Kaffe

Koffeinfri kaffe er best mot diabetes

Har større effekt enn vanlig kaffe, viser forskning.

KOFFEINFRITT: Ny forskning har vist at koffeinfri kaffe kan være bedre enn vanlig kaffe når det gjelder å redusere risikoen for diabetes 2.  Foto: Colourbox.com
KOFFEINFRITT: Ny forskning har vist at koffeinfri kaffe kan være bedre enn vanlig kaffe når det gjelder å redusere risikoen for diabetes 2. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er en kjent sak at kaffe i moderate mengder kan være bra for helsen, og tidligere forskning har blant annet vist at det å drikke noen kopper svart kaffe hver dag både kan motvirke hukommelsestap og Alzheimers.

Andre studier tyder også på at koffeinet i kaffe stimulerer galleblæren som beskytter leveren, og at kaffe kan hjelpe mot Parkinson, fordi koffeinholdige drikker reduserer tapet av nerveceller.

LES OGSÅ: Ny glad-effekt av kaffe funnet

Motvirker diabetes 2

I tillegg til dette har forskning også vist at kaffe kan spille en viktig rolle i forhold til å redusere risikoen for å rammes av diabetes 2 – og dette gjelder både ved inntak av vanlig og koffeinfri kaffe.

Type 2 diabetes oppstår når kroppen ikke klarer å produsere nok insulin til at den fungerer ordentlig, og undersøkelser har altså vist at noen av komponentene/ekstraktene som finnes i kaffe kan motvirke dette, ved å forhindre insulinproduserende celler fra å bli ødelagt.

En ny studie gjennomført av forskere i Kina har også avdekket at det er tre komponenter som har denne effekten, og det er koffein, kaffesyre og klorogensyre, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com, samt Daily Mail på sine helsenettsider (eksterne lenker).

Det er Kun Huang, forsker ved Huazhong University of Science and Technology Lead, som har ledet studien, som har sett nærmere på effekten av kaffe på diabetes 2.

- Vi fant ut at det er tre komponenter i kaffe som kan reversere den giftige prosessen og som kan forklare hvorfor det å drikke kaffe ofte er knyttet opp lavere risiko for å utvikle diabetes 2, sier forskeren.

LES OGSÅ: Kaffe er bra for huden

Koffein er minst effektivt

Både koffein, kaffesyre og klorogensyre viste seg altså å ha positive effekter under laboratorieundersøkelser. Koffeinet var imidlertid minst effektivt av de tre.

Som resultat mener Huang og forskerteamet av koffeinfri kaffe kan være gunstigere for helsen enn vanlig kaffe.

- I koffeinfrikaffe er prosentandelen av kaffesyre og klorogensyre høyere enn i vanlig kaffe, mens nivået av koffein er redusert. Vi forventer at koffeinfri kaffe derfor har minst den samme, eller enda bedre effekt sammenlignet med vanlig kaffe, sier forskeren.

Studien, som er publisert i tidsskriftet the Journal of Agricultural and Food Chemistry (mer info om studien finner du her - ekstern lenke) støtter oppom tidligere forskning som har vist at personer som drikker fire kaffekopper eller mer per dag har 50 prosent mindre sjanse for å utvikle diabetes typ 2.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer