Helse & Livsstil

Knekk herskekodene

En velment berøring eller et nedlatende klapp på skulderen? Lær deg å gjenkjenne hersketeknikkene - og takle dem.

Knekk herskekodene
Publisert
Sist oppdatert
UTESTENGELSEForsøk å ikke ta det personlig hvis du ikke blir invitert med på lunsj i kantina. Går noen tilsynelatende inn for å holde deg unna komiteer og møter, bør du ta affære. Ta saken opp med sjefen på en hyggelig måte, og foreslå at det lages klare rutiner for hvem som er med hvor.TILSIDESETTELSEI en diskusjon kan det falle nedlatende setninger som «fint at du engasjerer deg, men...». Målet er å få rom til å fortsette med egne argumenter. I en slik situasjon gjelder det å holde hodet kaldt. Hvis du eksploderer, taper du. Kjenn heller etter, og få en følelse av at «ja, jeg engasjerer meg, og det er en bra ting». Så fortsetter du rolig argumentet ditt der du ble avbrutt.LATTERLIGGJØRINGSpør rett ut hva de mener og bevar et nøytralt tonefall. Det er mye som kan løses ved å bruke nøytral spørsmålsteknikk som: hvem, hva, hvor, når, hvordan og hva er grunnen til?TILBAKEHOLDELSE AV INFORMASJONHer er det viktig at du vurderer på en saklig måte om dette er en hersketeknikk, eller om den andre personen rett og slett bare er distré. Er det bare deg som går glipp av viktig informasjon? I tilfelle bør du ta affære og foreslå nye prosedyrer som kan bidra til at alle involverte får den informasjonen de skal ha.USYNLIGGJØRINGHvis folk rundt deg konsekvent overser deg og du aldri får positiv feedback, er det viktig å ha positive selvinstrukser. Minn deg selv på at du har mange gode kvaliteter. Vurder om det faktisk er en hersketeknikk, eller om sjefen din rett og slett er stresset. Du kan gjerne ta det opp i en medarbeidersamtale, men pass på å holde en nøytral tone.DOBBELT STRAFFHvis det blir feil uansett hva du gjør, bør du forsøke å avklare med sjefen din hva som forventes av deg. Spør rett ut om han synes du jobber for mye eller for lite, eller hva someventuelt er galt. Hvis dere kommer i en skikkelig dialog, kan mye løses.VANSKELIG SPRÅKDet er lett å føle seg utenfor når man ikke forstår sjargongen. Men ikke la deg stresse eller distrahere av det. Ta problemet ved roten og våg å spørre. I dagens verden skifter folk jobb så ofte at du helt sikkert ikke er den eneste som har vanskeligheter med å forstå faguttrykkene.Kilde: Rolv Mohn/Psykologibistand og Ingrid Husan/Cani Coaching

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer