rom til å fortsette med egne argumenter. I en slik situasjon gjelder det å holde hodet kaldt. Hvis du eksploderer, taper du. Kjenn heller etter, og få en følelse av at «ja, jeg engasjerer meg, og det er en bra ting». Så fortsetter du rolig argumentet ditt der du ble avbrutt.
LATTERLIGGJØRING
Spør rett ut hva de mener og bevar et nøytralt tonefall. Det er mye som kan løses ved å bruke nøytral spørsmålsteknikk som: hvem, hva, hvor, når, hvordan og hva er grunnen til?
TILBAKEHOLDELSE AV INFORMASJON
Her er det viktig at du vurderer på en saklig måte om dette er en hersketeknikk, eller om den andre personen rett og slett bare er distré. Er det bare deg som går glipp av viktig informasjon? I tilfelle bør du ta affære og foreslå nye prosedyrer som kan bidra til at alle involverte får den informasjonen de skal ha.
USYNLIGGJØRING
Hvis folk rundt deg konsekvent overser deg og du aldri får positiv feedback, er det viktig å ha positive selvinstrukser. Minn deg selv på at du har mange gode kvaliteter. Vurder om det faktisk er en hersketeknikk, eller om sjefen din rett og slett er stresset. Du kan gjerne ta det opp i en medarbeidersamtale, men pass på å holde en nøytral tone.
DOBBELT STRAFF
Hvis det blir feil uansett hva du gjør, bør du forsøke å avklare med sjefen din hva som forventes av deg. Spør rett ut om han synes du jobber for mye eller for lite, eller hva som
eventuelt er galt. Hvis dere kommer i en skikkelig dialog, kan mye løses.
VANSKELIG SPRÅK
Det er lett å føle seg utenfor når man ikke forstår sjargongen. Men ikke la deg stresse eller distrahere av det. Ta problemet ved roten og våg å spørre. I dagens verden skifter folk jobb så ofte at du helt sikkert ikke er den eneste som har vanskeligheter med å forstå faguttrykkene.
Kilde: Rolv Mohn/Psykologibistand og Ingrid Husan/Cani Coaching